Jak zrobić fasolkę po bretońsku?
Fasolka po bretońsku nie jest daniem skomplikowanym. W zależności od tego czy używamy fasoli suszonej czy gotowanej przepis może się od siebie różnić. Przygotowanie fasoli po bretońsku nie jest jednak trudne. Jeżeli używamy fasoli suszonej musimy pamiętać, aby zalać ją wcześniej wodą i odstawić najlepiej na całą noc przed dalszym przygotowaniem.
W przypadku jeżeli używamy fasolę moczoną lub świeżą wystarczy, że zalejemy ją wodą. Do wody dodajemy soli. To jak długo musimy gotować fasolę zależy od jej rodzaju. Dlatego powinniśmy co jakiś czas obserwować gotującą się fasolę. Do fasoli musimy również co jakiś czas dolewać wodę, tak aby cały czas jej poziom był kilka centymetrów nad fasolą.
W połowie gotowania do naszej fasolki po bretońsku dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Pozwoli to nadać naszej fasoli przyjemny, intensywny zapach.
W czasie gotowania fasoli, możemy zająć się innymi etapami przygotowań. Kolejnym krokiem jest obranie i posiekanie cebuli oraz czosnku i kiełbasy. Na patelnie wylewamy odrobinę oleju i smażymy cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula wraz z czosnkiem zmięknie, ściągamy je z patelni. Teraz musimy podsmażyć pokrojoną kiełbasę.
Pamiętajmy, aby co jakiś czas doglądać gotującą się fasolę. Kiedy zauważymy, że nasza fasola jest ugotowana dodajemy wodę z przecierem, kiełbasę, cebulę z czosnkiem, pieprz, cukier oraz majeranek. Całość gotujemy kilka minut. Do przyrządzenia naszej fasolki pozostało już tylko parę kroków. Na małej patelni topimy masło i dodajemy mąkę. Smażymy przez około minutę, energicznie mieszamy. Na koniec zasmażkę dodajemy do fasolki.
Teraz całość gotujemy jeszcze przez kilka minut i fasolka po bretońsku gotowa. Jeżeli uważacie, że fasolka jest za gęsta spokoje możecie dolać trochę wody, a w razie potrzeby potrawę dosolić.
Fasolka po bretońsku - składniki:
1 kg świeżej fasoli typu Jaś (lub ok. 600 g suszonej)
500 g chudej kiełbasy
1 słoiczek przecieru pomidorowego (200g)
2 średnie cebule
2 duże ząbki czosnku
1 liśc laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1 kopiata łyżeczka majeranku
sól i pieprz
1 płaska łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
2 płaskie łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki
*DŁUGOTERMINOWA PROGNOZA POGODY NA PAŹDZIERNIK 2013
*Grzyby jadalne i grzyby trujące. Jak je odróżnić? [ZOBACZ NA ZDJĘCIACH]
*Nowy towar w Lidlu, czyli szarża klientów w Sosnowcu [ZOBACZ WIDEO]
*Kalendarz Lindner 2014, czyli modelki w trumnach [ZDJĘCIA 18+]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?