Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na obiad podaję sycące spaghetti carbonara. Chcesz oburzyć włoską babcię? Dodaj do sosu popularny nabiał

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Klasyczne spaghetti carbonara przygotujesz bez użycia śmietany i boczku.
Klasyczne spaghetti carbonara przygotujesz bez użycia śmietany i boczku. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Włochy to kraj najczęściej kojarzony z makaronem spaghetti. Jednym z podstawowych sosów do włoskiej pasty jest carbonara. Poza dobrej jakości makaronem ugotowanym al dente potrzebne są tylko cztery składniki. Jednak zrezygnuj śmietany, aby zyskać prawdziwie włoskie danie. Podpowiadamy przepis na tradycyjną carbonarę. Tym daniem nie pogardzą nawet Włosi.

W skrócie

Przygotowując domową carbonarę zgodnie z włoską tradycją, ważne jest korzystanie z trzech rodzajów makaronu: spaghetti, spaghettoni lub rigatoni o mezze maniche. Każdy włoski makaron powinien być ugotowany w mocno osolonej wodzie. Szefowa kuchni Samin Nosrat podkreśla, że wrzątek do gotowania makaronu ma być tak słony, jak woda morska. Zaleca, aby na każdy litr wody użyć dwóch płaskich łyżek stołowych soli koszernej lub czterech łyżeczek drobnej soli morskiej.

W galerii możesz zobaczyć składniki potrzebne do spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara – przepis na tradycyjne danie

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 120 g guanciale lub pancetty,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 100 g sera pecorino romano,
  • 20 g parmezanu dojrzewającego przez 24 miesiące,
  • 10 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić carbonarę?

Przygotowanie:

  1. Jeżeli wybrałeś guanciale, usuń z niej pieprz i skórkę. W przypadku pancetty nie musisz tego robić. Wybrane mięso należy pokroić w kostkę o wymiarach 1 × 1 cm. Następnie trzeba ją przesmażyć na rozgrzanej patelni.
  2. W momencie wytapiania tłuszczu i brązowienia mięsa trzeba mieszać mięso, aż cały tłuszcz się wytopi.
  3. Następnie guanciale lub pancette należy smażyć na wolnym ogniu na około 20 minut. Mają nabrać smaku we własnym sosie.
  4. Chrupiące kawałki mięsa trzymaj w cieple, ale nie usuwaj wytopionego tłuszczu.
  5. Na tarce należy zetrzeć pecorino romano i parmezan i wymieszać.
  6. Następnie zagotuj i osól wodę i wrzuć do niej spaghetti. Gotuj do momentu osiągnięcia stopnia al dente.
  7. W misce należy roztrzepać jajka i dodaj około 80 g sera oraz 7 g świeżo zmielonego pieprzu. Wszystkie składniki należy wymieszać.
  8. Z gotującego się makaronu odlej chochelkę wody, która zagęści sos. Odcedź niemal ugotowany makaron, dodaj bezpośrednio do miski z jajkami, pieprzem i serem. Dokładnie wymieszaj spaghetti z powstałym sosem.
  9. Następnie odstaw carbonarę, i po chwili dodaj chrupkie guanciale i łyżeczkę wytopionego tłuszczu.
  10. Carbonarę wymieszaj energicznie okrężnymi ruchami, aby produkty się połączyły. Dodaj chochlę wody z gotowania makaronu, aby powstała jednolita masa.
  11. Serwuj od razu po połączeniu składników i posyp serem.

Spaghetti carbonara - najczęstsze błędy

Według tradycyjnych włoskich przepisów podawanych od lat 90. XX wieku największymi błędami są sosy carbonara ze śmietaną, z dodatkiem boczku zamiast włoskiej guanciali lub pancetty, a także używanie samego parmezanu. Włosi dopuszczają stosowanie połączenia sera pecorino romano z parmezanem, ale najlepszy efekt uzyskuje się stosując samo pecorino. Jednak największą kulinarną zbrodnią jest dodatek czosnku, cebuli i skwarek. Każde odstępstwo od reguły nie będzie dawało carbonary.

Gotowanie makaronu - nie marnuj oliwy

Śmiało można zrezygnować z dodawania oleju lub oliwy do wody. Przez długi czas pokutował mit, że ten składnik zapobiega sklejaniu się makaronu. Jest to kosztowny wydatek, a makaron powinien swobodnie pływać we wrzątku przez około 9 minut. Wtedy będzie lekko twardy, czyli al dente i idealnie połączy się z wybranym sosem. Warto też pamiętać złotą proporcję, czyli na jedną osobę przypada 100 g suchego makaronu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Klasyczne spaghetti carbonara przygotujesz bez użycia śmietany i boczku.

Na obiad podaję sycące spaghetti carbonara. Chcesz oburzyć w...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Na obiad podaję sycące spaghetti carbonara. Chcesz oburzyć włoską babcię? Dodaj do sosu popularny nabiał - Strona Kuchni