Jak oszczędzać prąd w kuchni i czy jest to możliwe? Wielu z nas zadaje sobie to pytanie, bo właśnie w kuchni posiadamy mnóstwo sprzętów zasilanych prądem, m.in. lodówkę, bez której nie wyobrażamy sobie życia, zmywarkę, piekarnik, mikrofalówkę czy płytę indukcyjną. Urządzenia te pozwalają łatwo i szybko przygotować obiad oraz zaoszczędzić mnóstwo czasu. Niestety, generują również duże zużycie prądu, a co za tym idzie, ich udział w wysokich rachunkach jest niebagatelny. Podsuwamy pięć sprawdzonych sposobów na obniżenie zużycia prądu w kuchni.
1. Oszczędzanie energii w piekarniku elektrycznym
Piekarnik elektryczny to spory prądożerca, ale bez niego nie dałoby się przygotować domowych wypieków czy pieczonych warzyw. Powinniśmy więc zadbać o jego odpowiednią eksploatację, żeby pracował ekonomicznie. Aby zredukować rachunki za energię elektryczną generowane m.in. przez piekarnik, wystarczy stosować się do kliku prostych zasad.
Oto najważniejsze z nich:
- dobierajmy temperaturę do konkretnej potrawy, bo im wyższa moc, tym większe zużycie prądu;
- nie włączajmy piekarnika zbyt wcześnie. Nowoczesne urządzenia błyskawicznie się nagrzewają, więc najpierw przygotujmy danie, które chcemy umieścić w piekarniku;
- korzystajmy z funkcji termoobiegu, której można używać podczas pieczenia większości dań. Równomierne rozprowadzone ciepło w piekarniku sprawi, że potrawa upiecze się znacznie szybciej;
- pieczmy kilka potraw jednocześnie, np. udziec, warzywa i ziemniaki;
- w trakcie pieczenia i tuż po jego zakończeniu nie otwierajmy drzwi piekarnika, żeby nie wytracać energii, wyłączmy też urządzenie parę minut przed zakończeniem pieczenia – w rozgrzanym piekarniku potrawa „dojdzie”, a sprzęt już przestanie pobierać prąd.
2. Ekonomiczne używanie płyty indukcyjnej
Jeżeli płyta indukcyjna nie ma opcji dostosowywania pola grzewczego do średnicy naczynia, to pamiętajmy, żeby dopasowywać garnek do wielkości palnika. Zbyt duże pole grzewcze w stosunku do podstawy naczynia sprawi, że będziemy tracić energię i niepotrzebnie ogrzewać kuchnię. Za mały palnik natomiast mocno wydłuży gotowanie. Używajmy naczyń wysokiej jakości, w których ciepło rozprowadza się równomiernie.
Warzywa krójmy na mniejsze części, co znacznie przyspieszy proces ich gotowania. Podczas obróbki termicznej zawsze stosujmy pokrywki, które nie tylko skrócą samo gotowanie, ale również zabezpieczą szafki kuchenne znajdujące się tuż przy indukcji przed destrukcyjnym działaniem pary powstającej podczas przyrządzania obiadu.
3. Ergonomiczna lodówka odpowiedniej wielkości
Lodówka pracuje w domu przez 24 godziny na dobę. Dlatego też w skali całego roku to ona właśnie zużywa w mieszkaniu najwięcej energii elektrycznej.
Stosujmy więc sprawdzone rozwiązania na oszczędzanie prądu:
- dobierzmy rozmiar lodówki do liczby osób mieszkających w domu. Nie ma sensu kupować dwudrzwiowego sprzętu dla 2-lub 3-osobowej rodziny;
- samo ustawienie lodówki też ma duże znaczenie – żeby mniej tracić na rachunkach za prąd, sprzęt należy ustawić z dala od źródeł ciepła, powinien także znajdować w odstępie minimum 5 cm od sąsiadujących mebli;
- nigdy nie umieszczajmy w lodówce i zamrażalniku gorących oraz ciepłych potraw.
4. Zmywarka a oszczędzanie prądu
Zawsze dobierajmy pojemność znamionową zmywarki do liczby osób mieszkających w gospodarstwie domowym. Dla rodziny liczącej sobie 2-3 osoby w zupełności wystarczy urządzenie o szerokości 45 cm.
Wykorzystujmy do zmywania krótkie programy oraz cykle oznaczone na panelu urządzenia jako ekologiczne i energooszczędne. Włączajmy zmywarkę tylko wtedy, gdy jest załadowana do pełna brudnymi naczyniami.
Do zmywania używajmy wyłącznie sprawdzonych, wysokiej jakości detergentów nowej generacji, które skutecznie usuwają brud bez konieczności stosowania kilkugodzinnych programów.
5. Energooszczędne LED-y
Na półkach sklepowych coraz częściej dominują lampy LED dedykowane do kuchni, m.in. plafony i lampy sufitowe. Ich niewątpliwą zaletą jest nie tylko energooszczędność, ale również to, że dobrze doświetlają wnętrza.
LED-owe oświetlenie warto również wykorzystać do podświetlenia m.in.:
- szafek,
- blatów roboczych,
- gresu,
- galerii ściennej,
- ziół w doniczkach.
Najbardziej sprawdzą się w tej roli taśmy, dyskretne i niewielkie oczka oraz diody LED. Takie oświetlenie może działać bezawaryjnie nawet przez 8-10 lat.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?