Fine Dining Week Śląsk w Katowicach, Gliwicach, Bielsku-Białej, Piekarach i Pyskowicach POZNAJCIE MENU

DN
Przykładowe danie Fine Dining Week 2019 Fine Dining Week/Dorota Niećko
Fine Dining Week po raz pierwszy w woj. śląskim będzie w lutym 2019. W akcji jest tylko 7 restauracji, za to prestiżowych i wyróżnionych przez krytyków kulinarnych. Cena: 119 zł za osobę za pięć dań. Już można rezerwować stoliki. Fine Dining Week 6-17.02.2019

Znacie Restaurant Week? W tej akcji za 49 zł w wybranych restauracjach można zjeść trzy dania, a katowicka restauracja ISTO została uznana po edycji jesień 2018 za najlepszą w Polsce Tu poczytacie o ISTO, która została najlepszą restauracją w Polsce po edycji jesień 2018 Restaurant Week. To dobra okazja, by spróbować dań wybranych restauracji, bo trudno samemu za taką cenę skomponować w nich menu na co dzień.

Teraz możemy oddać się większej kulinarnej rozpuście: W lutym 2019, po raz pierwszy na Śląsku i w Bielsku-Białej zaplanowano luksusową wersję Restaurant Week, czyli Fine Dining Week. Za jedną osobę zapłacimy więcej, bo 119 złotych, za to dań jest pięć. No i restauracji, biorących udział w akcji mniej, bo w całym woj. śląskim tylko 7: z Katowic, Gliwic, Bielska, Piekar i Pyskowic, za to zostały starannie wybrane. Jest zatem bardziej prestiżowo i luksusowo. Do tej pory akcja omijała woj. śląskie, początkowo organizowana była tylko w Warszawie i Krakowie (od 2014 roku). Potem dołączyły Poznań, Wrocław, Łódź, Trójmiasto.

Teraz widać organizatorzy uznali, że woj. śląskie jest gotowe na luksusową i droższą kuchnię: kolej na Katowice, Gliwice, Bielsko, Piekary i Pyskowice. Listę restauracji i przykładowe menu znajdziecie poniżej. Podobnie jak w przypadku Restaurant Week, każda restauracja przygotowała dwie wersje menu, najczęściej mięsne i wegetariańskie. Dostaniemy zatem 5 dań, mamy 120 minut na ich zjedzenie, a za osobę zapłacimy 119 złotych. Nie można robić rezerwacji na jedną osobę.

Rezerwacje przez internet już się zaczęły - 11 stycznia 2019. Stolik zarezerwujecie na stronie finediningweek.pl
Fine Dining Week 2019 trwa od 6 do 17 lutego 2019.

- Świadomość, czym jest fine dining dopiero rośnie w Polsce. Celem festiwalu jest pokazanie i promowanie sztuki restauracyjna najwyższej próby. To unikalna okazja na samodzielne doświadczenie fine diningu i zrozumienie na czym polega jego luksusowość - zachęcają organizatorzy akcji. - W województwie śląskim bierze udział siedem starannie wyselekcjonowanych restauracji oferujących bezkompromisową jakość i obsługę, wyróżnionych przez krytyków kulinarnych oraz rekomendowanych w przewodniku Gault & Millau.

- Ideą festiwalu Restaurant Week i Fine Dining Week jest promocja oraz wspieranie rozwoju polskiej sceny restauracyjnej poprzez cykliczne, konsekwentne przybliżanie jej działalności gościom Festiwalu. Chcemy przełamywać bariery, które wstrzymują Gości przed częstym spędzaniem czasu w restauracjach. Restaurant Week i Fine Dining Week to niepowtarzalna okazja na poznanie najlepszych restauracji w ich festiwalowym, popisowym wydaniu - dodają.

Lista restauracji uczestniczących w Silesia Fine Dining Week:

CADENZA (Katowice)
Przykładowe menu: Grzyby, trybula, jabłko, tymianek
Bulion, ziemniak, galert
Pstrąg, polenta, burak, brukiew
Jeleń, czerwona kapusta, ziemniak, pietruszka
Kwaśna śmietana, miód gryczany, jabłko, beza
DWOREK NEW RESTAURANT (Bielsko-Biała)
Sezonowana polędwica wołowa, jarmuż, kozi ser, orzechy pini
Cappuccino z podgrzybka, mleko, trufla, popiół z cebuli
Dorada, ogórek, kiszony pomidor, bulion rybny
Dzik, sos demi glace, grzyby, ciasto francuskie, burak wędzony, soczewica
Biała czekolada, marakuja, ciastko migdałowe
ISTO (Katowice)
Przykładowe menu: Ravioli z wędzonym ziemniakiem i oscypkiem, sos beurre blanc, ser Emilgrana
Kacze języki, risotto z buraka, granita z koziego sera
Sandacz, pęczak z borowikami i boczkiem z Mangalicy, sferyfikowana śmietana
Kaczka Mulard, kaszanka w popiele, zakwaszane jabłko
Sernik z koziego sera, wanilia, malina, kruszonka tymiankowa
PLADO (Gliwice)
Przykładowe menu: Carpaccio z daniela z czarną truflą, kawiorem z octu balsamicznego i chrustem z ziemniaka
Bulion z jesiotra z jesiotrem stir-fry marynowanym w sosie Nikkei z warzywami julienne i palonym masłem
Filet z barweny z brokułem, jusem z krewetek, kolendrowym creme fraiche
Policzek wołowy z polskiego black angusa z sosem whisky z masłem orzechowym, topinamburem i marynowaną rzodkiewką
Twix - bezglutenowy herbatnik z karmelem, kremem pistacjowym i czekoladą
REZYDENCJA LUXURY HOTEL**** (Piekary Śląskie)
Przykładowe menu: Tatar z pieczonego buraka z panchettą
Zalewajka na gęsinie z żołądkami
Policzki wieprzowe z sosem z czekolady, szalotki i wina, podane z purée z pietruszki i tartaletką ziemniaczaną
Delikatny dorsz serwowany z selerem i ogórkami kiszonymi
Panna cotta z mango
UMAMI (Pyskowice)
Tatar wołowy z imbirem, trawą cytrynową, chili i prażonym sezamem
Policzki z sandacza w maślanym sosie z czosnkiem i białym winem oraz świeżymi ziołami
Krem z maślanki z grillowaną kiełbasą z dzika i marynowaną gorczycą
Grasica cielęca w marynacie orientalnej z kapustą pak choi, świeżą truflą, palonym masłem i puree z pieczonego kalafiora
Sernik z serka Philadelphia z owocami, korzenną kruszonką i rokitnikiem
VILLA GARDENA (Katowice)
Czerwona fermentowana kapusta, majonez, domowy chleb żytni
Bulion z suszonych grzybów, włoska kapusta, żółtko
Halibut, seler, gorczyca, kolendra
Schab „złotnicki”, ziemniak, zielony ogórek, maślanka
Jabłko, mrożone mleko, kruszonka

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

TYDZIEŃ Magazyn reporterów DZ

Finał akcji DZ "Wybierz sobie Mikołaja"

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3