Jak zrobić farsz do uszek? Ważny jest jeden nieoczywisty składnik. Najlepszy przepis na farsz do uszek z grzybami na Wigilię

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Uszka z farszem z kapusty i grzybów to pyszny dodatek do wigilijnego barszczu. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Uszka z farszem z kapusty i grzybów to pyszny dodatek do wigilijnego barszczu. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Tradycyjny farsz do uszek z grzybami to prawdziwy przysmak. Dla wielu jest to ulubione danie świąt Bożego Narodzenia. Podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować najlepszy farsz do uszek. Bardzo ważny jest jeden składnik, który podkreśla smak i sprawia, że całość smakuje rewelacyjnie. Sprawdź, jaki i zobacz przepis na farsz do uszek.

Spis treści

Wigilijny barszcz na zakwasie z uszkami to tradycyjna potrawa, która gości w święta Bożego Narodzenia niemal w każdym domu. Jej podstawą jest pyszny farsz z kapustą i leśnymi grzybami. Mamy najlepszy przepis na ten przysmak.

Bardzo ważnym składnikiem jest woda z gotowania grzybów. Nie wylewaj jej! Dodana do kapusty sprawi, że całość będzie miała jeszcze lepszy smak i piękny zapach.

Przepis na farsz do uszek

czas przygotowania: ok. 2 godziny
duża porcja na ok. 140 uszek
poziom trudności: średni

Uszka z kapustą i grzybami smakują rewelacyjnie. Podaj je z wigilijnym barszczem, a twoi bliscy będą zachwyceni.
Uszka z kapustą i grzybami smakują rewelacyjnie. Podaj je z wigilijnym barszczem, a twoi bliscy będą zachwyceni. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 800 g kapusty kiszonej,
  • 50 g grzybów leśnych suszonych,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziela angielskie,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić farsz do uszek?

  1. Zacznij od namoczenia grzybów. Zalej je zimną wodą i zostaw na kilka godzin lub na całą noc.
  2. Odcedź grzyby z wody i wypłucz.
  3. Ponownie zalej grzyby świeżą wodą i gotuj przez ok. 40 min.
  4. Po tym czasie grzyby odcedź, zachowując wodę z ich gotowania.
  5. Kapustę kiszoną odciśnij i spróbuj. Jeśli jest bardzo kwaśna to przepłucz ją wodą i odciśnij.
  6. Następnie zalej kapustę kiszoną wodą z grzybów, dodaj listek laurowy i 3 ziela angielskie i gotuj do miękkości przez ok. 45 min.
  7. Odcedź ugotowaną kapustę.
  8. Gotową kapustę i grzyby przepuść przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach lub bardzo drobno posiekaj nożem.
  9. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju roślinnego.
  10. Dodaj do cebuli kapustę z grzybami, wymieszaj i podsmażaj ok. 2 minuty.
  11. Na koniec dopraw farsz solą i pieprzem do smaku.

Uszka z kapustą i grzybami - świąteczny przysmak

Uszka z kapustą i grzybami to tradycyjny, świąteczny przysmak, podawany do wigilijnego barszczu. Przygotowuje się je z lekkiego ciasta pierogowego i farszu z kapustą kiszoną i leśnymi grzybami.

Zobacz: Jak zrobić ciasto na uszka? Dokładne wskazówki

Przygotowanie uszek zajmuje dużo czasu, dlatego warto zrobić je wcześniej i zamrozić. Najlepiej układać je pojedynczą blaszce, mrozić, a później przełożyć do innego pojemnika i ponownie schować do zamrażarki.

Uszka z farszem z kapusty i grzybów to pyszny dodatek do wigilijnego barszczu. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Jak zrobić farsz do uszek? Ważny jest jeden nieoczywisty skł...

Sprawdź także inne świąteczne przepisy ze Strony Kuchni:

Suszarki do warzyw i owoców

kup najtaniej

Fritel

Fritel DH2025

298,00 zł

kup najtaniej

Sencor

Sencor SFD 2105WH

219,90 zł

kup najtaniej

Zyle

Zyle Express ZY100FD

929,00 zł

kup najtaniej

Blaupunkt

BLAUPUNKT FDD601

235,00 zł

kup najtaniej

Zyle

Zyle ZY703S

899,00 zł

kup najtaniej

Wmf

WMF 415250011

508,20 zł

kup najtaniej

Graef

GRAEF DA 506

850,00 zł

kup najtaniej

MPM

MPM MSG-11

247,74 zł

kup najtaniej

ETA

ETA VITAL AIR II 2302 90000

883,25 zł

kup najtaniej

Tribest

SEDONA EXPRESS

2 362,87 zł

kup najtaniej

Botti

Botti Grace BY1102

164,90 zł

kup najtaniej

Gallet

Gallet DES121

170,00 zł

kup najtaniej

Browin

BROWIN 801025

189,00 zł

kup najtaniej

Esperanza

Esperanza Appetissant EKD004

92,93 zł

kup najtaniej

Botti

Botti Stella

235,11 zł

kup najtaniej

Menuett

MENUETT BY1159

249,00 zł

kup najtaniej

Browin

BROWIN DRIED FRUITS BIAŁA 801021

155,00 zł

kup najtaniej

Teesa

TEESA TSA3031

187,00 zł

kup najtaniej

Counter Intelligence

Counter Intelligence IR D5

2 589,00 zł

kup najtaniej

Niewiadów

Niewiadów 970.01 PS

169,98 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Jak zrobić farsz do uszek? Ważny jest jeden nieoczywisty składnik. Najlepszy przepis na farsz do uszek z grzybami na Wigilię - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie