Jak przechowywać i podgrzewać ugotowaną żywność? Nie wyrzucaj resztek jedzenia do kosza na śmieci, przechowuj w lodówce i zjedz później

Justyna Madan
Justyna Madan
Zamiast wyrzucać resztki do kosza, przechowuj je w lodówce lub zamrażarce. Możesz zjeść je w ciągu najbliższych dni lub zrobić z nich zupełnie nowe dania.
Zamiast wyrzucać resztki do kosza, przechowuj je w lodówce lub zamrażarce. Możesz zjeść je w ciągu najbliższych dni lub zrobić z nich zupełnie nowe dania. Getty Images
Oszczędzanie pieniędzy i ograniczanie marnowania żywności idą w parze, zwłaszcza kiedy zamiast wyrzucać resztki jedzenia, przechowujemy je na później. Ważne jest jednak, aby niezjedzony obiad umieścić w odpowiednim pojemniku, a później właściwie go podgrzać i zjeść w odpowiednim czasie. Podpowiadamy jak wykorzystać resztki tak, aby nic się nie zmarnowało.

Podstawową zasadą jest to, aby ugotowane jedzenie nie pozostawało zbyt długo poza lodówką, bo znacznie skraca to jego żywotność. Wiadomo jednak, że ciepłego dania nie można umieścić w lodówce, bo urządzenie szybciej się zepsuje. Dlatego to, czego nie zjemy, warto przełożyć na płaski talerz, aby jedzenie szybciej ostygło.

Ponadto warto porcjować jedzenie na ilości w sam raz dla jednej osoby, na jeden posiłek, i w takiej formie włożyć do lodówki lub zamrażarki. Jeśli podgrzewamy danie w mikrofali, warto ustawić krótszy czas, aby w trakcie przemieszać danie. Unikniemy w ten sposób uzyskania pół gorącej i pół zimnej potrawy.

Jak przechowywać ugotowaną żywność?

Ziemniaki – ugotowane ziemniaki mogą być wykorzystane na wiele sposobów. Będą idealne na sałatkę ziemniaczaną, farsz do pierogów czy kopytka. Przechowujemy je w lodówce do 3 dni, później – jeśli nie chcemy gotować niczego wymyślnego – po prostu podsmażmy je na patelni.

Ryż – nieugotowany ryż może zawierać zarodniki bakterii Bacillus cereus, a te mogą przetrwać nawet po ugotowaniu ryżu. Jeśli ryż zostanie później pozostawiony w temperaturze pokojowej, zarodniki mogą rozwinąć się w bakterie, które namnażają się i mogą wytwarzać toksyny. To z kolei prowadzi do zatrucia pokarmowego. Dlatego ryż najlepiej jest podawać zaraz po ugotowaniu, a kiedy ostygnie, przechowywać go w lodówce nie dłużej niż 1 dzień. Następnie nie należy podgrzewać go więcej niż jeden raz.

Kurczak – pieczony w całości lub kawałkach, często zostaje nam na później. To świetna okazja, żeby przygotować z niego później np. lunch do pracy. Przede wszystkim resztki kurczaka zostaw pod przykryciem do ostygnięcia, następnie przechowuj je w lodówce do 3 dni. Gotowanego czy pieczonego kurczaka można też zamrozić.

Przed podgrzaniem kurczaka najlepiej jest wyjąć wcześniej z lodówki, aby miał temperaturę pokojową. Jeśli masz takż możliwość, zamiast mikrofali do podgrzania wybierz patelnię lub piekarnik.

Puszki – jeśli potrzebujesz tylko pół puszki fasoli, kukurydzy czy innego produktu, resztę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni. Pamiętaj jednak, że po otwarciu puszki jedzenie może nabrać metalicznego posmaku. Dlatego to, czego nie wykorzystamy, lepiej jest przełożyć do innego, szczelnie zamykanego pojemnika.

Warzywa – chłodzimy ugotowane warzywa i zamykamy w pudełku. W lodówce przechowujemy do 4 dni. Można je też zamrozić. W tym celu po ugotowaniu warzywa natychmiast przelej je zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Odcedź, ostudź i umieść w woreczku do zamrażania.

Makaron – ugotowany makaron wytrzyma w lodówce nawet do 5 dni, a w zamrażarce – do 8 miesięcy. Zanim włożymy makaron do lodówki, warto skropić go odrobiną oliwy z oliwek, dzięki czemu nie będzie się sklejał i nie wyschnie. Po rozmrożeniu wystarczy ugotować go w wodzie i dodać ulubiony sos.

Ciasto – jeżeli ciasto nie zawiera nabiału ani świeżych owoców, najlepiej trzymać je w temperaturze pokojowej, wówczas dłużej pozostanie świeże. Umieść je w zamykanym pojemniku, można przechowywać je tak do 4 dni. W lodówce swoją jakość straci po dwóch.

Jajka na twardo – jajka najlepiej przechowywać w lodówce. Any nie przenikały do nich zapachy z lodówki, należy trzymać je w torebce strunowej lub hermetycznym pojemniku. Jeśli jednak jajka są już obrane, najlepiej jest wrzucić je do miski z zimną wodą, przy czym wodę należy wymieniać codziennie. W obu przypadkach jajka wytrzymają w lodówce przez około tydzień.

Ściągawka z podstawowymi produktami

Tyle czasu trzymaj w lodówce te resztki:

  • pizza – 3-4 dni,
  • gotowane owoce morza – 3-4 dni,
  • dania ryżowe/makaronowe bez mięsa – 3-5 dni,
  • gotowane mięsa jak steki, wieprzowina i kurczak – 3-4 dni,
  • zupy i gulasze – 3-4 dni,
  • warzywa gotowane – 3-4 dni,
  • sałatki z jajkiem, kurczakiem, szynką, tuńczykiem i makaronem – 3-5 dni,
  • sery – miękkie około 1 tygodnia, twarde 3-4 tygodnie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Milwaukee

Milwaukee M12 BDD-201C 4933479439

795,93 zł403,55 zł-49%
miejsce #2

Meec

Meec Tools 12 V LiIon 0,8 Ah

136,99 zł79,99 zł-42%
miejsce #3

Bosch

Bosch IXO 5 Full 06039A8022

492,20 zł294,00 zł-40%
miejsce #4

Makita

Makita DDF453SYE

800,79 zł565,89 zł-29%
miejsce #5

DeWalt

Dewalt DCD778S2T

920,63 zł718,00 zł-22%
miejsce #6

Parkside

Parkside 748981622

319,00 zł
Materiały promocyjne partnera

24 listopada to dzień buraka! - video flesz

Materiał oryginalny: Jak przechowywać i podgrzewać ugotowaną żywność? Nie wyrzucaj resztek jedzenia do kosza na śmieci, przechowuj w lodówce i zjedz później - Strefa Agro

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Mieszkam sama, więc z gotowania robiły mi się zapasy na 3 dni. Ta monotonia mnie nie satysfakcjonowała, więc zaczęłam zamawiać catering dietetyczny blue i dostaję 5 posiłków na każdy dzień w formie pudełek. Najadam się do syta, nic się nie marnuje.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie