Integracyjny plac zabaw w Bielsku-Białej. Dzieci niewidome mogą tu odczuwać dźwięki

OPRAC.:
Łukasz Klimaniec
Łukasz Klimaniec
Integracyjny plac zabaw w Bielsku-Białej przy ul. Broniewskiego i Zielonej to obecnie jedna z wizytówek miasta. Przesuwaj gestem lub za pomocą strzałki, by zobaczyć kolejne zdjęcie Paweł Sowa/Wydział Prasowy UM BB
Integracyjny plac zabaw w Bielsku-Białej "Szósty zmysł" powstał pomiędzy ulicami Zieloną i Broniewskiego. Jest przeznaczony m.in. dla dzieci niepełnosprawnych, w tym niewidomych i niedowidzących. Jest tam miejsce do poznawania i odczuwania dźwięków, a także tworzenia muzyki.

Ogród jordanowski, jaki znajdował się między ul. Zieloną a Broniewskiego, świetnie kojarzą osoby, które chodzą na mecze piłkarskie na Stadion Miejski w Bielsku-Białej od strony Ratusza. Miejsce przez ostanie lata odstraszało zaniedbanymi i zardzewiałymi konstrukcjami, które kiedyś były placem zabaw, nierównymi i połamanymi płytkami chodnikowymi oraz przygnębiającą atmosferą. Trudno w to uwierzyć, ale teraz to miejsce, które jest jedną z wizytówek miasta.

Ogród został efektownie przebudowany i zrewitalizowany. Wrażenie robi nie tylko kwota inwestycji (5,8 mln zł), ale zwłaszcza jej efekt. Powstał integracyjny plac zabaw "Szósty zmysł", który służy m.in. dzieciom niepełnosprawnym, w tym niewidomym i niedowidzącym. W tym celu w placu zabaw znalazło się miejsce do poznawania i odczuwania dźwięków. Dzieci same mogą tworzyć muzykę na bębenkach, dzwonkach, dzwonach lirowych czy cymbałach. Są też specjalne ścianka i dywan z donic betonowych obsadzone roślinami ozdobnymi.

Jak informują bielscy urzędnicy park to nie tylko plac zabaw dla dzieci młodszych i starszych, ale i miejsce zabaw gimnastycznych - jest tam piaskownica, skałka wspinaczkowa, wielofunkcyjne boisko m.in. do koszykówki i siatkówki oraz trzytorowa bieżnia lekkoatletyczna.

Duże wrażenie robi także przeszklona wiata, stanowiąca pawilon parkowy wraz z zadaszeniem, jaka została dobudowana do budynku mieszkalnego i swoim półokrągłym kształtem nawiązuje do półokrągłego dachu budynku.

- Będzie to zaplecze gospodarcze parku, są tam też tam ogólnodostępne toalety - informują bielscy urzędnicy.

Wokół parku zostało też wymienione ogrodzenie. Park zyskał także oświetlenie, kosze i ławki i ładne nasadzenia zieleni.

Trwa sezon na arbuzy. Jak wybrać najlepszego?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie