2 z 26
Poprzednie
Następne
Gotuj z Anią Starmach z MasterChefa! Oto 15 pysznych przepisów na Wielkanoc - na słodko, słono i wykwintnie. Zagwarantują Ci sukces w kuchni
Kaczka z jabłkami
Co przygotować?
- 1 kaczka o wadze ok. 2 kg
- 4 małe jabłka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 800 g ziemniaków
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Dzień wcześniej natrzyj kaczkę majerankiem, solą i posiekanym czosnkiem.
Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki, nafaszeruj nimi wnętrze kaczki.
Kaczkę połóż na kratce nad blachą i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni C na półtorej godziny. Kilka razy w ciągu pieczenia polewaj kaczkę wytapiającym się z niej tłuszczem.
Po półtorej godziny z blachy zlej tłuszcz, połóż na niej ziemniaki pokrojone w ćwiartki, pośrodku nich połóż podpieczoną kaczkę.
Piecz przez kolejną godzinę!