MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Azjatycki w Chorzowie. ZDJĘCIA. Skosztuj potraw z wielu zakątków Azji w ten weekend

Mateusz Czajka
Mateusz Czajka
Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Mateusz Czajka
W Chorzowie trwa Festiwal Azjatycki. Na rynku od piątkowego popołudnia stoi wielu wystawców. Ludzie tłumnie przychodzą skosztować smaków wschodu. Poszliśmy i zobaczyliśmy, jak wygląda to wydarzenie… i skosztowaliśmy co nieco. Azja w gębie!

Na Festiwal Azjatycki w Chorzowie przyjechało wielu wystawców.

Festiwal Azjatycki w Chorzowie trwa od piątku 19 maja. W sobotę stoiska są otwarte do godziny 21.00. W niedzielę na rynku wystawcy będą gotować nieco krócej, bo od 12.00 do 18.00.

- Mamy przedstawicieli kuchni wietnamskiej, koreańskiej. Są też dania tajskie i japońskie, ale też z kuchni Iranu i Afganistanu. Są także troszkę mniej kojarzące się z Azją dania tureckie czy też gruzińskie – opowiada Kinga Kaczmarek ze Smacznego Targu - organizatora festiwalu.

Dodaje także, że w ramach wydarzenia na rynku w Chorzowie pojawią się alkohole rzemieślnicze i smaki z innych zakątków świata – np. Portugalii.

Na festiwal przyszło sporo mieszkańców. Niełatwo było znaleźć miejsce przy przygotowanych stołach (a nie było ich mało). Można było zjeść m.in. ramen, gruzińskie chaczapuri, zupę pho, tureckie baklawy, kimchi, pierożki z krewetkami, perską zupę i wiele innych.

- Kuchnia azjatycka jest przeróżna i bardzo obszerna, natomiast my faktycznie z każdej podróży przywozimy inspiracje. Jednej z potraw uczyliśmy się w Radżystanie w Indiach. To nasz autorska interpretacja jalfrezi. Jest to potrawa z boczniaków z okrą w kremowym sosie pomidorowym i serwujemy ją z ryżem basmati. Ryż basmati jest odpowiednio przygotowany - najpierw prażony. Jest bardzo esencjonalny z racji na to, że dodajemy kurkumy, pieprzu i kozieradki. Okra z kolei to zdrowe, indyjskie warzywo, które nadaje kremistości potrawie. Najbardziej w smaku okra kojarzy mi się z cukinią, natomiast w środku ma ziarenka, które podczas jedzenia chrupią - wyjaśnia Anna Tomczyk z firmy cateringowej Veggie.

Choć na rynku króluje kuchnia, to znalazło się także miejsce na naturalne azjatyckie kosmetyki. Organizatorzy na wypadek niepogody przygotowali także namiot.

Nie przeocz

Zobacz także

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni