MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jagodzianki są za drogie? Zamiast z nich zrób równie pyszne malinianki! Mamy niezawodny przepis na pulchne drożdżówki z malinami i kruszonką

Karolina Głogowska
Malinianki to wspaniała alternatywa dla jagodzianek
Malinianki to wspaniała alternatywa dla jagodzianek 123rf/gylya/zdjęcie ilustracyjne
Słodkie i puszyste drożdżówki z malinami to pyszna przekąska na deser, śniadanie lub każdą inną porę dnia. Sprawdzą się na piknikach, przy popołudniowej kawie i wszędzie tam, gdzie chcesz podać coś zaskakującego i pysznego. Przygotuj wyśmienite bułeczki drożdżowe z malinami i zachwyć swoich gości.

W skrócie:

W tym roku jagodzianki są wyjątkowo drogie. W uznanych cukierniach trzeba wydać nawet 20 zł za sztukę! Dla wielu osób to zdecydowana przesada. Nawet jeśli chcą piec jagodzianki w domu, za kilogram owoców trzeb zapłacić krocie. To dlatego cały kulinarny Internet przerzucił się na… malinianki. Są tańsze, tak samo pyszne i niekłopotliwe w przygotowaniu. Zresztą nie trzeba wcale zasłaniać się pieniędzmi, żeby zrobić pyszne drożdżówki z malinami i kruszonką. Smakują wybornie i to wystarczający powód, żeby je upiec.

Malinianki – przepis na drożdżówki z malinami i kruszonką

Czas przygotowania: 50 minut

Porcja: ok. 12 bułeczek

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 400 g świeżych malin,

  • 400 g mąki,

  • 5 g suchych drożdży,

  • 2 jajka,

  • 1 szklanka ciepłego mleka,

  • pół szklanki cukru,

  • 50 g masła.

Na kruszonkę:

  • ¾ szklanki mąki pszennej,

  • pół szklanki cukru,

  • pół opakowania cukru wanilinowego,

  • 100 g zimnego masła.

Jak zrobić bułeczki drożdżowe z malinami?

  1. Najpierw przygotuj rozczyn z drożdży. Dodaj je do ciepłego mleka, wsyp łyżkę mąki i cukru, wymieszaj i odstaw na 20 minut.

  2. Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn, jajka, resztę cukru i roztopione masło. Wyrób ciasto. Poznasz, że jest gotowe, po tym, że zacznie odchodzić od ręki i od brzegów miski. Odstaw je na 30 minut.

  3. Podziel ciasto na małe, okrągłe bułeczki i zostaw je jeszcze na 15 minut.

  4. Nastaw piekarnik na 180 stopni.

  5. W każdej bułeczce zrób wgłębienie na maliny. Włóż owoce.

  6. Składniki na kruszonkę umieść w misce. Posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć, aż powstaną grudki. Posyp nimi drożdżówki.

  7. Piecz malinianki ok. 15 minut.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni