ALARM GIS: Bakterie w kiełbasach Metka Bawarska i Polska w Folii
Główny Inspektorat Sanitarny alarmuje - w tej żywności wykryto bakterie Listeria monocytogenes i pod żadnym pozorem lepiej tych produktów nie spożywać. Chodzi konkretnie o kiełbasy pochodzące od producenta PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski s.c.:
Kiełbasa surowa Metka Bawarska z nr partii: 20190516 i datą ważności: 30.05.2019 r.
produkt mięsny Polska w Folii z nr partii: 20190515 i datą ważności: 4.06.2019 r.
Obecność bakterii Listeria monocytogenes została wykryta w trakcie badań zleconych przez Inspekcję Weterynaryjną - informuje GIS.
Jak ustalił Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu:
- kwestionowanych partii nie ma w magazynie zakładowym,
- kwestionowane produkty zostały sprzedane klientom indywidualnym.
Bakterie w kiełbasie: Listeria monocytogenes
Bakterie zawarte w kiełbasie mogą wywołać listeriozę, czyli zakażenie bakteryjne, wywoływane przez Gram-dodatnie pałeczki Listeria monocytogenes - informuje serwis "Medonet".
Choroba pojawić się może u osób, które mają:
- niedojrzałą odporność komórkową,
- upośledzoną odporność komorkową.
Najczęstszą formą zakażenia, u osób, które posiadają obniżoną odporność jest:
- posocznica listeriozowa,
- zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu.
Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów. - alarmuje GIS.
Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?