Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Hibiskus obiecujący w walce z alzheimerem. Herbata z ketmii zawiera związek mogący usuwać złogi z mózgu. Właściwości te potwierdziły badania

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Napar z hibiskusa ma głęboki czerwony kolor, przyjemny aromat i lekko kwaśny smak, z powodu którego stanowi częsty dodatek do mieszanek herbatek owocowych.
Napar z hibiskusa ma głęboki czerwony kolor, przyjemny aromat i lekko kwaśny smak, z powodu którego stanowi częsty dodatek do mieszanek herbatek owocowych. fot. mescioglu/Getty Images
Herbata z hibiskusa to smaczny i zdrowy napój, a kwiaty te dodaje się też do herbatek owocowych i ziołowych. Powinniśmy pić ją częściej, bo według nowych badań pomagają chronić mózg przed rozwojem demencji. Mowa o jej najczęstszej postaci – chorobie Alzheimera. Związek z hibiskusa może nawet usuwać toksyczne złogi beta-amyloidu, które powstają w jej przebiegu i wywołują objawy. Obiecujące badania wymagają rozszerzenia, ale napój można i warto pić już dziś!

Spis treści

Poszukiwanie leku na chorobę Alzheimera

Na chorobę Alzheimera nie ma zatwierdzonych leków. Znalezienie składników aktywnych, które pomagałyby zwalczać przyczynę rozwoju objawów neurologicznych, to kwestia priorytetowa. Źródła problemu upatruje się w rozwoju w mózgu złogów białkowych, które są zbudowane z tzw. beta-amyloidu. Jednak przyczyna ich tworzenia wciąż nie jest poznana.

Naukowcy poszukujący terapii schorzenia próbują znaleźć sposób, by zmniejszyć produkcję toksycznych białek, a tym samym zapobiec ich gromadzeniu się. Dotychczasowo opracowane środki nie zapewniały jednak oczekiwanych efektów działania.

Czytaj też: Na serce, trawienie, stres i odporność. Wypróbuj 3 najzdrowsze herbaty ziołowe polecane przez naukowców z Harvardu

Obiecującą substancją, która mogłaby wesprzeć terapię, jest gosypetyna. To rodzaj flawonoidu pozyskanego z kwiatów ketmii szczawiowej (Hibiscus sabdariffa), którą nazywa się powszechnie hibiskusem. Jak wykazano w nowym badaniu z „Alzheimer’s Research & Therapy”, antyoksydant ten pomaga zmniejszać deficyt funkcji poznawczych w przypadku myszy ze złogami w mózgu.

Polecamy też:

Komórki glejowe celem dla terapii alzheimera

Objawy choroby Alzheimera, który stanowi do 80 proc. wszystkich przypadków demencji, to deficyty poznawcze, czyli braki dotyczące pamięci czy zdolności myślenia i rozumowania. Zaburzenia stopniowo pogłębiają się wraz z upływem czasu, co wiąże się łączeniem ze sobą białek beta-amyloidu i rozrostem tworzonej przez nie płytek w mózgu. Uważa się, że to one są winne za uszkodzenia komórek nerwowych i utratę ich połączeń, czyli synaps.

W alzheimerze obserwuje się dodatkowo utrudnione usuwanie toksycznych białek. Ważną rolę w tym procesie odgrywają komórki glejowe, które obok neuronów należą do głównych rodzajów komórek nerwowych w mózgu. Należące do nich komórki mikrogleju i astrocyty wydzielają enzymy, które powodują rozpad beta-amyloidu. Pochłaniają także nieprawidłowe białka, uszkodzone komórki nerwowe i inne „śmieci” wymagające usunięcia z tkanki nerwowej. To właśnie one stały się teraz potencjalnym celem dla terapii choroby.

Zobacz także:

Związek z hibiskusa zmniejsza objawy demencji

Badacze zwrócili uwagę na prace poświęcone działaniu flawonoidów – antyoksydantów obecnych powszechnie w naturalnych produktach roślinnych, takich, jak owoce, warzywa, napary herbat i herbatek, a także wino. Jak wykazały badania laboratoryjne, przeciwutleniacze z tej grupy mogą hamować łączenie się białek beta-amyloidu, nazywane agregacją.

Do badań wybrano gosypetynę z hibiskusa. Wcześniej obserwowano już korzystne działanie podobnego flawonoidu, jakim jest kwercetyna. Prace prowadzono na transgenicznych myszach 5XFAD, które mają dwa ludzkie geny i w sumie pięć mutacji, które są powszechne w rodzinnej (dziedzicznej) chorobie Alzheimera.

W ramach prac podawano gosypetynę gryzoniom codziennie przez 13 tygodni. W efekcie zaobserwowano redukcję poziomu toksycznego białka w regionach mózgu odpowiedzialnych za funkcje poznawcze (hipokampie i korze mózgowej). Wielkość i liczba złogów białkowych uległa zmniejszeniu. Dotyczyło to wszystkich form beta-amyloidu – również krótszych cząsteczek beta-amyloidu, a nawet tych pojedynczych, które nie były jeszcze zagregowane w większe struktury.

Dowiedz się więcej na temat:

Antyoksydant z ketmii pomaga usuwać toksyczne białko z mózgu

Kuracja gosypetyną wpłynęła na zmniejszenie „deficytu umysłowego”, a jej efekty polegały na m.in. zmniejszeniu braków dotyczących pamięci przestrzennej. Badacze zauważyli, że nie towarzyszyły temu zmiany dotyczące wspomnianych enzymów. Podejrzewają, że mechanizm działania substancji wiąże się ze wspomaganiem przez nią usuwania beta-amyloidu.

Działanie związku z hibiskusa wiązało się z działaniem przeciwko glejozie – powstawaniu swoistych blizn w tkance nerwowej w reakcji gleju na skutek uszkodzeń tkanki nerwowej, które występuje m.in. w alzheimerze. Pod wpływem gossypetyny odpowiedzialne za to komórki mikrogleju i astrocyty zaczęły lepiej „sprzątać” tkankę nerwową ze złogów.

Zobacz: Alzheimer da się zatrzymać lub opóźnić! Zobacz zalecenia ekspertów.

– Potwierdziliśmy, że usuwanie agregatów beta amyloidu zdeponowanych w mózgu jest skuteczne w zapobieganiu i leczeniu demencji – mówi jeden z autorów badania prof Kyong-Tai Kim z południowokoreańskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii w Pohang. – Gosypetyna z hibiskusa przyczyni się do rozwoju bezpiecznego i niedrogiego leku dla pacjentów.

Chociaż rodzinny alzheimer stanowi mniej niż jeden na dwadzieścia przypadków choroby, a dalsze badania wymagają zaangażowania ludzi, gosypetyna wydaje się działać na mechanizm usuwana problematycznych białek i może mieć szersze zastosowanie. Choć na razie inni badacze mogą odnosić się krytycznie do nowych odkryć, hibiskus jest powszechnie dostępny, zdrowy i smaczny, można więc czerpać korzyści z jego picia już teraz. Nie ma do tego wielu przeciwwskazań – poza leczeniem nadciśnienia i cukrzycy, ponieważ poprawia parametry krwi i może sprawiać, że potrzebne będą niższe dawki leków.

Sprawdź ponadto:

Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Zdrowia
Warszawa, ul. Miodowa 15
Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera