Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Firma Winiary pokazała, jak wygląda Wielkanoc po Śląsku

Mat. prasowe
Firma Winiary pokazała, jak wygląda śląska kuchnia wielkanocna. Teraz pytanie do Internautów, czy zgadzacie się z propozycjami tego przedsiębiorstwa?

Na Śląsku na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku i barszczu białego, aż 27% pań domu z tego regionu podaje bliskim jedną z tych tradycyjnych zup podczas Świąt. Mieszkańcy województwa śląskiego nie wyobrażają sobie Wielkanocy także bez tradycyjnych jajek, aż 77% z nich deklaruje, że są one obowiązkowym elementem ich jadłospisu. Mieszkańcy Śląska chętnie przygotowują także sałatkę jarzynową (10%) oraz pieczone mięso (11%).

Mimo tego, że te tradycyjne dania na stałe wpisały się w nasze wielkanocne menu, w tym okresie coraz chętniej jednak eksperymentujemy. Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY, 16% mieszkańców Śląska deklaruje, że na ich świątecznych stołach coraz częściej pojawiają się też nowe dania, których wcześniej nie było. Warto to wykorzystać i zaprosić bliskich do kuchni, by wspólnie przygotować potrawy, które dobrze znają w zupełnie nowej odsłonie!

Kto powiedział, że barszcz biały musi być zawsze taki sam? Z pomocą Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY, dojrzałego awokado i śmietanki możesz zaserwować swojej rodzinie egzotyczne święta. Biały barszcz wiosenny z awokado to propozycja kulinarna dla tych, którzy poszukują nowych odkryć barszczu.

Aby go przygotować potrzebujemy:
1 opakowania Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY,
2 sztuk awokado,
100 ml śmietanki 30%,
garść świeżego szpinaku,
4 jajek przepiórczych,
łyżki smalcu oraz soli i pieprzu do smaku.

Awokado kroimy do pestki z każdej strony, lekko przekręcamy i usuwamy pestkę, łyżką ostrożnie wydrążamy miąższ awokado i kroimy go w kostkę. Następnie miąższ z obu owoców zalewamy 500 ml wody i gotujemy 3 minuty, a następnie miksujemy. Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY rozprowadzamy w 500 ml zimnej wody, łączymy z awokado i gotujemy 5 minut. Później kroimy szpinak w paseczki, dodajemy do zupy i doprawiamy ją solą i pieprzem. Na maśle smażymy jajka sadzone. Zupę rozlewamy do bulionówek, podajemy z jajkiem i gotowe. Bliscy z pewnością będą zachwyceni oryginalną odsłoną barszczu!

Aby zaskoczyć bliskich zupełnie nową odsłoną tradycyjnych jajek, możemy podać je na przykład faszerowane pieczarkami.

Do przygotowania tej przystawki potrzebne nam będą:
2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY,
8 jajek ugotowanych na twardo,
500 g pieczarek,
mała cebula,
łyżka masła,
5 liści sałaty,
pieprz i sól
kiełki rzodkiewki do dekoracji.

Jajka obieramy, kroimy na połowę i ostrożnie wyjmujemy żółtka. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę oraz podsmażamy razem na maśle. Następnie ostudzone warzywa łączymy z żółtkiem i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY oraz doprawiamy solą i pieprzem. Połówki jajek napełniamy farszem i układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i kiełkami rzodkiewki. Smacznego!

* Badanie konsumenckie „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, przeprowadzone przez firmę Millward Brown na zlecenie marki WINIARY, 2014. Po więcej pomysłów na oryginalne wielkanocne dania zapraszamy na www.winiary.pl.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!