Food Show Katowice 2018
Future foods, foodporn i superfoods, milenialsi w kuchni, cyfryzacja i digitalizacja na rynku HoReCa – o tym między innymi dyskutować będą związani z kulinariami i branżą spożywczą profesjonaliści podczas 2. edycji Food Show w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.
– Stworzyliśmy unikalną imprezę, która łączy ze sobą świat kulinariów, branży spożywczej, handlu i HoReCa, ponieważ zauważamy, że te przestrzenie coraz bardziej się przenikają i współdziałają, by zadowolić wymagających i świadomych konsumentów - mówi Edyta Kochlewska, redaktor naczelna magazynu „Rynek Spożywczy“ i serwisu portalspozywczy.pl, należących do Grupy PTWP, organizatora wydarzenia. - Food Show jest platformą wymiany kontaktów, doświadczeń i dobrych praktyk dla tych sektorów. Nie ma drugiej imprezy w tak kompleksowy sposób ujmującej w programie to, co istotne dla branży i dla poszukujących inspiracji konsumentów. Staramy się łączyć te dwie perspektywy i stwarzać przestrzeń do dialogu – dodaje Kochlewska.
Food Show KATOWICE 2018 PROGRAM w niedzielę 11 marca
2. edycja Food Show rozpoczął się w niedzielę 11 marca 2018 r. dniem otwartym dla szerokiej publiczności. Jego program podąża za współczesnymi trendami w kulinariach i wychodzi naprzeciw różnorodnym smakom i zainteresowaniom.
O godzinie 12.00 na Scenie Premium miała miejsce premiera filmu „Marcin Czubak na tropie zmarnowanego jedzenia”. Dokument zainaugurował debatę poruszającą problem marnowania żywności, z udziałem: Marcina Czubaka, finalisty programu Top Chef, właściciel restauracji Dzień i Noc w Katowicach; Virginie Little, założycielki Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste; Jana Szczęśniewskiego, prezesa zarządu Śląskiego Banku Żywności z siedzibą w Chorzowie, członka zarządu Federacji Polskich Banków Żywności w Warszawie i Rafała Wypiora z Jadłodzielni Kochłowice.
Na tej samej scenie odbędzie się również debata pt. „Tradycyjność czy nowoczesność w kuchni”, a także spotkanie krytyków i blogerów kulinarnych, którzy porozmawiają o blaskach i cieniach śląskiej gastronomii i poszukają odpowiedzi na pytanie, gdzie dobrze zjeść w Katowicach i okolicy.
Food Show 2018 Katowice POKAZY I DEGUSTACJE
Na Scenie Otwartej Weronika Pochylska i Magdalena Jutrzenka, ambasadorki Kampanii RoślinnieJemy, poprowadzą spotkania: „Przyszłość jest roślinna! 45 minut, które smakiem, słowem i obrazem przekonają Cię do odkrycia bogactwa diety roślinnej”.
Jolanta Kleser, uczestniczka polskiej edycji Master Chefa, właścicielka katowickiej Pracowni Smaku, podpowiadać będzie, jak wykorzystać lokalne warzywa i owoce na śniadania, przekąski, lunche i kolacje oraz jak wyposażyć swoją spiżarnię.
Na tej samej scenie odbędą się także warsztaty fotografii kulinarnej, prowadzone przez specjalistów z Hungry Friends oraz spotkanie z Marleną Stremer, dziennikarką i blogerką kulinarną, propagatorką kuchni roślinnej, na temat roli mediów społecznościowych w budowaniu rozpoznawalnej marki.
Przez cały Dzień Otwarty Food Show działa również Centrum Kulinarne, w którym odbywać się będą pokazy gotowania na żywo.
Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bloga Gotowanie z Pasją i książek „Kipi Kasza”, „Retrowarzywa” oraz „Burger Dream”, a także Dariusz Miszczyk i Grzegorz Kubarek, właściciele Street Slow Food, pierwszego w Krakowie food trucka nawiązującego do amerykańskiej tradycji mobilnych kuchni, przygotują burgery w rytmie slow.
Swój pokaz kulinarny ma również Daria Ładocha, miłośniczka zdrowego odżywiania, blogerka, trener kulinarny, ekspert z dziedziny żywienia dzieci i zdrowej kuchni dla dorosłych.
W Centrum Kulinarnym można zobaczyć w akcji także Grzegorza Łapanowskiego, kucharza i dziennikarza kulinarnego, właściciela Food Lab Studio, jurora i prowadzącego polskiej edycji Top Chef.
Podczas Food Show gotują ponadto Jolanta Kleser, a także przedstawiciele kampanii RoślinnieJemy i Polskiej EkologiPodobnie, jak przed rokiem, organizatorzy zadbali o atrakcje dla najmłodszych smakoszy. W Strefie Dziecka odbywają się warsztaty Pracowni Smaku Jolanty Kleser oraz Szkoły na Widelcu Grzegorza Łapanowskiego. Na zajęcia obowiązują wcześniejsze zapisy, a więcej informacji można znaleźć pod adresem: http://www.foodshow.pl/2018/pl/dzien-otwarty/200/#dzien-1
W ramach Food Show można również wziąć udział w spotkaniach autorskich i zaopatrzyć się w książki kucharskie.
Food Show Katowice 2018 BILETY
Wstęp na Dzień Otwarty Food Show jest biletowany. Bilety w cenie 5 zł/os. lub 10 zł/rodzinny można kupić poprzez stronę www.ticketmaster.pl oraz na miejscu, w dniu imprezy.
Zwieńczeniem pełnego smaków dnia jest Mega Wieczór Kulinarny. Wielbiciele dobrego jedzenia, pasjonaci sztuki kulinarnej oraz wszyscy zainteresowani kulinariami spędzą apetyczny wieczór w gronie znanych kucharzy, którzy na tę okazję przygotują swoje popisowe dania.
FOOD SHOW KATOWICE POKAZY KUCHARZY
- Marcin Czubak z restauracji Dzień i Noc (Projekt Chefs on Tour),
- Jacek Zagórny, szef kuchni, Projekt Chefs on Tour
- Dominik Duraj z restauracji Villa Gardena,
- Katarzyna Rogowska z restauracji Cadenza,
- Patryk Krysta,
- Jarosław Śliwka, Mariusz Łęszczak, Sławomir Ogierman z Gastronomii Śląsk,
- Adrian Feliks, właściciel SPOON Adrian Feliks
- Paweł Kras z Masters Catering.
Wydarzenie zaplanowano w formule live cooking i kolacji degustacyjnej, a poprowadzi je Daria Ładocha. Liczba miejsc jest ograniczona, a więcej informacji znajduje się na stronie:
http://www.foodshow.pl/2018/pl/megawieczor-kulinarny/201/FOOD SHOW KATOWICE 2018: Dni branżowe 11 i 12 marca
12 i 13 marca br. Międzynarodowe Centrum Kongresowe gościć będzie tych, którzy kulinariami i branżą spożywczą zajmują się profesjonalnie. Spotkanie zawodowców zainauguruje sesja pt. „Żywność w centrum uwagi świata; jedzenie w randze sztuki”. Uczestnicy panelu porozmawiają m.in. o żywieniowych hedonistach, kulinarnych psychozach, nowych trendach żywieniowych i o tym, czy jedzenie może być sztuką, a żywność – spełniać marzenia.
Podczas dwóch dni debat na widelcu znajdą się tematy takie jak m.in.: superfoods; future foods; wspomniany powrót do tradycji, naturalności, lokalności i prostoty; lokale bez adresu: food trucki, targi śniadaniowe i nocne markety; małe kulinarne ojczyzny; wyzwania gastronomicznego rynku pracy oraz digitalizacja i cyfryzacja rynku FMGC i HoReCa.
Debatom towarzyszyć będą Short Stories – przeglądy ciekawych konceptów gastronomicznych i projektów kulinarnych.
Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień branżowy Food Show, 12 marca 2018 wręczone zostaną nagrody Food Show Star, w trzech kategoriach: najlepszy dostawca produktów spożywczych dla sektora HoReCa, najlepszy dostawca sprzętu i technologii dla sektora HoReCa oraz najlepszy produkt spożywczy dla sektora HoReCa.
W ramach Food Show odbędzie się 5. edycja organizowanej przez Weindich GASTROSILESII – imprezy dla wystawców sprzętu i wyposażenia sektora HoReCa. W Międzynarodowym Centrum Kongresowym zaprezentowana zostanie kompleksowa oferta wyposażenia hoteli, restauracji, barów, pizzerii, kawiarni, cukierni, sklepów i innych punktów gastronomicznych oraz Convenience Food – od urządzeń gastronomicznych i chłodniczych, poprzez wyposażenie dla zakładów przetwórstwa spożywczego, meble, zastawę stołową, tekstylia i oprogramowanie.
Wydarzenie wzbogacą pokazy gotowania, warsztaty kulinarne, spotkania z mistrzami kuchni i blogerami kulinarnymi, m.in.: Tomkiem Woźniakiem, trendsetterem kulinarnym; Adrianem Feliksem, czy Malką Kafką, założycielką Tel Aviv Food & Wine.
Pod szyldem GASTROSILESII będą też miały miejsce: finał IV Kulinarnego Pucharu Śląska dla szkół gastronomicznych oraz finał I Ogólnopolskich Mistrzostw Kelnerów.
– Na rynku aż roi się od smaków i konceptów, które zdobywają podniebienia polskich konsumentów. Wiele tych konceptów korzysta z bogactwa polskiej żywności, która święci tryumfy, bo jest synonimem jednego z najważniejszych trendów kulinarnych – powrotu do tradycji. Na tej bazie w siłę rosną producenci naturalnych polskich produktów, którzy czerpią z lokalnych tradycji wytwarzania żywności. Food Show to świetna okazja do pokazania potencjału kulinarnego Polski. Głodnych wrażeń zapraszamy do ucztowania z nami – podsumowuje Edyta Kochlewska.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Magazyn reporterów Dziennika Zachodniego TYDZIEŃ
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?