Gastronomia odetchnęła z ulgą po złagodzeniu obostrzeń, ale przyszłość wciąż budzi obawy

(o)
Po złagodzeniu obostrzeń gastronomia odetchnęła z ulgą. Na razie gości można przyjmować jedynie w ogródkach na świeżym powietrzu.
Po złagodzeniu obostrzeń gastronomia odetchnęła z ulgą. Na razie gości można przyjmować jedynie w ogródkach na świeżym powietrzu. Fot. Piotr Krzyzanowski/Polska Press Grupa
Udostępnij:
Branża gastronomiczna powoli wraca do życia. Już teraz czynne są ogródki na świeżym powietrzu, a lada moment będzie można wejść także do lokali. Restauratorzy odetchnęli z ulgą po poluzowaniu obostrzeń.

Od 15 maja restauracje i kawiarnie mogą przyjmować gości w ogródkach na świeżym powietrzu, a od 28 maja klienci będą mogli zajmować stoliki także wewnątrz lokali. Wciąż obowiązuje reżim sanitarny, a obłożenie nie może przekraczać 50 proc.

Jeden z najbardziej znanych kieleckich restauratorów w rozmowie z Onetem przyznaje, że złagodzenie obostrzeń przyniosło ulgę. Piotr Relidzyński prowadzi obecnie trzy lokale: Stary Browar na Rynku, Roy Ben Steak House przy ul. Sienkiewicza i El Paso przy ul. Planty.

W końcu zostaliśmy odblokowani fizycznie i psychicznie. Nie ukrywam, że ta psychika, zarówno nasza, pracodawców, ale także pracowników była obciążona. Wszyscy cierpieliśmy przez lockdown. Nie wiedzieliśmy, co mamy robić. Czy utrzymywać biznes, czy z niego rezygnować? - mówi Relidzyński w Onecie.

W szczycie sezonu w swoich restauracjach przedsiębiorca zatrudnia około 50 osób.

Pierwszy weekend, w którym poluzowano obostrzenia restaurator uważa za udany – nie mógł narzekać na brak klientów. Na działalność ogródków wpływa jednak pogoda, a ta ostatnio znowu się popsuła.

Inną kwestią są ceny – posiłki i napoje będą droższe, bo m.in. droższych jest wiele produktów. Relidzyński mówi o podwyżkach rzędu 3-8 proc. w hurtowniach i u dostawców. Na zmianę cen w menu restauracji wpływa także podwyżka płacy minimalnej.

Mimo ulgi po złagodzeniu obostrzeń, przedsiębiorca przyznaje w rozmowie z Onetem, że obawy co do przyszłości wciąż są.

Gdzieś z tyłu głowy jest jednak to, że ta pandemia wróci – mówi.

Źródło: Onet

Q&A z Robertem Kubicą

Wideo

Materiał oryginalny: Gastronomia odetchnęła z ulgą po złagodzeniu obostrzeń, ale przyszłość wciąż budzi obawy - Echo Dnia Świętokrzyskie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie