Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Fenomenalny makaron z bakłażanem na obiad. Pożywny przepis na kremowy sos z fetą. Tym daniem najedzą się nie tylko wegetarianie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Makaron z kremowym sosem z pieczonego bakłażana to pyszny sposób na sycący obiad.
Makaron z kremowym sosem z pieczonego bakłażana to pyszny sposób na sycący obiad. Anna Daniluk
Prosty makaron z bakłażanem to idealne danie z gatunku jedzenia na pocieszenie. Sekret smaku tkwi w upieczeniu w całości bakłażanów i zmiksowaniu ich na gładki sos z fetą razem z podsmażonym czosnkiem i cebulą. Zobacz przepis na sycący makaron z bakłażanem na rodzinny obiad.

W skrócie

Sycący makaron z bakłażanem może przybierać różne formy. Tym razem proponujemy przyrządzić pyszny sos z pieczonego bakłażana doprawionego fetą, mieloną kolendrą i świeżo zmielonym pieprzem. Ważne, aby bakłażan dokładnie nakłuć widelcem i posmarować olejem. Następnie piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°-220° Celsjusza. Po tym czasie można piekarnik przełączyć na funkcję grilla i dopiec warzywo jeszcze przez 5 minut. Zobacz przepis na pyszny makaron z bakłażanem na obiad.

Makaron z bakłażanem – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany,
  • 20 ml oleju,
  • 30 g fety lub roślinnego odpowiednika dla wegan,
  • 5 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • 5 g mielonej kolendry,
  • 100 ml wody spod gotowania makaronu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g pełnoziarnistego spaghetti lub innego ulubionego makaronu,
  • 5 g posiekanego szczypiorku.

Wypróbuj także przepis na bakłażana faszerowanego kaszą i pomidorami:

Jak zrobić makaron z bakłażanem?

Przygotowanie:

  1. Bakłażan należy umyć, nakłuć dokładnie widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 210° Celsjusza przez 20 minut, a następnie 5 minut z funkcją grilla.
  2. Bakłażany należy odstawić do wystudzenia, a następnie obrać.
  3. Cebulę i czosnek trzeba obrać, pokroić w kostkę i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie należy dodać mieloną kolendrę i świeżo zmielony czarny pieprz.
  4. Makaron należy ugotować al dente przez 10 minut. Pod koniec gotowania należy wziąć około 100 ml wody. Będzie potrzebna do zrobienia pasty z bakłażana.
  5. W wysokim naczyniu należy umieścić podsmażone warzywa, fetę i obranego ze skórki bakłażana. Całość należy zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera ręcznego.
  6. W trakcie miksowania należy dolewać wodę z gotowania makaronu, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
  7. Na patelni należy połączyć ugotowany makaron z sosem z bakłażana.
  8. Danie należy rozdzielić na cztery talerze i przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Sos z bakłażana można także doprawić nieaktywnymi płatkami drożdżowymi, suszoną papryczką chili lub mielonym kminem rzymskim.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Fenomenalny makaron z bakłażanem na obiad. Pożywny przepis na kremowy sos z fetą. Tym daniem najedzą się nie tylko wegetarianie - Strona Kuchni