1) Bezpiecznym wyborem jest mięso pakowane przez producenta, które posiada dokładne dane o partii produkcyjnej, dacie ważności oraz właściwościach produktu.
2) Jeśli kupujemy mięso, które nie jest zapakowane, mamy prawo zapytać sprzedawcę o jego miejsce pochodzenia czy warunki hodowli zwierząt w gospodarstwach.
3) Mięso, które nazywamy czerwonym nie powinno być blade, ale posiadać ładny kolor i być zdrowo nasycone mioglobinami. Po przekrojeniu produktu i kontakcie z tlenem, sprawiają one, że mięso staje się jeszcze bardziej czerwone, wręcz bordowe, a w niektórych miejscach nawet brązowe. Wołowina powinna mieć marmurkowy, biały lub kremowy wzór z tłuszczu. Mięso krów karmionych trawą przyjmuje jasnożółty odcień. Każdy inny kolor będzie oznaką, że produkt jest nieświeży, a wszelkie plamy i wykwity go dyskwalifikują.
W przypadku drobiu, wybieramy ten, który jest bladoróżowy. Ciemny kolor natychmiast dyskwalifikuje mięso drobiowe.
LOSOWANIE LOTTO DZIŚ WYNIKI 24.02.18 LOTTO na żywo [KUMULACJA 18 MLN ZŁ]
Pogoda na poniedziałek:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?