Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grzyby marynowane [PRZEPIS] Dobry pomysł na grzyby jesienią. Jak marynować grzyby?

Maria Zawała
Maria Zawała
Marynowane grzyby [PRZEPIS]
Marynowane grzyby [PRZEPIS] ARC
Przepis na grzyby marynowane: Cztery szklanki wody, szklanka octu, przyprawy i grzyby wystarczą, by wyszła nam dobra marynata do grzybów. Dziś u nas sprawdzony przepis na marynowane grzybki, które cały rok cieszyć będą podniebienie swoim doskonałym smakiem. Jak zamarynować grzyby

Marynowane grzyby - przepis
W mojej rodzinie marynowane grzyby są od zawsze dodatkiem do potraw. Robiła je moja babcia, a teraz robi je mama. To przepis sprawdzony. Marynowała prawie wszystkie gatunki grzybów jadalnych, choć te szlachetniejsze, jak borowiki czy prawdziwki przeważnie suszyła. Do słoików trafiały zaś małe maślaczki, kurki, rydze czy zieleniadki. Polecam jej przepis na marynowane grzyby.

CZYTAJ KONIECZNIE:
DANIA Z GRZYBAMI: 25 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA GRZYBY

ZOBACZ TAKŻE:
JAJECZNICA Z KURKAMI PRZEPIS: JAK ZROBIĆ PYSZNĄ JAJECZNICĘ Z GRZYBAMI?

Jak zamarynować grzyby?

** Przygotowanie
Najpierw trzeba grzyby przygotować: oczyścić i obrać te, które tego wymagają, jak na przykład maślaki, którym ściąga się także skórkę z kapelusza. Malutkie możemy marynować w całości, większe kroimy na małe kawałki, sprawdzając uprzednio, czy są zdrowe, czyli bez robaków. Następnie gotujemy grzyby w lekko posolonej wodzie około 20 minut.
UWAGA!
Kurki gotujemy nie dłużej niż 5 minut. Rydze, nie dłużej niż 10!**

Wcześniej dobrze przygotować słoiki. Muszą być czyste i niewyszczerbione, podobnie zakrętki. Dodatkowo zakrętki muszą być do sucha wytarte.

Zalewa do marynowanych grzybów

W zależności od tego czy grzyby mają być bardziej lub mniej ostre ustalamy proporcje octu i wody.
Zalewa mojej mamy to cztery szklanki wody i szklanka octu. W tej proporcji grzyby są w sam raz. Nie za mdłe i nie za bardzo ostre. Moja rodzina uwielbia ich smak.

Do wody dodać liść laurowy ( 2 większe lub trzy mniejsze) ok. 5 ziaren ziela angielskiego i pieprz. Lekko osolić i doprowadzić do wrzenia. A następnie pogotować z przyprawami ok. 10-15 minut. Następnie dodać wspomnianą szklankę octu. Zagotować.
I teraz już najważniejsza część pracy.
Gorące grzyby wkładać do słoików na wysokość 3/4 i zalewać gorącą zalewą. Zakręcić i odstawić wieczkiem na dół. Tak przygotowanych grzybów nie trzeba pasteryzować, słoiki się zamkną i dobrze będą trzymać.

UWAGA!
Jeśli nie chcecie pasteryzować, musicie tak zorganizować pracę, by jednocześnie mieć gorące grzyby i gorącą zalewę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!