Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek 2024. Oto sprawdzony przepis na faworki Magdy Gessler

OPRAC.:
Magdalena Walczak-Grudzka
Magdalena Walczak-Grudzka
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Przepis na faworki Magdy Gessler. Tłusty Czwartek już 8 lutego 2024 roku, jednak nie wszyscy tego dnia zajadają się pączkami. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według Magdy Gessler. Przepis na faworki nie jest skomplikowany. Faworki z tego przepisu wychodzą lekkie, kruche, delikatne - niebo w gębie. Sprawdź koniecznie PRZEPIS NA FAWORKI MAGDY GESSLER idealne na Tłusty Czwartek 2024.

Tłusty Czwartek już 8 lutego 2024 roku. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W kalendarzu chrześcijańskim Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem.

Zgodnie z tradycją, w Tłusty Czwartek dozwolone jest objadanie się.

Tłusty Czwartek już 8 lutego 2024 roku.

PRZEPIS NA FAWORKI MAGDY GESSLER - TŁUSTY CZWARTEK 2024

Kruche, lekkie, delikatne, dosłownie rozpływające się w ustach. Takie mają być idealne faworki. I takie są faworki Magdy Gessler. Przedstawiamy przepis na faworki Magdy Gessler. Idealny przepis na tłusty czwartek - i nie tylko!

FAWORKI MADY GESSLER - PRZEPIS
Składniki na faworki Magdy Gessler

  • mąka pszenna 600 g
  • smalec 2 łyżki
  • żółtka 15
  • cukier 200 g
  • śmietana 6 łyżek
  • spirytus 2 łyżki
  • arak 1 łyżka
  • smalec do smażenia 500 g
  • cukier puder 100 g
  • wanilia

FAWORKI MAGDY GESSLER
Wykonanie
Smalec ucierać aż nabierze konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować ciasto na faworki bardzo cienko, oszczędnie podsypując mąką.

Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć.

Rozgrzać smalec do smażenia w szerokim rondlu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę, wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie, faworki można smażyć.

Faworki smażyć partiami na złoty kolor, przewracając raz szpikulcem. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią.

To Cię może też zainteresować

Tłusty Czwartek. Cukiernie sprzed lat miały niesamowity klim...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska