Festiwal wina NOE Festiwal 2 sierpnia w Katowicach. Będzie można wypróbować różnych win, również polskich. PROGRAM I BILETY

OPRAC.:
Katarzyna Pachelska
Katarzyna Pachelska
NOE Festiwal, promujący kulturę wina, odbędzie się 2 sierpnia 2020 r. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Materiały prasowe
7. edycja NOE Festiwalu, poświęconemu kulturze picia wina, odbędzie się w niedzielę 2 sierpnia 2020 w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. W programie imprezy degustacje, prelekcje, dużo dobrych trunków i jedzenia. Sprawdź program NOE Festiwalu.

7. edycja NOE Festiwalu miała się odbyć, tradycyjnie, zaraz po Wielkanocy, jednak pandemia pokrzyżowała szyki organizatorom. Jednak stawiając czoła wielu trudnościom i przeciwnościom losu, organizatorzy zdecydowali się się na organizację NOE Festiwalu w wakacje, 2 sierpnia, w MCK Katowice.

- Tradycyjny termin – zaraz po Wielkanocy, nie mógł dojść do skutku, zbiegło się to z początkiem ogłoszonej właśnie pandemii – wyjaśnia Marian Jeżewski, prezes Stowarzyszenia ENOKULTURA, organizatora imprezy. – Mieliśmy do wyboru dwa warianty: 7 NOE Festiwal odwołać w tym roku i przenieść na rok przyszły, lub przesunąć termin na czas „bezpieczniejszy”. Po burzliwej i niełatwej naradzie doszliśmy do wniosku, że wybieramy opcję drugą. Czy to była dobra decyzja? – myślimy, że tak. Nasz festiwal ma szansę być jakimś urozmaiceniem podczas letniej kanikuły dla wielu osób, które zostają na miejscu. Przymusowy areszt domowy nie służy naszej psychice, jesteśmy stęsknieni za towarzystwem i kontaktem z innymi ludźmi, za wspólną rozrywką. Już samo spotkanie z winem jest czymś rozluźniającym i odstresowującym. Oczywiście będą zachowane wymagane przepisami standardy bezpieczeństwa – dodatkowo, zwiększyliśmy powierzchnię wystawienniczą, by zyskać większą przestrzeń dla naszych gości i wystawców - dodaje Jeżewski.

7. NOE Festiwal
2 sierpnia 2020
Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach
strona internetowa NOE Festiwalu noefestiwal.pl
bilety do nabycia, na eBilet: www.ebilet.pl/biznes/targi/festiwal-wina
W razie gdyby organizatorzy musieli z przyczyn niezależnych ograniczyć liczbę miejsc, osoby, które kupiły bilet wcześniej, mają pierwszeństwo do wejścia na teren MCK i udział w festiwalu.
Ceny biletów: 30 zł. W cenie biletu: kieliszek do degustacji z pamiątkowym logo

Podobnie jak w zeszłym roku w dniu Festiwalu, będzie prowadzona zbiórka funduszy na rzecz Śląskiego Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo https://www.shd.org.pl/ Zebrane pieniądze pomogą w budowie sali rehabilitacyjnej dla dzieci - podopiecznych Fundacji.

Im bliżej 7 NOE Festiwalu, tym zainteresowanie nim jest większe, zgłaszają się nowi wystawcy, bo uważają, że warto, że to naprawdę świetne wydarzenie, dla promocji siebie, swojej marki, oferty – a także w ogóle dla promocji kultury wina w kraju.

Nie przeocz

NOE Festiwal ma przecież misję edukowania i szerzenia kultury wina. Świadomy klient to stały klient, to podstawa obrotu każdego przedsiębiorstwa. A z promocją wina nawet w „normalnych czasach” nie jest prosto, ustawodawca bardzo ją ograniczył.

Nowość - "godzina dla branży"

Nowością na 7. NOE będzie „godzina dla branży”. Chociaż impreza skierowana jest do bezpośredniego klienta, to siłą rzeczy branża winiarska i HoReCa spotykają się tutaj. - Postanowiliśmy, że godzina przed oficjalnym otwarciem będzie wyłącznie dla kontaktów biznesowych branży, by warunki były bardziej komfortowe - podkreśla Marian Jeżewski.

Zainteresowani wystawcy – na tegoroczny NOE można się jeszcze zgłaszać – kontakt: office@noefestiwal.pl

Plan imprezy:
10:00-11:00 - godzina dla branży
11:00 - otwarcie NOE Festiwalu
13:00-17:20 prelekcje wg planu
13:00 – Andrzej Woźnikowski
15:00 – Przemysław Błaszczyk
17:00 – Adam Bauer
19:00 zakończenie NOE Festiwalu

Prelegenci:

  • Andrzej Woźnikowski - politolog, dziennikarz, biznesmen. Od kilkudziesięciu lat zajmuje się handlem winami. Organizuje i prowadzi szkolenia, prezentacje, degustacje win, brandy, whisky i innych alkoholi. Miłośnik enoturystyki i dobrej kuchni. Propaguje kulturę picia wina.
    Temat prelekcji:
    Wino i co dalej?
  • Przemysław Błaszczyk - właściciel i szef kuchni (zamkniętego po 9 latach) chorzowskiego Mañana bistro & wine bar, za które jako pierwszy na Śląsku otrzymał rekomendację Slow Food Polska i tytuł króla gęsiny w 2013 roku podczas akcji, gęsina na świętego Marcina. W żółtym przewodniku „Gault & Millau” Mañana otrzymała dwie czapki, a Przemek tytuł “szefa jutra” w południowej Polsce. Jego zamiłowanie do wina zostało dostrzeżone przez jury Magazynu Wino, które przyznało w 2017 roku tytuł Grand Prix dla najlepszego winebaru.
    Finalista drugiej edycji programu Top Chef Polska, podczas którego wygrał również staż w hiszpańskiej restauracji Arzak, posiadającej trzy gwiazdki Michelin. Przemek jest też patronem kuchni w Cooler Club & Food w Katowicach oraz dobrym duchem sezo’novo, które współtworzy z dwójką przyjaciół.
    Temat prelekcji:
    Romans szefa kuchni z kieliszkiem wina, a jego istota w funkcjonowaniu restauracji.
  • Adam Bauer - Zawodowo jest związany z importerem win ekologicznych Vivolovin. Doradza klientom w doborze win do karty, prowadzi degustacje, szkolenia oraz warsztaty winiarskie. Jego przygoda z winem rozpoczęła się w 2010 roku. Wówczas poznał wspaniałe osoby, które zaszczepiły w nim winnego bakcyla. W 2017 roku swoją wiedzą zaczął dzielić się w trakcie organizowanych przez siebie warsztatów. Pomysł ten został bardzo pozytywnie przyjęty w Gliwicach i postanowił, że w tym kierunku chce dalej rozwijać się – tak powstał projekt “Wino Warsztat”. Chcąc usystematyzować i poszerzyć swoją wiedzę ukończył z wyróżnieniem kursy WSET na poziomie 2 w Szkole Sommelierów w Krakowie oraz poziom 3 w Polish Wine Academy w Warszawie.
    Temat prelekcji:
    Wina ekologiczne – chwilowa moda, chwyt marketingowy czy przyszłość winiarstwa?

Musisz to wiedzieć

NOE Festiwal Godzina dla branży:
Z przyjemnością potwierdzamy tegoroczną nowość: godzinę dla branży.
Godzina przed oficjalnym otwarciem Festiwalu, tj. od 10:00 do 11:00, będzie godziną zamkniętą dla gości indywidualnych, a przeznaczoną wyłącznie dla branży winiarskiej oraz HoReCa. Organizatorzy stworzyli Wystawcom bardziej komfortowe warunki do prowadzenia rozmów biznesowych. To dobra okazja do nawiązania kontaktów dla restauracji, hoteli, szefów kuchni, sommelierów, sklepów winiarskich itp. i nawiązywania kontaktów handlowych.

Wymogi sanitarne:
W tym roku, ze względu na wymogi sanitarne organizatorzy zaprosili mniejszą liczbę wystawców. Uczestnicy będą wpuszczani na degustacje w ograniczonej liczbie. Równocześnie została zapewniona odwiedzającym i wystawcom większa sala - będzie to przestronny hol, który właściciel budynku zobowiązał się regularnie wietrzyć. Dodatkowo organizatorzy zapewniają osobną salę na prelekcje, tak by słuchacze byli w bezpiecznych odległościach od siebie.

Z uwagi na obostrzenia związane z COVID-19 organizatorzy proszą, by wystawcy i uczestnicy byli zaopatrzeni w rękawiczki i maseczki.
Dla zapominalskich - będzie możliwość kupienia maseczki na miejscu przy kasie.
Na terenie Festiwalu obowiązuje dezynfekcja rąk. Dezynfekowane będą również stoliki wystawców. Zachowane będą dystanse 2-metrów między słuchaczami prelekcji, a także między wystawcami na sali wystawowej.

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

Covid nie odpuszcza. Będą kontrole

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3