Kiełbasa bez mięsa z daleka wygląda jak zwykła (no, może ciut mniejsza od normalnej) kiełbasa. Jednak gdy się ją weźmie do ręki, widać, że to nie całkiem ten wyrób. Tym, którzy tęsknią za smakiem kiełbasy, a nie chcą jeść mięsa, to jednak nie przeszkadza. Kiełbasę wege wytwarza warszawska firma Bezmięsny Mięsny.pl, która reklamuje się jako pierwszy i jedyny w Polsce w 100 proc. roślinny rzeźnik.
CZYTAJ RÓWNIEŻ
Kawa na targach Food Show w Katowicach. Najdroższy ekspres do kawy za 62 tys.
W ofercie firmy są:
- kiełbasa wiejska,
- kiełbasa jałowcowa,
- kiełbasa pepperoni,
- boczek,
- burgery,
- pieczeń.
Mimo nazw, jednoznacznie kojarzących się z wędlinami, żadna z nich nie zawiera ani grama mięsa. To są roślinne zamienniki wędlin, produkowane na bazie białka pszennego, z dodatkiem specjalnych, nieaktywnych płatków drożdżowych. Do tego dodaje się autorską mieszankę przypraw, nadającą wege wędlinom smak zbliżony do prawdziwych kiełbas czy boczku. Nie ma w nich też jajek, nabiału, żadnych produktów odzwierzęcych.
Wyroby warszawskiej firmy kosztują 13 lub 15 zł.
Jak są produkowane, z czego i dla kogo - wyjaśnia Igor Sadurski z firmy Bezmięsny Mięsny. Zobacz film wideo.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
PROGRAM "Dobrze zaprojektowane" Red. Anny Dudzińskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?