Food Show Katowice 2018 BILETY + PROGRAM + ZDJĘCIA Pokazy i degustacje czekają na gości. Dzień otwarty w niedzielę: w MCK w Katowicach

Katarzyna PachelskaZaktualizowano 
Food Show odbędzie się od 11 do 13.03 2018 r. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Arc
Food Show Katowice 2018 od niedzieli 11 marca: Future foods, foodporn i superfoods, milenialsi w kuchni, cyfryzacja i digitalizacja na rynku HoReCa – o tym między innymi dyskutować będą związani z kulinariami i branżą spożywczą profesjonaliści podczas 2. edycji Food Show w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. W tym roku wydarzenie zainaugurował dzień otwarty dla publiczności, na którą przez całą niedzielę 11 marca 2018 r. czekają warsztaty, degustacje, pokazy gotowania na żywo, strefy smaku i doświadczenia, spotkania z mistrzami kuchni i blogerami kulinarnymi, m.in.: Marcinem Czubakiem, Darią Ładochą, Grzegorzem Łapanowskim, Pawłem Łukasikiem i Grzegorzem Targoszem.

Food Show Katowice 2018

Future foods, foodporn i superfoods, milenialsi w kuchni, cyfryzacja i digitalizacja na rynku HoReCa – o tym między innymi dyskutować będą związani z kulinariami i branżą spożywczą profesjonaliści podczas 2. edycji Food Show w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.

– Stworzyliśmy unikalną imprezę, która łączy ze sobą świat kulinariów, branży spożywczej, handlu i HoReCa, ponieważ zauważamy, że te przestrzenie coraz bardziej się przenikają i współdziałają, by zadowolić wymagających i świadomych konsumentów - mówi Edyta Kochlewska, redaktor naczelna magazynu „Rynek Spożywczy“ i serwisu portalspozywczy.pl, należących do Grupy PTWP, organizatora wydarzenia. - Food Show jest platformą wymiany kontaktów, doświadczeń i dobrych praktyk dla tych sektorów. Nie ma drugiej imprezy w tak kompleksowy sposób ujmującej w programie to, co istotne dla branży i dla poszukujących inspiracji konsumentów. Staramy się łączyć te dwie perspektywy i stwarzać przestrzeń do dialogu – dodaje Kochlewska.

Food Show KATOWICE 2018 PROGRAM w niedzielę 11 marca

2. edycja Food Show rozpoczął się w niedzielę 11 marca 2018 r. dniem otwartym dla szerokiej publiczności. Jego program podąża za współczesnymi trendami w kulinariach i wychodzi naprzeciw różnorodnym smakom i zainteresowaniom.

O godzinie 12.00 na Scenie Premium miała miejsce premiera filmu „Marcin Czubak na tropie zmarnowanego jedzenia”. Dokument zainaugurował debatę poruszającą problem marnowania żywności, z udziałem: Marcina Czubaka, finalisty programu Top Chef, właściciel restauracji Dzień i Noc w Katowicach; Virginie Little, założycielki Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste; Jana Szczęśniewskiego, prezesa zarządu Śląskiego Banku Żywności z siedzibą w Chorzowie, członka zarządu Federacji Polskich Banków Żywności w Warszawie i Rafała Wypiora z Jadłodzielni Kochłowice.

Na tej samej scenie odbędzie się również debata pt. „Tradycyjność czy nowoczesność w kuchni”, a także spotkanie krytyków i blogerów kulinarnych, którzy porozmawiają o blaskach i cieniach śląskiej gastronomii i poszukają odpowiedzi na pytanie, gdzie dobrze zjeść w Katowicach i okolicy.

Food Show 2018 Katowice POKAZY I DEGUSTACJE

Na Scenie Otwartej Weronika Pochylska i Magdalena Jutrzenka, ambasadorki Kampanii RoślinnieJemy, poprowadzą spotkania: „Przyszłość jest roślinna! 45 minut, które smakiem, słowem i obrazem przekonają Cię do odkrycia bogactwa diety roślinnej”.

Jolanta Kleser, uczestniczka polskiej edycji Master Chefa, właścicielka katowickiej Pracowni Smaku, podpowiadać będzie, jak wykorzystać lokalne warzywa i owoce na śniadania, przekąski, lunche i kolacje oraz jak wyposażyć swoją spiżarnię.

Na tej samej scenie odbędą się także warsztaty fotografii kulinarnej, prowadzone przez specjalistów z Hungry Friends oraz spotkanie z Marleną Stremer, dziennikarką i blogerką kulinarną, propagatorką kuchni roślinnej, na temat roli mediów społecznościowych w budowaniu rozpoznawalnej marki.

Przez cały Dzień Otwarty Food Show działa również Centrum Kulinarne, w którym odbywać się będą pokazy gotowania na żywo.

Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bloga Gotowanie z Pasją i książek „Kipi Kasza”, „Retrowarzywa” oraz „Burger Dream”, a także Dariusz Miszczyk i Grzegorz Kubarek, właściciele Street Slow Food, pierwszego w Krakowie food trucka nawiązującego do amerykańskiej tradycji mobilnych kuchni, przygotują burgery w rytmie slow.

Swój pokaz kulinarny ma również Daria Ładocha, miłośniczka zdrowego odżywiania, blogerka, trener kulinarny, ekspert z dziedziny żywienia dzieci i zdrowej kuchni dla dorosłych.

W Centrum Kulinarnym można zobaczyć w akcji także Grzegorza Łapanowskiego, kucharza i dziennikarza kulinarnego, właściciela Food Lab Studio, jurora i prowadzącego polskiej edycji Top Chef.

Podczas Food Show gotują ponadto Jolanta Kleser, a także przedstawiciele kampanii RoślinnieJemy i Polskiej EkologiPodobnie, jak przed rokiem, organizatorzy zadbali o atrakcje dla najmłodszych smakoszy. W Strefie Dziecka odbywają się warsztaty Pracowni Smaku Jolanty Kleser oraz Szkoły na Widelcu Grzegorza Łapanowskiego. Na zajęcia obowiązują wcześniejsze zapisy, a więcej informacji można znaleźć pod adresem: http://www.foodshow.pl/2018/pl/dzien-otwarty/200/#dzien-1

W ramach Food Show można również wziąć udział w spotkaniach autorskich i zaopatrzyć się w książki kucharskie.

Food Show Katowice 2018 BILETY

Wstęp na Dzień Otwarty Food Show jest biletowany. Bilety w cenie 5 zł/os. lub 10 zł/rodzinny można kupić poprzez stronę www.ticketmaster.pl oraz na miejscu, w dniu imprezy.

Zwieńczeniem pełnego smaków dnia jest Mega Wieczór Kulinarny. Wielbiciele dobrego jedzenia, pasjonaci sztuki kulinarnej oraz wszyscy zainteresowani kulinariami spędzą apetyczny wieczór w gronie znanych kucharzy, którzy na tę okazję przygotują swoje popisowe dania.

FOOD SHOW KATOWICE POKAZY KUCHARZY

  • Marcin Czubak z restauracji Dzień i Noc (Projekt Chefs on Tour),
  • Jacek Zagórny, szef kuchni, Projekt Chefs on Tour
  • Dominik Duraj z restauracji Villa Gardena,
  • Katarzyna Rogowska z restauracji Cadenza,
  • Patryk Krysta,
  • Jarosław Śliwka, Mariusz Łęszczak, Sławomir Ogierman z Gastronomii Śląsk,
  • Adrian Feliks, właściciel SPOON Adrian Feliks
  • Paweł Kras z Masters Catering.

Wydarzenie zaplanowano w formule live cooking i kolacji degustacyjnej, a poprowadzi je Daria Ładocha. Liczba miejsc jest ograniczona, a więcej informacji znajduje się na stronie:

http://www.foodshow.pl/2018/pl/megawieczor-kulinarny/201/

FOOD SHOW KATOWICE 2018: Dni branżowe 11 i 12 marca

12 i 13 marca br. Międzynarodowe Centrum Kongresowe gościć będzie tych, którzy kulinariami i branżą spożywczą zajmują się profesjonalnie. Spotkanie zawodowców zainauguruje sesja pt. „Żywność w centrum uwagi świata; jedzenie w randze sztuki”. Uczestnicy panelu porozmawiają m.in. o żywieniowych hedonistach, kulinarnych psychozach, nowych trendach żywieniowych i o tym, czy jedzenie może być sztuką, a żywność – spełniać marzenia.

Podczas dwóch dni debat na widelcu znajdą się tematy takie jak m.in.: superfoods; future foods; wspomniany powrót do tradycji, naturalności, lokalności i prostoty; lokale bez adresu: food trucki, targi śniadaniowe i nocne markety; małe kulinarne ojczyzny; wyzwania gastronomicznego rynku pracy oraz digitalizacja i cyfryzacja rynku FMGC i HoReCa.

Debatom towarzyszyć będą Short Stories – przeglądy ciekawych konceptów gastronomicznych i projektów kulinarnych.

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień branżowy Food Show, 12 marca 2018 wręczone zostaną nagrody Food Show Star, w trzech kategoriach: najlepszy dostawca produktów spożywczych dla sektora HoReCa, najlepszy dostawca sprzętu i technologii dla sektora HoReCa oraz najlepszy produkt spożywczy dla sektora HoReCa.

W ramach Food Show odbędzie się 5. edycja organizowanej przez Weindich GASTROSILESII – imprezy dla wystawców sprzętu i wyposażenia sektora HoReCa. W Międzynarodowym Centrum Kongresowym zaprezentowana zostanie kompleksowa oferta wyposażenia hoteli, restauracji, barów, pizzerii, kawiarni, cukierni, sklepów i innych punktów gastronomicznych oraz Convenience Food – od urządzeń gastronomicznych i chłodniczych, poprzez wyposażenie dla zakładów przetwórstwa spożywczego, meble, zastawę stołową, tekstylia i oprogramowanie.

Wydarzenie wzbogacą pokazy gotowania, warsztaty kulinarne, spotkania z mistrzami kuchni i blogerami kulinarnymi, m.in.: Tomkiem Woźniakiem, trendsetterem kulinarnym; Adrianem Feliksem, czy Malką Kafką, założycielką Tel Aviv Food & Wine.

Pod szyldem GASTROSILESII będą też miały miejsce: finał IV Kulinarnego Pucharu Śląska dla szkół gastronomicznych oraz finał I Ogólnopolskich Mistrzostw Kelnerów.

– Na rynku aż roi się od smaków i konceptów, które zdobywają podniebienia polskich konsumentów. Wiele tych konceptów korzysta z bogactwa polskiej żywności, która święci tryumfy, bo jest synonimem jednego z najważniejszych trendów kulinarnych – powrotu do tradycji. Na tej bazie w siłę rosną producenci naturalnych polskich produktów, którzy czerpią z lokalnych tradycji wytwarzania żywności. Food Show to świetna okazja do pokazania potencjału kulinarnego Polski. Głodnych wrażeń zapraszamy do ucztowania z nami – podsumowuje Edyta Kochlewska.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Magazyn reporterów Dziennika Zachodniego TYDZIEŃ

Wideo

Materiał oryginalny: Food Show Katowice 2018 BILETY + PROGRAM + ZDJĘCIA Pokazy i degustacje czekają na gości. Dzień otwarty w niedzielę: w MCK w Katowicach - Dziennik Zachodni

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3