Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak wybrać w sklepie dobre mięso? Specjalista radzi...

(jed)
Polska Press
Oto zestaw praktycznych porad, które pomogą podjąć decyzję podczas kupowania mięsa w sklepie.

1) Bezpiecznym wyborem jest mięso pakowane przez producenta, które posiada dokładne dane o partii produkcyjnej, dacie ważności oraz właściwościach produktu.

2) Jeśli kupujemy mięso, które nie jest zapakowane, mamy prawo zapytać sprzedawcę o jego miejsce pochodzenia czy warunki hodowli zwierząt w gospodarstwach.

3) Mięso, które nazywamy czerwonym nie powinno być blade, ale posiadać ładny kolor i być zdrowo nasycone mioglobinami. Po przekrojeniu produktu i kontakcie z tlenem, sprawiają one, że mięso staje się jeszcze bardziej czerwone, wręcz bordowe, a w niektórych miejscach nawet brązowe. Wołowina powinna mieć marmurkowy, biały lub kremowy wzór z tłuszczu. Mięso krów karmionych trawą przyjmuje jasnożółty odcień. Każdy inny kolor będzie oznaką, że produkt jest nieświeży, a wszelkie plamy i wykwity go dyskwalifikują.

W przypadku drobiu, wybieramy ten, który jest bladoróżowy. Ciemny kolor natychmiast dyskwalifikuje mięso drobiowe.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Jak wybrać w sklepie dobre mięso? Specjalista radzi... - Express Ilustrowany