Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak upiec chleb? [PRZEPIS NA CHLEB] Jak upiec chleb na zakwasie, na drożdżach? [PORADNIK]

Maria Olecha-Lisiecka
Maria Olecha-Lisiecka
Jak upiec chleb? To pytanie choć raz zadał sobie każdy, kto w kuchni robi więcej niż tylko kawę, herbatę i jajecznicę. Domowy chleb smakuje wybornie. Ma jedną podstawową zaletę: nie zawiera spulchniaczy. To wy decydujecie, czy będzie tradycyjny, czy dietetyczny. Wszystko zależy od tego, z jakiej mąki zostanie upieczony.

Jak upiec chleb? Jeśli pieczecie chleb po raz pierwszy, najlepiej upiec chleb drożdżowy w domowym piekarniku. Z czasem spróbujcie zrobić zakwas i upiec chleb na zakwasie. Chleb razowy, żytni czy pszenny - wystarczy dobrać odpowiednią mąkę.

Jak upiec chleb na drożdżach?
Na początek warto zaopatrzyć się w mąkę do pieczenia chleba. W sklepach bez problemu można kupić maką razową, żytnią, pszenną przeznaczoną do pieczenia domowego chleba. Poza tym w lodóce warto mieć zawsze świeże drożdże i mleko.

Składniki na domowy chleb na drożdżach:

  • 400 g mąki chelbowej (pszennej, żytniej lub razowej - wg uznania)
  • 100 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału (
  • 400 ml wody
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju (np. słonecznikowego)
  • ziarna słonecznika (może też być sezam lub mak)
  • 1 jajko
  • odrobina masła i bułka tarta do wysmarowania formy

Pierwszy krok to zaczyn. Mleko należy podgrzać w rondelku, ale uwaga, nie może być gorące, bo "zabije" nam drożdże. W podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, aby zaczyn wyrósł.

W misce wymieszać mąkę z ziołami, koniecznie dodać sól, a następnie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać zaczyn, wodę i olej, a następnie wyrobić ciasto. Ciasto na chleb drożdżowy powinno wyglądać tak, jak każde inne ciasto drożdżowe. Dobrze wyrobione ciasto zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 50-60 minut.

Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekrnik nagrzać do 200 stopni C. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i na kilka minut w niej pozostawić, aby "odetchnęło". Następnie chleb posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie słonecznikiem. Piec przez 45-50 minut.

Po ostygnięciu domowy chleb drożdżowy bez problemu wyciągnięcie z formy. Smacznego!

Jak upiec chleb na zakwasie?
Czas na chleb na zakwasie. Jak upiec chleb na zakwasie? Najprostszy zakwas to... woda i mąka. Trzeba tylko pamiętać, aby zakwas "dokarmiać" przez kilka dni. Dopiero potem można upiec chleb na zakwasie.

Jak zrobić zakawas na chleb? Potrzebny jest duży słoik, który trzeba wyparzyć oraz 500 g mąki i pół litra wody.

Pierwszego dnia rano do takiego wyparzonego słoika wlewamy 100 ml ciepłej wody i wsypujemy 100 g mąki. Mieszamy, przykrywamy. Uwaga! Nie wolno zakręcić słoika! Zakaws trzeba odstawić na 12 godzin. Po 12 godzinach, wieczorem, należy go przemieszać.

Po kolejnych 12 godzinach zakaw dokarmiamy dolewając 100 ml ciepłej wody i wsypujemy ponownie 100 g mąki. I znowu mieszamy i ponownie odstawiamy. Czynności trzeba powtarzać aż do wyczerpania składników. Po 5 dniach zakwas jest gotowy do użycia.

Zakwas można przechowywać w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, by wyjąć go z chłodu na minimum 2 godziny przed zrobieniem ciasta na chleb oraz dokarmić wodą i mąką.

Przepis na domowy chleb na zakwasie
Składniki:

  • 100 g aktywnego zakwasu
  • 550 g mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g drożdży
  • 20 g siemienia lnianego
  • 20 g sezamu
  • 50 g słonecznika
  • 400 ml letniej wody
  • 20 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Zrobić zaczyn z ciepłego mleka, drożdzy, cukru i łyżki mąki. Odstawić, aby "urósł". Resztę składników wymieszać w misce, dodać zaczyn i znowu wymieszać ciasto. Można wspomóc się mikserem - z hakami chlebowymi. Ciasto powinno być lepkie i bardzo gęste.

Ciasto w misce przyrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2-2,5 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!