Grzybobranie nigdy się nie kończy. W lasach czekają smaczne "zimowe grzyby" ATLAS GRZYBÓW ZIMOWYCH [TOP 5]

OPRAC.: (RED)
Grzybobranie to pasja wielu Polaków. W naszym kraju grzyby można zbierać praktycznie przez cały rok.Leśnicy oraz grzybiarze polecają szczególnie pięć gatunków tzw. zimowych grzybów. Wszystkie z nich są jadalne Przejdź do następnych zdjęć i poznaj te grzyby >>>
Grzybobranie to pasja wielu Polaków. W naszym kraju grzyby można zbierać praktycznie przez cały rok.Leśnicy oraz grzybiarze polecają szczególnie pięć gatunków tzw. zimowych grzybów. Wszystkie z nich są jadalne Przejdź do następnych zdjęć i poznaj te grzyby >>>Lukasz Gdak
Grzybobranie wcale nie musi się kończyć! Mało kto wie, ale w polskich lasach również późną jesienią i zimą można znaleźć i zerwać jadalne grzyby. Warto wybrać się więc do lasu! A jakich "zimowych grzybów" szukać? Przejdź do galerii zdjęć i dowiedz się!

FLESZ - Apel do ozdrowieńców: oddawajcie krew

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Podczas zimowego grzybobrania obowiązują takie same zasady jak latem czy chociażby wczesną jesienią. Oczywiście zimą w polskich lasach występuje mniej gatunków grzybów niż chociażby na początku września, ale i tak można pomylić te jadalne z tymi niejadalnymi i trującymi. Należy więc bardzo dokładnie sprawdzić w różnych źródłach, czy możemy zjeść znaleziony okaz.

Borowik szatański (Rubroboletus satanas) - trującyśrednica i kolor: średnica ok. 6-25 cm. Kapelusz zazwyczaj w odcieniach szarości i popielu. Skórka matowa, może przypominać zamsz, nie oddziela się od miąższu. pory i rurki: rurki osiągają długość od 1 do 2,5 cm. Na samym początku są żółte. Z czasem robią się oliwkowe, uszkodzone sinieją.  Pory natomiast są bladożółte. U dorosłych grzybów mogą być nawet krwistoczerwone. Po dotknięciu robią się błękitne. Trzon: wysoki na ok. 4-12 cm, gruby na 4-10 cm. Od góry żółty, w środkowej części czerwony,a  na dole grzyba brązowy. Miąższ: może mieć kolor od białego po żółty. Po przekrojeniu robi się błękitny. Stare grzyby zapachem przypominają gnijącą cebulę. Występuje głównie w lasach dębowych i bukowych

Atlas grzybów 2022. Które grzyby są trujące, a które jadalne...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Grzybobranie nigdy się nie kończy. W lasach czekają smaczne "zimowe grzyby" ATLAS GRZYBÓW ZIMOWYCH [TOP 5] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie