Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Food Show 2018 w Katowicach. 12.03 na zdjęciach i plan na 13.03

DN
Targi Food Show Katowice 2018
Targi Food Show Katowice 2018 Marzena Bugała-Azarko
Dziś, we wtorek 13 marca, ostatni dzień targów Food Show w Katowicach. Producenci i dystrybutorzy żywności, sprzętu gastronomicznego prezentują swoją ofertę, eksperci dyskutują o trendach i mechanizmach, rządzących przemysłem gastro. Co w planach na wtorek?

Dziś, we wtorek 13 marca w MCK w Katowicach - trzeci dzień targów Food Show. Swoją ofertę prezentują importerzy, producenci i dystrybutorzy z całej Polski, sporo z woj. śląskiego. Jest tu np. producent modnej ostatnio kapusty kiszonej na sposób koreański, czyli kimchi, producent przetworów warzywnych z Wąsosza Dolnego, tuż przy granicy z woj. łódzkim, dystrybutor ekspresów do kawy marki Nivona z Zawiercia oraz najdroższych chyba obecnie dostępnych w Polsce ekspresów dla baristów firmy Victoria Arduino - dystrybutor jest z Gliwic. We wtorek targi potrwają do godziny 16.

Podczas debat mowa będzie m.in. o targach śniadaniowych i foodtruckach, o tym, dlaczego klienci lubią lokalne produktyOto agenda na 13.03:

13 marca 2018 r.
10.00-11.30 debata inauguracyjna
Polska gastronomia u progu wielkiego rozkwitu
Sala konferencyjna 2 (sala wielofunkcyjna, poziom 1)

  • Gastronomia bez okazji – HoReCa rośnie w siłę dzięki bogaceniu się Polaków
  • Zaplątani w gąszczu przeterminowanych przepisów prawnych
  • Zyski dzięki HoReCa – kto docenia rolę sektora?
  • Gastronomia niejedno ma imię – wachlarz nowych konceptów
  • Rynek pracy największym wyzwaniem sektora?
  • W poszukiwaniu idealnej lokalizacji.

Udział w sesji zapowiedzieli (wykaz osób w kolejności alfabetycznej):
o Marcin Budynek*, Akademia Kulinarna Marcina Budynka
o Zbigniew Dolata, dyrektor ds. rozwoju sieci kawiarni Etno Cafe!
o Witold Iwański*, szef kuchni, Restauracja Aruana
o Krzysztof Janiszewski, restaurator
o Paweł Kowalewski*, prezes zarządu, Mex Polska SA
o Stanisław Magdij, dyrektor operacyjny, QLT Restaurant & Bar Sp. z o.o.
o Damian Rybak, President Pizza Hut Dine-in, AmRest Holding SE
o Marcin Zawadzki, prezes zarządu, Związek Pracodawców HoReCa
Moderacja:
o Paulina Mroziak, redaktor prowadząca, portalspozywczy.pl
13 marca 2018 r.

12.00-13.30 debata tematyczna
Lokal bez adresu: targi śniadaniowe, nocne markety, foodtrucki
Sala konferencyjna 1 (sala wielofunkcyjna, poziom 1)
• Gotowanie w każdych warunkach – od ulicy po masowe festiwale
• Street food wyznacza trendy w lokalach
• Koncept na próbę – ulica prawdę ci powie
• Street food na świecie kontra polskie realia
• Idea wspólnego jedzenia w nietypowych warunkach i w formie imprezy
• Food markety w Polsce kopią wielkich europejskich hal targowych czy unikalną koncepcją?

Udział w sesji zapowiedzieli (wykaz osób w kolejności alfabetycznej):
o Aleksander Baron*, współwłaściciel, RestoBar Ogień
o Marcin Ceran, bloger, pojedzone.pl
o Krzysztof Cybruch, odpowiedzialny za komercjalizację Hali Gwardii, organizator, Targ Śniadaniowy
o Marcin Czubak, szef kuchni
o Adrian Feliks, właściciel, SPOON Adrian Feliks
o Karol Kiedrowski, właściciel, Akita Ramen
o Piotr Kołodziej, dyrektor, FoodFest
o Dariusz Miszczyk, Grzegorz Kubarek, właściciele Streat Slow Food
o Michał Skoczek, założyciel bloga Street Food Polska
Moderacja:
o Jakub Szymanek, dziennikarz, portalspozywczy.pl

13 marca 2018 r.
12.00-13.30 debata tematyczna
Mała kulinarna ojczyzna – klienci chcą jeść to, co najlepsze w okolicy
Sala konferencyjna 2 (sala wielofunkcyjna, poziom 1)
• Turystyka kulinarna w Polsce rośnie w siłę – kto przyjeżdża i czego chce spróbować?
• Szlaki kulinarne wyznaczą rozwój turystyki w regionach.
Kuchnie zagraniczne już zdobyły, co miały do zdobycia. Teraz czas na polskie smaki
• Powrót do klasyki polskiej kuchni narodowej, w której tak naprawdę jeszcze nie zasmakowano
• Co faktycznie jest polskie?
• Lokalni dostawcy rozdają karty.

Udział w sesji zapowiedzieli (wykaz osób w kolejności alfabetycznej):
o Karolina Buczkowska-Gołąbek, prezes, Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej
o Kuba Faron, właściciel, Żurownia
o Kuba Korczak, szef kuchni
o Mateusz Kręcina, właściciel, restauracja Strefa 321
o Wojciech Osiński, autor bloga TastePoland
o Michał Sobieszuk, założyciel, Eat Polska
o Witold Strobel*, dyrektor generalny, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR)
Moderacja:
o Anna Wrona, dziennikarz, portalspozywczy.pl
13 marca 2018 r.
12.00-13.30
Short stories – przegląd ciekawych konceptów gastronomicznych i projektów kulinarnych
Scena otwarta (sala wielofunkcyjna, poziom 1).

Do udziału zostali zaproszeni (wykaz osób w kolejności alfabetycznej):
o Tomasz Bączkowski*, zwycięzca 3. edycji Bake Off - Ale Ciacho!
o Przemek Błaszczyk, szef kuchni, Mañana Bistro & Wine Bar
o Katarzyna Gubała, autorka książek kulinarnych, koordynator ogólnopolskiej kampanii „Zostań wege”, audytor marki
V-label
o Adam Hasiak*, szef kuchni, założyciel, Fabryczna Bistro
o Walenty Kania*, Kuchnia dla odważnych
o Jolanta Kleser, Pracownia Smaku
Moderacja:
o Edyta Kochlewska, redaktor naczelna, Magazyn Rynek Spożywczy

13 marca 2018 r.
14.30-15.45 debata tematyczna
Cyfryzacja i digitalizacja wymuszają zmiany na rynku FMCG i HoReCa
Sala konferencyjna 1 (sala wielofunkcyjna, poziom 1)
• Koniec z jedzeniem na telefon – internet przyszłością zamówień
• E-kelner nie pomyli zamówienia
• Tajniki współpracy restauracji z serwisami do zamówień
• Social media wylęgarnią opinii i skandali
• Zaaplikowana gastronomia – urządzenia mobilne prowadzą do restauracji
• Życie bez portfela – nowoczesne formy płatności w restauracjach.

Udział w sesji zapowiedzieli (wykaz osób w kolejności alfabetycznej):
o Radosław Czapnik, prezes zarządu, Kompania eCommerce Sp. z o.o. (RegioHurt.pl)
o Piotr Kraśnicki, kierownik sprzedaży, członek zarządu, Modern-Expo SA
o Arkadiusz Krupicz, współzałożyciel, dyrektor zarządzający, Pyszne.pl
o Marta Panfil, współwłaścicielka, Agencja Kreatywna FIKA
o Zbigniew Płuciennik, prezes zarządu, On Demand Sp. z o.o. (portal Szopi.pl)
o Bartosz Sala*, członek zarządu, Restaurant Partner Polska Sp. z o.o. (PizzaPortal.pl)
o Łukasz Sot, współzałożyciel, Cateromarket.pl
Moderacja:
o Adam Tubilewicz, dziennikarz, portalspozywczy.pl

13 marca 2018 r.
14.30-15.45 debata tematyczna
Dostawcy HoReCa – sprostać nie tylko wymaganiom szefów kuchni, ale i potrzebom gości
Sala konferencyjna 2 (sala wielofunkcyjna, poziom 1)
• Jak osiągnąć kompromis między lokalnością, świeżością, jakością a ceną finalną
• Dostawcy uważnie śledzą trendy czy sami je kreują?
• Pochodzenie ma znaczenie – siła lokalnych dostawców
• Od małej manufaktury po dostawcę wielkiej sieci – case study
• Dziecko w centrum uwagi szefa kuchni
• Co się jeszcze „nie przejadło" – klienci restauracji oczekują „więcej”.

Udział w sesji zapowiedzieli (wykaz osób w kolejności alfabetycznej):
o Łukasz Błażejewski, dyrektor ds. franczyzy, 7th Street, Meat & Fit
o Marcin Ceran, bloger, pojedzone.pl
o Piotr Niemiec, właściciel, Grupa Gastromall
o Marcin Szworak, współwłaściciel, Makarun.Eu Sp. z o.o.
o Marcin Wachowicz, restaurator, współzałożyciel, Aioli Cantine Bar Café Deli
Moderacja:
o Paulina Mroziak, redaktor prowadząca, portalspozywczy.pl
Prezentacja wprowadzająca:
KFC – nie wyrzucamy, pomagamy. Ewelina Jabłońska-Gryżenia, CSR Manager, AmRest Sp. z o.o.
13 marca 2018 r.
14.30-15.45 debata tematyczna
Od kelnera do menedżera – wyzwania gastronomicznego rynku pracy

Scena otwarta (sala wielofunkcyjna, poziom 1)
• Płaca minimalna i jej wpływ na rentowność sektora HoReCa
• Niedopasowany model edukacji personelu do oczekiwań pracodawców
• Talent kulinarny w kuchni. Sztuka zarządzania pracownikami
• Praca w gastronomii – zatrudnienie na krótko i bez zobowiązań?
• Obcokrajowcy rosnącym zasobem personalnym polskiej gastronomii
• Pracownik vs. pracodawca – czy wzajemne oczekiwania da się pogodzić?
• Kucharz superbohaterem popkultury i gwarancją sukcesu lokalu?

Udział w sesji zapowiedzieli (wykaz osób w kolejności alfabetycznej):
o Mariusz Bukowski, Gastronomia Śląska
o Wojciech Krzak, szef kuchni, Restauracja Styl 70
o Bogusław Łach, manager, Restauracja Villa Gardena
o Justyna Ładzińska, manager, Restauracja Cadenza
o Sławomir Ogierman, szef kuchni, właściciel, Tele Catering
Moderator:
o Patryk Krysta, szef kuchni, założyciel Gastronomii Śląsk.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera