Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Fine Dining Week Śląsk w Katowicach, Gliwicach, Bielsku-Białej, Piekarach i Pyskowicach POZNAJCIE MENU

DN
Przykładowe danie Fine Dining Week 2019
Przykładowe danie Fine Dining Week 2019 Fine Dining Week/Dorota Niećko
Fine Dining Week po raz pierwszy w woj. śląskim będzie w lutym 2019. W akcji jest tylko 7 restauracji, za to prestiżowych i wyróżnionych przez krytyków kulinarnych. Cena: 119 zł za osobę za pięć dań. Już można rezerwować stoliki. Fine Dining Week 6-17.02.2019

Znacie Restaurant Week? W tej akcji za 49 zł w wybranych restauracjach można zjeść trzy dania, a katowicka restauracja ISTO została uznana po edycji jesień 2018 za najlepszą w Polsce Tu poczytacie o ISTO, która została najlepszą restauracją w Polsce po edycji jesień 2018 Restaurant Week. To dobra okazja, by spróbować dań wybranych restauracji, bo trudno samemu za taką cenę skomponować w nich menu na co dzień.

Teraz możemy oddać się większej kulinarnej rozpuście: W lutym 2019, po raz pierwszy na Śląsku i w Bielsku-Białej zaplanowano luksusową wersję Restaurant Week, czyli Fine Dining Week. Za jedną osobę zapłacimy więcej, bo 119 złotych, za to dań jest pięć. No i restauracji, biorących udział w akcji mniej, bo w całym woj. śląskim tylko 7: z Katowic, Gliwic, Bielska, Piekar i Pyskowic, za to zostały starannie wybrane. Jest zatem bardziej prestiżowo i luksusowo. Do tej pory akcja omijała woj. śląskie, początkowo organizowana była tylko w Warszawie i Krakowie (od 2014 roku). Potem dołączyły Poznań, Wrocław, Łódź, Trójmiasto.

Teraz widać organizatorzy uznali, że woj. śląskie jest gotowe na luksusową i droższą kuchnię: kolej na Katowice, Gliwice, Bielsko, Piekary i Pyskowice. Listę restauracji i przykładowe menu znajdziecie poniżej. Podobnie jak w przypadku Restaurant Week, każda restauracja przygotowała dwie wersje menu, najczęściej mięsne i wegetariańskie. Dostaniemy zatem 5 dań, mamy 120 minut na ich zjedzenie, a za osobę zapłacimy 119 złotych. Nie można robić rezerwacji na jedną osobę.

Rezerwacje przez internet już się zaczęły - 11 stycznia 2019. Stolik zarezerwujecie na stronie finediningweek.pl
Fine Dining Week 2019 trwa od 6 do 17 lutego 2019.

- Świadomość, czym jest fine dining dopiero rośnie w Polsce. Celem festiwalu jest pokazanie i promowanie sztuki restauracyjna najwyższej próby. To unikalna okazja na samodzielne doświadczenie fine diningu i zrozumienie na czym polega jego luksusowość - zachęcają organizatorzy akcji. - W województwie śląskim bierze udział siedem starannie wyselekcjonowanych restauracji oferujących bezkompromisową jakość i obsługę, wyróżnionych przez krytyków kulinarnych oraz rekomendowanych w przewodniku Gault & Millau.

- Ideą festiwalu Restaurant Week i Fine Dining Week jest promocja oraz wspieranie rozwoju polskiej sceny restauracyjnej poprzez cykliczne, konsekwentne przybliżanie jej działalności gościom Festiwalu. Chcemy przełamywać bariery, które wstrzymują Gości przed częstym spędzaniem czasu w restauracjach. Restaurant Week i Fine Dining Week to niepowtarzalna okazja na poznanie najlepszych restauracji w ich festiwalowym, popisowym wydaniu - dodają.

Lista restauracji uczestniczących w Silesia Fine Dining Week:

CADENZA (Katowice)
Przykładowe menu: Grzyby, trybula, jabłko, tymianek
Bulion, ziemniak, galert
Pstrąg, polenta, burak, brukiew
Jeleń, czerwona kapusta, ziemniak, pietruszka
Kwaśna śmietana, miód gryczany, jabłko, beza
DWOREK NEW RESTAURANT (Bielsko-Biała)
Sezonowana polędwica wołowa, jarmuż, kozi ser, orzechy pini
Cappuccino z podgrzybka, mleko, trufla, popiół z cebuli
Dorada, ogórek, kiszony pomidor, bulion rybny
Dzik, sos demi glace, grzyby, ciasto francuskie, burak wędzony, soczewica
Biała czekolada, marakuja, ciastko migdałowe
ISTO (Katowice)
Przykładowe menu: Ravioli z wędzonym ziemniakiem i oscypkiem, sos beurre blanc, ser Emilgrana
Kacze języki, risotto z buraka, granita z koziego sera
Sandacz, pęczak z borowikami i boczkiem z Mangalicy, sferyfikowana śmietana
Kaczka Mulard, kaszanka w popiele, zakwaszane jabłko
Sernik z koziego sera, wanilia, malina, kruszonka tymiankowa
PLADO (Gliwice)
Przykładowe menu: Carpaccio z daniela z czarną truflą, kawiorem z octu balsamicznego i chrustem z ziemniaka
Bulion z jesiotra z jesiotrem stir-fry marynowanym w sosie Nikkei z warzywami julienne i palonym masłem
Filet z barweny z brokułem, jusem z krewetek, kolendrowym creme fraiche
Policzek wołowy z polskiego black angusa z sosem whisky z masłem orzechowym, topinamburem i marynowaną rzodkiewką
Twix - bezglutenowy herbatnik z karmelem, kremem pistacjowym i czekoladą
REZYDENCJA LUXURY HOTEL**** (Piekary Śląskie)
Przykładowe menu: Tatar z pieczonego buraka z panchettą
Zalewajka na gęsinie z żołądkami
Policzki wieprzowe z sosem z czekolady, szalotki i wina, podane z purée z pietruszki i tartaletką ziemniaczaną
Delikatny dorsz serwowany z selerem i ogórkami kiszonymi
Panna cotta z mango
UMAMI (Pyskowice)
Tatar wołowy z imbirem, trawą cytrynową, chili i prażonym sezamem
Policzki z sandacza w maślanym sosie z czosnkiem i białym winem oraz świeżymi ziołami
Krem z maślanki z grillowaną kiełbasą z dzika i marynowaną gorczycą
Grasica cielęca w marynacie orientalnej z kapustą pak choi, świeżą truflą, palonym masłem i puree z pieczonego kalafiora
Sernik z serka Philadelphia z owocami, korzenną kruszonką i rokitnikiem
VILLA GARDENA (Katowice)
Czerwona fermentowana kapusta, majonez, domowy chleb żytni
Bulion z suszonych grzybów, włoska kapusta, żółtko
Halibut, seler, gorczyca, kolendra
Schab „złotnicki”, ziemniak, zielony ogórek, maślanka
Jabłko, mrożone mleko, kruszonka

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

TYDZIEŃ Magazyn reporterów DZ

Finał akcji DZ "Wybierz sobie Mikołaja"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo