Na Śląsku na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku i barszczu białego, aż 27% pań domu z tego regionu podaje bliskim jedną z tych tradycyjnych zup podczas Świąt. Mieszkańcy województwa śląskiego nie wyobrażają sobie Wielkanocy także bez tradycyjnych jajek, aż 77% z nich deklaruje, że są one obowiązkowym elementem ich jadłospisu. Mieszkańcy Śląska chętnie przygotowują także sałatkę jarzynową (10%) oraz pieczone mięso (11%).
Mimo tego, że te tradycyjne dania na stałe wpisały się w nasze wielkanocne menu, w tym okresie coraz chętniej jednak eksperymentujemy. Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY, 16% mieszkańców Śląska deklaruje, że na ich świątecznych stołach coraz częściej pojawiają się też nowe dania, których wcześniej nie było. Warto to wykorzystać i zaprosić bliskich do kuchni, by wspólnie przygotować potrawy, które dobrze znają w zupełnie nowej odsłonie!
Kto powiedział, że barszcz biały musi być zawsze taki sam? Z pomocą Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY, dojrzałego awokado i śmietanki możesz zaserwować swojej rodzinie egzotyczne święta. Biały barszcz wiosenny z awokado to propozycja kulinarna dla tych, którzy poszukują nowych odkryć barszczu.
Aby go przygotować potrzebujemy:
1 opakowania Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY,
2 sztuk awokado,
100 ml śmietanki 30%,
garść świeżego szpinaku,
4 jajek przepiórczych,
łyżki smalcu oraz soli i pieprzu do smaku.
Awokado kroimy do pestki z każdej strony, lekko przekręcamy i usuwamy pestkę, łyżką ostrożnie wydrążamy miąższ awokado i kroimy go w kostkę. Następnie miąższ z obu owoców zalewamy 500 ml wody i gotujemy 3 minuty, a następnie miksujemy. Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY rozprowadzamy w 500 ml zimnej wody, łączymy z awokado i gotujemy 5 minut. Później kroimy szpinak w paseczki, dodajemy do zupy i doprawiamy ją solą i pieprzem. Na maśle smażymy jajka sadzone. Zupę rozlewamy do bulionówek, podajemy z jajkiem i gotowe. Bliscy z pewnością będą zachwyceni oryginalną odsłoną barszczu!
Aby zaskoczyć bliskich zupełnie nową odsłoną tradycyjnych jajek, możemy podać je na przykład faszerowane pieczarkami.
Do przygotowania tej przystawki potrzebne nam będą:
2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY,
8 jajek ugotowanych na twardo,
500 g pieczarek,
mała cebula,
łyżka masła,
5 liści sałaty,
pieprz i sól
kiełki rzodkiewki do dekoracji.
Jajka obieramy, kroimy na połowę i ostrożnie wyjmujemy żółtka. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę oraz podsmażamy razem na maśle. Następnie ostudzone warzywa łączymy z żółtkiem i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY oraz doprawiamy solą i pieprzem. Połówki jajek napełniamy farszem i układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i kiełkami rzodkiewki. Smacznego!
* Badanie konsumenckie „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, przeprowadzone przez firmę Millward Brown na zlecenie marki WINIARY, 2014. Po więcej pomysłów na oryginalne wielkanocne dania zapraszamy na www.winiary.pl.
*Wielkanoc: W których sklepach jest najtaniej? SPRAWDZILIŚMY Zobacz raport
*WNIOSKI I DOKUMENTY na 500 zł na dziecko w ramach Programu Rodzina 500 PLUS
*1000 zł na dziecko: JAK DOSTAĆ BECIKOWE? ZOBACZ KROK PO KROKU
*Chcesz kupić auto w cenie 15-20 tys. zł? Sprawdź najlepsze oferty
*Jesteś Ślązakiem, czy Zagłębiakiem? Rozwiąż quiz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?