1 z 26
Następne
Gotuj z Anią Starmach z MasterChefa! Oto 15 pysznych przepisów na Wielkanoc - na słodko, słono i wykwintnie. Zagwarantują Ci sukces w kuchni
Barszcz biały
Co kupić?
- 800 ml zakwasu pszennego (domowego lub z „butelki”)
- 1.5 l wody
- 150 g wędzonego boczku
- 4 białe kiełbasy
- 80 ml śmietany
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 3 suszone grzyby
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 zmiażdżony czosnek
- 0.5 selera
Jak przygotować?
Boczek pokrój w kostkę przysmaż w garnku o grubym dnie, dodaj umyte i pokrojone warzywa, grzyby i kiełbaski. Zalej wodą, gotuj pod przykryciem 40 minut.
Po tym czasie odcedź wywar, warzywa nie będą Ci już potrzebne, kiełbasę odłóż.
Do wywaru dodaj zakwas, zagotuj, dopraw majerankiem, solą, pieprzem.
Odlej chochlę zupy do kubka, dodaj śmietanę, wymieszaj, wlej do zupy.
Barszcz podawaj z jajkiem i plasterkami kiełbasy.