Grzegorz Bien, czyli Ślązak w MasterChefie: Przed kamerami pozostaję sobą

Tomasz Klyta
Tomasz Klyta
Grzegorz Bien (w środku) podczas finału programu "8 Smaków Europy". Teraz zdobywa popularność w programie Master Chef
Grzegorz Bien (w środku) podczas finału programu "8 Smaków Europy". Teraz zdobywa popularność w programie Master Chef UM Kalety
Grzegorz Bien, 19 - letni mieszkaniec Kalet (powiat tarnogórski) dostał się do finałowej "14" programu Master Chef. Już zdobywa rzesze fanów w całej Polsce. Widzów ujmuje jego temperament i ... śląska gwara

Grzegorz Bien z Kalet, to już trzeci mieszkaniec powiatu tarnogórskiego, który znalazł się w finałowej “14” popularnego programu Master Chef. Obecnie na antenie TVN można oglądać piątą edycję kulinarnego show. Wcześniej wysokie lokaty zajmowały też Kinga Paruzel (I edycja) i Maria Ożga (II edycja).

Mieszkaniec Kalet ma 19 lat. W tym roku skończył szkołę zawodową w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących. Gotowanie jest jego wielką pasją a mimo młodego wieku, ma już za sobą liczne sukcesy. W ubiegłym roku wygrał II edycję programu „8 Smaków Europy”, emitowanego w TV Silesia.

Pasję do gotowania wyniósł z domu. Jego rodzice prowadzą piekarnię. Początkowo planował pójść w ich ślady, jednak szybko okazało się, że pieczenie nie dawało mu odpowiedniej satysfakcji.

Grzegorz Bien od początku zaskarbił sobie spora sympatię widzów. Internauci, komentujący jego poczynania zwrócili uwagę m.in. na to, że często posługuje się śląską gwarą.

– To nie jest wyreżyserowane. Taki po prostu jestem. Do programu Master Chef poszedłem m.in. po to, żeby pokazać swoją osobowość. Choć potrafię mówić po polsku, nie jest to dla mnie naturalny sposób wypowiadania się. Używam gwary, bo pochodzę ze Śląska i się tego nie wstydzę. Chcę też pokazać innym, że można być z tego dumnym - opowiada mieszkaniec Kalet.

Casting do programu Master Chef był dla Grzegorza Bienia bardzo stresujący. Twórcy programu nazwali go nawet „niekwestionowanym królem chaosu”. Sam zainteresowany tłumaczy jednak, że na co dzień w kuchni jest spokojny i zorganizowany.

– Wymyśliłem trudny deser do zrobienia jak na 60 minut. Miałem na jego wykonanie bardzo mało czasu. Generalnie moje gotowanie wygląda zupełnie inaczej - zaznacza.

W sierpniu Grzegorz Bien rozpoczął pracę w restauracji należącej do Marii Ożgi, którą zna osobiście. Przyznał jednak, że od listopada czekają go znacznie ambitniejsze zadania. – Będę się zajmował kuchnią molekularną - mówi z dumą.

Główną nagrodą w programie Master Chef jest 100 tys. złotych. Co z taką kwotą zrobiłby 19 – latek?
– Już o tym myślałem i pewnie oddam te pieniądze ojcu. Dla mnie taka kwota jest wręcz oszałamiająca i po prostu boję się, że mogę oszaleć. A być może w przyszłości razem z ojcem otworzymy wspólną restaurację – zastanawia się Grzegorz Bien.

Kolejny odcinek programu Master Checf z udziałem Grzegorza Bienia już w najbliższą niedzielę o godz. 20 w telewizji TVN.

*Drastyczna podwyżka cen wody na Śląsku od stycznia. Ile?
*Najpiękniejszy ogród w woj. śląskim należy Karoliny Drzymały z Lublińca! [ZDJĘCIA]
*Tragiczny wypadek w Koziegłowach. 2 osoby zginęły w zderzeniu fiata z ciężarówką ZDJĘCIA
* Zaginęły: 17-letnia Małgorzata Marzec i 15-letnia Angelika Kaczor. Gdzie są?
*Sprawdzony i prosty przepis na leczo SPRÓBUJ I SIĘ PRZEKONAJ
*W pełni wyposażone mieszkanie w centrum Katowic może być Twoje! Dołącz do graczy loterii "Dziennika Zachodniego"

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mieszkaniec Drutarni

To nie jedyny młody zdolny z Zielonego Zakątku

Dodaj ogłoszenie