Gęsina jest produktem sezonowym, którą świeżą można kupić w listopadzie lub grudniu. W pozostałych miesiącach drób jest dostępny tylko w wersji mrożonej. Dzień Świętego Marcina jest początkiem sezonu na gęsinę. Jednak skąd wzięła się tradycja jej spożywania akurat 11 listopada?
GDZIE ZJEMY NAJLEPSZA GĘSINĘ W WOJEWÓDZTWIE ŚLĄSKIM?
Sprawdź liste restauracji, które serwują gęsinę
"Na świętego Marcina lepsza gęś niźli zwierzyna"
To jedno z wielu przysłów pochodzących z siedemnastowiecznej tradycji spożywania gęsiny w dniu świętego Marcina. Legenda głosi, że gdy w IV wieku kandydat na biskupa Tours próbował schować się w gęsiarni z nadzieją, że uniknie objęcia tego urzędu, ptaki te głośnym gęganiem wydały miejsce jego kryjówki. Święty przyjął sakrę i by upamiętnić to wydarzenie, 11 listopada spożywa się gęsinę.
- Pieczenie gęsi na św. Marcina bardzo dawnych czasów zasięga; stąd to zapewne pochodzi, że włościanie zwykle natenczas znosili daniny, między którymi były także gęsi. Pobierający, mając ich dostatek, spraszał gości na ucztę z pieczonej gęsi. Zazwyczaj gęś pieczona bywa wówczas z kwaśnymi jabłkami (w nadzieniu). Bicie i pieczenie gęsi na św. Marcina może więcej stąd pochodzi, że są wtenczas najtłustsze i najsmaczniejsze - opisywał Oskar Kolberg, XIX-wieczny etnograf.
Nie przeocz
Jednak oprócz gęsiny, 11 listopada nieodłącznie kojarzy się także z rogalami - świętomarcińskimi. Tradycja wypiekania rogali narodziła się w Poznaniu w drugiej połowie XIX wieku. Podczas zbliżających się obchodów dnia św. Marcina, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod jego wezwaniem apelował do wiernych, by wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Cukiernik, który był obecny na mszy, przygotował na odpust rogale w kształcie podkowy, którą według legendy miał zgubić koń świętego Marcina.
Śląskie restauracje zapraszają na świętomarcińską ucztę
Właściciele lokali dwoją się i troją, by trafić w gust kulinarny swoich gości - w końcu 11 listopada to jedna z pierwszych okazji, by zasmakować świeżej gęsiny. Jedna z katowickich restauracji puściła w wodze fantazji swoje menu i przygotowała przystawki, zupę a także danie główne z gęsią. Galaretka, pasztet, smalec, bulion, oraz soczyste udko, a nawet deser - wszystko o smaku lub na kształt gęsi.
Musisz to wiedzieć
- W związku ze zbliżającym się świętem św. Marcina w dniach 26 październik - 15 grudzień 2018 proponujemy specjalności z polskich gęsi. Nasz Szef Kuchni przygotowuje pod zamówienie tak całą gęś jak i inne smakołyki z tego zdrowego mięsa. - informuje katowicka restauracja Marysin Dwór.
W których śląskich restauracjach będzie podawana gęś? Wejdź w galerię i wybierz swoją ulubioną.
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?