Z danych Światowej Organizacji zdrowia wynika, że otyłość to jedna z najczęstszych chorób na którą zapadają ludzie, niezależnie od płci i wieku. W konsekwencji prowadzi do rozmaitych problemów zdrowotnych - szczególnie związanych z układem krążenia, powodując choroby serca, nadciśnienie, miażdżycę. Osoby otyłe są ponadto narażone na wystąpienie zawału, udaru oraz cukrzycy typu II.

Z zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że nie ilość cukru dostarczana do organizmu nie przekraczała 10% kaloryczności naszej codziennej diety. Co to znaczy?

Jeśli dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dorosłego człowieka wynosi 2500 kcal, to otrzymujemy 250 kcal, które stanowi 10% kaloryczności w kontekście cukru. Ile to łyżeczek? Ponad 12. Ile zatem łyżeczek cukru znajdziemy w produktach, które spożywamy?

ZOBACZ W GALERII 10 PRODUKTÓW, KTÓRE SĄ CUKROWYMI BOMBAMI

Co robić, by utrzymać dostarczanie cukru na właściwym poziomie, kiedy praktycznie każdy spożywany posiłek zawiera cukry? Przede wszystkim zachować umiar i pamiętać o konsekwencjach, które spożywanie słodkich produktów w nadmiarze ze sobą niesie.

Według szacunków Światowej Organizacji zdrowia problem otyłości do 2030 roku dotyczyć będzie ponad miliarda ludzi na całym świecie.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

PROGRAM TyDZień 18.05.2018