W skrócie:
W tym roku jagodzianki są wyjątkowo drogie. W uznanych cukierniach trzeba wydać nawet 20 zł za sztukę! Dla wielu osób to zdecydowana przesada. Nawet jeśli chcą piec jagodzianki w domu, za kilogram owoców trzeb zapłacić krocie. To dlatego cały kulinarny Internet przerzucił się na… malinianki. Są tańsze, tak samo pyszne i niekłopotliwe w przygotowaniu. Zresztą nie trzeba wcale zasłaniać się pieniędzmi, żeby zrobić pyszne drożdżówki z malinami i kruszonką. Smakują wybornie i to wystarczający powód, żeby je upiec.
Polecam także: Jak zrobić idealną kruszonkę?
Malinianki – przepis na drożdżówki z malinami i kruszonką
Czas przygotowania: 50 minut
Porcja: ok. 12 bułeczek
Poziom trudności: średni
Składniki:
400 g świeżych malin,
400 g mąki,
5 g suchych drożdży,
2 jajka,
1 szklanka ciepłego mleka,
pół szklanki cukru,
50 g masła.
Na kruszonkę:
¾ szklanki mąki pszennej,
pół szklanki cukru,
pół opakowania cukru wanilinowego,
100 g zimnego masła.
Jak zrobić bułeczki drożdżowe z malinami?
Najpierw przygotuj rozczyn z drożdży. Dodaj je do ciepłego mleka, wsyp łyżkę mąki i cukru, wymieszaj i odstaw na 20 minut.
Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn, jajka, resztę cukru i roztopione masło. Wyrób ciasto. Poznasz, że jest gotowe, po tym, że zacznie odchodzić od ręki i od brzegów miski. Odstaw je na 30 minut.
Podziel ciasto na małe, okrągłe bułeczki i zostaw je jeszcze na 15 minut.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
W każdej bułeczce zrób wgłębienie na maliny. Włóż owoce.
Składniki na kruszonkę umieść w misce. Posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć, aż powstaną grudki. Posyp nimi drożdżówki.
Piecz malinianki ok. 15 minut.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?