Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal pierogów w Katowicach w ten weekend. W 80 pierogów dookoła świata

Mateusz Czajka
Mateusz Czajka
Tak wyglądała poprzednia edycja festiwalu pierogów w Katowiach
Tak wyglądała poprzednia edycja festiwalu pierogów w Katowiach Smaczny Targ
Festiwal Pierogów Świata w Katowicach odbędzie się już w ten weekend. Jeśli kochasz pierogi, to koniecznie musisz przyjść i skosztować potraw z całej kuli ziemskiej. Nie zabraknie również rodzimej kuchni. Czym polskie pierogi różnią się od tych z innych części świata?

Kiedy odbędzie się festiwal pierogów w Katowicach?

Festiwal Pierogów Świata w Katowicach startuje już 26 maja. Stoiska z pierogami z najróżniejszych zakątków globu pojawią się na placu Kaczyńskich przed Galerią Katowicką. Impreza potrwa do niedzieli 28 maja.

Festiwal Pierogów Świata – godziny otwarcia stoisk:

  • piątek 26 maja – od 11.00 do 21.00
  • sobota 27 maja – od 11.00 do 21.00
  • niedziela 28 maja – od 11.00 do 20.00

Co nas czeka na Festiwalu Pierogów Świata?

Pieróg pierogowi nie równy. Do Katowic zjedzie sporo foodtracków i kucharzy. Co nas czeka podczas festiwalu na placu Kaczyńskich w Katowicach?

— Różnorodność smaków i kształtów, nieoczywiste połączenia i zaskakujące doznania smakowe kuchni wschodu, a także pyszna tradycyjna polska kuchnia to coś dla prawdziwych miłośników pierogów. Pierogi jako potrawa zdobyły ogromną i trwałą popularność na całym świecie – mówi w imieniu organizatora Smaczny Targ Sandra Cieplak.

Jakich więc przysmaków skosztujemy? Do wyboru będą między innymi:

  • chińskie pierożki dim sum
  • koreańskie pierożki mandu z kimchi
  • japońskie pierogi gyoza
  • pierogi mpanadas
  • perskie pierogi bolani
  • pierogi gruzińskie chinkali
  • pierożki sigara z serem feta, szpinakiem, kurkami, ziemniakami, bakłażanem i oliwkami

Oczywiście nie zabraknie także naszych polskich przysmaków. Nasz kultura kulinarna pod tym względem ma naprawdę się czym pochwalić. Czym polskie pierogi różnią się od tych pochodzących z zagranicznych kuchni?

— O ile sama forma farszu zamkniętego w cieście jest taka sama, o tyle sposób przygotowania, kształt, forma, struktura, sposób podania są bardzo zróżnicowane. Na przykład Korea może poszczycić się pierogami mandu, najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi – dodaje Sandra Cieplak.

Nie przeocz

Zobacz także

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera