Spis treści
Mięta - jak ją parzyć?
Wiele osób zastanawia się, w jakiej temperaturze należy parzyć miętę. Wbrew niektórym opiniom, woda do zalewania liści mięty powinna być wrząca - temp. 100 stopni. Po zalaniu kubek należy zakryć i odczekać 5-6 minut. Po tym czasie herbatka jest gotowa do picia!
Mięta świeża czy suszona?
Między miętą świeżą a suszoną występuje przede wszystkim różnica smaku. Jej właściwości pozostają takie same. Napar ze świeżej mięty będzie miał delikatniejszy smak, niż herbatka z mięty suszonej. Suszona mięta powinna mieć brunatno-zielonkawy kolor i intensywny smak.
Kiedy nie należy pić mięty?
Mięty nie należy podawać dzieciom poniżej 2 roku życia. Unikać jej powinny także osoby cierpiące na refluks i zgagę. Nie ma przeciwskazań, aby kobiety w ciąży spożywały napar z mięty - może on wręcz pomóc przy nudnościach występującym w pierwszym trymestrze ciąży.
Czy można przedawkować miętę?
Jak każdy składnik, miętę również można przedawkować. Do efektów ubocznych po spożyciu nadmiernej ilości mięty należą zaburzenia snu i ryzyko wystąpienia zgagi. Nie zaleca się picia więcej, niż 2 kubków naparu dziennie.
Właściwości zdrowotne mięty
Mięta jest prawdziwym lekarstwem od natury. Zawiera mnóstwo właściwości, które pomagają zachować zdrowie i dobre samopoczucie na długo. Zobaczcie, na co działa herbatka miętowa!
CZYTAJ TAKŻE: Truskawki - czy są zdrowe? Tak truskawki wpływają na organizm. Sprawdź, jakie wartości odżywcze mają truskawki
Komary - co je wabi a co odstrasza?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?