Europoseł Siekierski na Światowy Dzień Żywności: - Konieczny jest wzrost produkcji rolnej

oprac. red.Zaktualizowano 
-Wyżywienie w istotnym stopniu decyduje o zdrowiu i kondycji społeczeństwa. Często mówi się w tym kontekście o potrzebie zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego. Należy jednak zwrócić uwagę, że mamy do czynienia z dwoma wymiarami tego bezpieczeństwa, to jest w zakresie dostępności jak i jakości żywności - mówi europoseł Czesław Siekierski, szef Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Parlamencie Europejskim.

Panie Pośle, świat mocno się rozwija, ale głód pozostaje potężnym problemem.
Z badań Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że po latach wielkich sukcesów w eliminowaniu głodu i niedożywienia na świecie, od 2014 r. liczba osób dotkniętych tym problem znów rośnie, niwecząc postęp osiągnięty w poprzedniej dekadzie. Z szacunków FAO wynika, że całkowita liczba ludzi cierpiących z powodu niedożywienia lub chronicznego braku żywności wyniosła w 2017 r. już blisko 821 milionów, podczas gdy w jeszcze w 2016 r. było to 804 miliony. Najwięcej głodujących i niedożywionych przybyło w Ameryce Południowej, co jest zapewne pokłosiem dramatycznej sytuacji humanitarnej w dotkniętej kryzysem politycznym Wenezueli oraz w Afryce targanej konfliktami zbrojnymi oraz klęskami naturalnymi. Równocześnie rosną koszty społeczne i ekonomiczne złego odżywienia, które według FAO mają kosztować światową gospodarkę 3,5 biliona dolarów rocznie.

Ludności przybywa na całym świecie
Światowy Dzień Żywności obchodzony corocznie przez ONZ 16 października począwszy od 1979 r. jest dobrą okazją do dyskusji nad problemami wyżywienia na świecie, którego liczba mieszkańców dynamicznie rośnie i ma osiągnąć 9-10 mld do 2050 r. Tegoroczny Dzień Żywności obchodzony jest pod hasłem „Nasze działania naszą przyszłością”, co ma pobudzić aktywność rządzących oraz samych społeczeństw, aby zatrzymać niepokojący trend wzrostowy.
Przypomnijmy, że jednym z 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju do osiągnięcia przez społeczność międzynarodową do 2030 r. jest wyeliminowanie głodu, osiąganie bezpieczeństwa żywnościowego i lepsze odżywianie oraz promowanie zrównoważonego rolnictwa (Cel 2). W świetle przytoczonych danych o ponownym wzroście głodujących na świecie jego realizacja wydaje się być zagrożona, i stąd pilna potrzeba szeroko zakrojonych działań w skali globalnej, na co ma zwrócić uwagę Światowy Dzień Żywności 2018.

Jakie zatem są przyczyny braku pożywienia?
Przyczyną głodu i niedożywienia na świecie obecnie nie jest, jak by się mogło wydawać niewystarczająca produkcja żywności przez rolnictwo, lecz jej nierówna dystrybucja w skali globalnej. Podczas gdy ponad 820 mln ludzi na naszej planecie głoduje, równocześnie prawie 2 miliardy, tj. ok. ¼ światowej populacji cierpi z powodu nadwagi, z czego ponad 670 milionów to osoby otyłe, a 3,5 miliona umiera co roku z tego powodu. Nadwagę ma m.in. 38 milionów dzieci poniżej piątego roku życia, co będzie miało wpływ na ich całe życie.

Wiele krajów doświadcza więcej niż jednej formy złego odżywiania.
Należy jednak zaznaczyć, że paradoksalnie często nadwaga i otyłość nie wynika z nadmiaru żywności ale z doświadczenia przez dane jednostki niedoborów żywności w pewnych okresach ich życia, a zwłaszcza w dzieciństwie. Stres związany z takimi doświadczeniami powoduje zmiany psychologiczne, które mogą skutkować złym odżywianiem się i w efekcie nadwagą i otyłością. Jest to szczególnie widoczne wśród biedniejszych warstw społecznych w krajach rozwiniętych, gdzie właśnie nie głód a nadwaga i otyłość są realnymi problemami. Nie bez znaczenia jest również to, że zdrowa żywność jest droższa, a zatem trudniej dostępna dla mniej zamożnych.

Więc produkcja rolna powinna się zwiększać?
Rosnąca populacja świata wymusza konieczność wzrostu produkcji rolnej w perspektywie do 2050 r. o ok. 70-80%. W związku z ograniczonymi zasobami gleba na Ziemi oraz faktem jej postępującego wyjałowienia i zanieczyszczenia jedynym wyjściem z tej sytuacji jest zwiększenie efektywności produkcji. To z kolei oznacza zwiększoną presję na środowisko naturalne w wyniku uprzemysłowienia produkcji rolnej. Odrębną kwestią pozostaje jakość i wartości odżywcze wyprodukowanej w taki sposób żywności. Stąd wielkie zadanie stoi przed światem nauki, a szczególnie bioinżynierii, która będzie musiała stworzyć ulepszone odmiany roślin i bardziej wydajne gatunki zwierząt, aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na żywność.

Ale z drugiej strony tony żywności lądują na śmietniku
Mimo zatrważających statystyk obrazujących skalę głodu i niedożywienia na świecie nie słabnie problem marnotrawienia żywności. Według danych Komisji Europejskiej roczna produkcja odpadów żywnościowych tylko w 28 państwach członkowskich Unii Europejskiej wynosi ponad 90 milionów ton, czyli aż 180 kg na osobę. W europejskim domu wyrzuca się do kosza średnio 20-30% zakupionego jedzenia, podczas gdy 2/3 z tego nadawałoby się jeszcze do spożycia. Szacuje się również, że jeśli nasze działania nie przyniosą skutku, to do roku 2020 całkowita ilość marnotrawionej żywności jeszcze wzrośnie do około 126 milionów ton. Samo marnotrawienie powoduje konsekwencje nie tylko natury etycznej, gospodarczej, społecznej i żywieniowej, ale również zdrowotnej i środowiskowej, ponieważ odpady żywieniowe przyczyniają się do globalnego ocieplenia.

W rolnictwie marnotrawienie występuje zarówno w procesie wytwarzania produktów rolnych jak i przechowywania. Branża spożywcza często marnuje żywność już na etapie przyjęcia surowca, następnie podczas transportu, gdy żywność jest przewożona na wiele tysięcy kilometrów. Jednak w największym stopniu problem ten dotyczy gospodarstw domowych. Zbyt duże zakupy, mijający terminu ważności danego produkty czy brak umiejętności odpowiedniego gospodarowania artykułami spożywczymi sprawiają, że żywność trafia do śmietnika, zamiast pomagać w łagodzeniu problemu niedożywienia w innych częściach globu.

Dziękuję za rozmowę

polecane: FLESZ: Ekologia na co dzień: 6 mitów, w które wierzymy

Wideo

Materiał oryginalny: Europoseł Siekierski na Światowy Dzień Żywności: - Konieczny jest wzrost produkcji rolnej - Echo Dnia Świętokrzyskie

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
p
płaczą i wyrzucają

produkowana żywność. Sprowadzacie żywność z Ukrainy i Belgii, oszukujecie ciężko pracujących ludzi. A ten wyłazi i snuje gawędę o nieczem. Zniszczyli Afrykę, żeby dobrać się do surowców naturalnych,zniszczyli bioróżnorodność na świecie a teraz zrównoważony rozwój, czyli opłaty klimatyczne, wciskanie wiatraków, zabicie białych farmerów w RPA i inne atrakcje typu plastikowa żywność. Siekierskim i i całej tej bandzie życzę wszystkiego najgorszego

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3