MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak pozbyć się zapachu cebuli i czosnku z rąk? Skuteczne sposoby na pachnące palce po aromatycznym gotowaniu

Gabriela Fedyk
Wideo
od 16 lat
Cebula i czosnek to obok ziemniaka najważniejsze warzywa w kuchni każdej Polki i Polaka. Z nimi każde danie smakuje lepiej. Podsmażone lub na surowo dodają charakteru potrawom, choć wcześniej możesz uronić łzę przy krojeniu. Niestety jest też minus – pozostawiają swój zapach na dłoniach. Jak pozbyć się zapachu czosnku z rąk? Poznaj skuteczne sposoby, które stosują sami szefowie kuchni.

Spis treści

Jak pozbyć się zapachu z rąk po krojeniu cebuli lub czosnku?

Zacznę od prywaty. Od dziecka nie lubiłam cebuli. Jeżeli była w zupie, sosie czy jakimkolwiek innym daniu, to ją wypluwałam i nie jadłam dalej. Przez wiele lat gotowałam bez cebuli i dopiero po pracy w restauracji zaczęłam się do niej przekonywać. Czosnek z kolei od zawsze i na zawsze będzie kojarzył mi się z moim dziadkiem. Zjadał go codziennie „dla smaku i na odporność”. Chyba nie muszę dodawać, że dziadek pachniał czosnkiem.

Cebula i czosnek nadają aromat naszym daniom i... palcom.
Cebula i czosnek nadają aromat naszym daniom i... palcom. 8photo/freepik

Dziś nie mogę sobie wyobrazić mojej kuchni ani bez czosnku, ani bez cebuli. Nawet jak łzy lecą ciurkiem, to wiem, że dodatek cebuli sprawi, że sos bolognese znacznie lepszy niż z samym czosnkiem (jak zwykłam gotować podczas studiów). Szczególnie lubię zapach podsmażanych razem cebuli i czosnku. Nie lubię za to zapachu, jaki zostawiają na dłoniach. Wiem, mogłabym kroić je w rękawiczkach i tak uniknąć aromatu na swojej skórze. Ale jak już to zrobiłam i za późno na zakładanie rękawiczek? Podzielę się z tobą kilkoma sposobami, które zdradzili mi kucharze i kucharki, z którymi pracowałam. Wypróbuj, jeśli nie zdążysz założyć rękawiczek. ;)

Umyj ręce… stalą nierdzewną

Tak, dobrze czytasz. Ten sposób jest zalecany m.in. przez Marthę Stewart (ale z nią nie pracowałam). Pocierając ręce czymś wykonanym ze stali nierdzewnej pod bieżącą wodą, możesz usunąć zapach cebuli i czosnku. Może to być łyżka ze stali nierdzewnej, blacha do pieczenia, stalowy pręt lub inne naczynie ze stali nierdzewnej, a nawet wnętrze zlewu kuchennego. Po myciu dłoni stalą nierdzewną pamiętaj o umyciu ich wodą z mydłem.

Nasmaruj się sokiem z cytryny lub limonki

To zabrzmi trochę jak przepis na tequilę, ale nie użyjesz tutaj tequili. Ten sposób stosuj jedynie, jeżeli nie masz żadnych skaleczeń na dłoniach, bo może cię to zaboleć i szczypać. Rozkrój cytrynę lub limonkę, palce posyp szczyptą soli i potrzyj je rozciętym cytrusem lub wyciśnij na nie odrobinę soku. Pocieraj dłonie przez chwilę, aż płyn wchłonie się w skórę. Następnie opłucz ręce wodą.

Zrób peeling kawowy

Połączenie usunięcia zapachu cebuli i czosnku z pielęgnacją dłoni? Wystarczy zrobić peeling z fusów z kawy. Zaparz kawę plujkę albo weź fusy z ekspresu i pocieraj dłonie przez ok. 30 sekund, a na koniec opłucz ręce zimną bieżącą wodą.

Soda oczyszczona na zapach cebuli i czosnku na dłoniach

W małej miseczce przygotuj pastę z sody oczyszczonej i soli wymieszanych w proporcji 1:1 (np. po łyżeczce z dodatkiem odrobiny wody). Wcierana w dłonie pomoże ci zniwelować intensywny zapach po krojeniu cebuli czy czosnku. Podobnie jak po peelingu kawowym, na końcu zmyj pastę pod bieżącą wodą.

Pasta do zębów i płyn do płukania jamy ustnej w walce z zapachem czosnku i cebuli

Próbując pozbyć się uciążliwego cebulowego lub czosnkowego zapachu z palców możesz pójść do łazienki po pastę do zębów lub płyn do płukania jamy ustnej (albo użyć tego i tego). Nałóż odrobinę pasty do zębów na dłonie i wcieraj przez chwilę. Możesz też nalać nakrętkę płynu do płukania ust na dłoń i myć je przez chwilę (ale unikaj tego, jeśli masz skaleczoną lub popękaną skórę). Możesz też zmieszać pastę do zębów z płynem i pocierać dłonie pod bieżącą wodą przez ok. 30 sekund. Po każdej z tych czynności wymyj dłonie wodą z mydłem.

Zrób „mydło solne”

Do pozbycia się zapachu czosnku i cebuli z rąk możesz wykorzystać „mydło solne”, czyli mieszankę płynu do naczyń, mydła w kostce lub mydła w płynie z solą kuchenną i sodą oczyszczoną. Dzięki temu stworzysz peeling, który usunie nieprzyjemny zapach. Pokryj obie strony dłoni roztworem i pocieraj je przez 20 sekund. Opłucz ręce pod zimną wodą, aż będą czyste.

Pamiętaj o tych prostych sposobach za każdym razem, kiedy będziesz kroić czosnek i cebulę bez rękawiczek.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni