Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zwalczyć osłabienie i gorączkę? Są dobre, domowe sposoby na grypę

EKT
Grypę trzeba „wyleżeć i wygrzać” - mawiały nasze babcie. I miały rację. - Grypa to choroba wirusowa, więc antybiotyki nie wchodzą w grę - mówi dr Violetta Jurczyk-Stanisławska i dodaje: „Ale trzeba pamiętać, że niedoleczona, może wywołać groźne powikłania, dlatego należy łagodzić jej objawy, czyli gorączkę, kaszel, bóle stawów. Najskuteczniejszym sposobem na grypę jest wizyta u lekarza i wygrzanie się 5-7 dni pod kołdrą”.

A domowe sposoby łagodzenia dolegliwości związanych z grypą? - Jeśli będą stosowane w odpowiedni sposób, złagodzą objawy choroby oraz wzmocnią organizm, co przyspieszy powrót do zdrowia - potwierdza dr Stanisławska. - Zawsze trzeba jednak pamiętać, że naturalne sposoby na złagodzenie objawów grypy są tylko elementem wspomagającym leczenie tej choroby. Podstawą terapii są leki przepisane przez lekarza - podkreśla dr Violettta Jurczyk-Stanisławska. Ale nie zaprzecza, że te domowe sposoby są skuteczne i sama zna ich wiele. Co więc radzi, z jakimi mitami na temat domowych mikstur się „rozprawia” i przed czym ostrzega?

Na początek: rozgrzej ją, ale nigdy nie przesuszaj!
Wirusy grypy najlepiej czują się w temperaturze ok. 33-34 stopni C, czyli w takim klimacie, jaki jest w naszym nosie. Jeśli je podgrzejemy, będą mnożyły się znacznie wolniej. Leczenie grypy warto więc zacząć od krótkiej, ale gorącej kąpieli, w temperaturze ok. 37 st. C. Można dodać do niej 5-6 kropli olejku z eukaliptusa, sosnowego lub jodłowego. Zastępczo, mogą to być również olejki lub napary z rozmarynu czy tymianku, a także olejek lub napar z cynamonu i goździków.

W ludowej medycynie jest zasada, że trzeba dobrze się rozgrzać, ale nie należy zaraz po gorącej kąpieli kłaść się do łóżka. Taka sama obowiązuje w przypadku grypy. Dlaczego? Bo grypie towarzyszy gorączka, a podczas snu może jeszcze wzrosnąć. Trzeba więc robić wszystko, żeby przed zaśnięciem temperatura ciała wróciła do normy, nawet zawyżonej chorobą. Warto przez parę minut posiedzieć w ciepłym swetrze lub szlafroku, ale w niezbyt nagrzanym pomieszczeniu.

Należy też systematycznie wietrzyć i nawilżać pokój, żeby nie dopuścić do przegrzewania powietrza. Suche powietrze o wysokiej temperaturze wpływa bowiem na wysuszenie śluzówek dróg oddechowych i nasila objawy choroby. Odpowiednia temperatura otoczenia to 20 stopni C. Konieczne jest również częste odkurzanie, bo kurz drażni drogi oddechowe i wzmaga kaszel.

Jakie zioła i dlaczego?
Kąpiele warto wzbogacić w zioła lub olejki eteryczne zawierające składniki, którym przypisuje się działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Udrażniają drogi oddechowe oraz wpływają na zmniejszenie przekrwienia śluzówki nosa, łagodząc kaszel. Zalecane są olejki: eukaliptusowy, sosnowy, świerkowy, jałowcowy, geranium, a także lawendowy. Lecznicze działanie mają: mięta, rumianek, szałwia, dziewanna, kozieradka oraz anyżek.
Co na katar i na kaszel?
Kaszel łagodzą syropy ziołowe z sosny, babki lancetowatej i złożone preparaty ziołowe. Świetnym syropem o działaniu wykrztuśnym jest syrop z cebuli, który łatwo jest przygotować w domu. Wystarczy dwie duże cebule pokroić w grube plastry i zalać ½ litra chłodnej przegotowanej wody. Odstawić na parę godzin. Pić wieczorem. Znanym ludowym środkiem przeciwko katarowi jest moczenie łokci w gorącej wodzie. Inny sposób jest taki: kawałek suchego chleba położyć na piecu, a kiedy zacznie się zwęglać, wciągamy nosem dym przez około dwie, trzy minuty. Przy katarze pomocne są także krople, które obkurczają przekrwioną błonę śluzową, jednak lepiej nie stosować ich dłużej niż przez trzy dni. Ulgę przynoszą również aerozole z wodą morską oraz inhalacje z naparów ziołowych albo wody z dodatkiem olejków eterycznych.

Ważne jest też to, co jesz
Dieta ma znaczenie. Podczas grypy wskazane jest picie dużych ilości płynów i stosowanie diety bogatej w witaminę C, która stymuluje układ odpornościowy i ogranicza rozprzestrzenianie się infekcji, uszczelnia śródbłonki naczyń krwionośnych i zmniejsza katar. Jej naturalnym źródłem są kiszonki (kapusta, ogórki), świeże warzywa oraz owoce, a także owocowe i warzywne przetwory, takie jak sok żurawinowy, z dzikiej róży albo bzu.

Uwaga! Tego nie rób!
Nie zażywaj preparatów z kwasem salicylowym, takich jak aspiryna czy polopiryna. Naukowcy ostrzegają, że w zetknięciu z wirusami grypy kwas salicylowy może wywołać groźną chorobę Reye’a (jednym z jej objawów są gwałtowne wymioty). Przy przeziębieniu nie ma niebezpieczeństwa, ale przy grypie jest duże. Lepiej więc zrezygnować z leczenia aspiryną.
Napoje, które rozgrzewają, wzmacniają odporność i łagodzą ból gardła
Pamiętaj, że podczas grypy musisz dużo pić, żeby nawilżać organizm. Dobre są domowe syropy oraz maceraty. Warto je przygotować z cebuli, czosnku i z czerwonego buraka. Działają bowiem nie tylko rozgrzewająco, ale także przeciwzapalnie.

Syrop z cebuli. Pokrój dwie, trzy cebule i ułóż w słoiku warstwami, przesypując warstwy cukrem. Całość ugnieć i odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce. Pij trzy razy dziennie po dwie duże łyżki.

Syrop z cebuli i czosnku. Pokrój dwie, trzy duże cebule i dodaj pięć zgniecionych ząbków czosnku. Mieszankę zalej 100 g płynnego miodu. Ugnieć i odstaw na parę godzin w ciepłe miejsce. Pij syrop trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.

Syrop z buraka. Dużego, czerwonego buraka umyj, a następnie wytnij w górnej części stożkowy otwór. Włóż do piekarnika na godzinę. Syrop, który utworzy się podczas pieczenia, działa wykrztuście. Pij po jednej łyżce dziennie.

Jak herbata - to z malinami
Najlepiej pij herbaty z malin, kwiatu lipy, czarnego bzu. Możesz przyrządzić sobie również herbatę z sokiem malinowym i z miodem, ale pamiętaj, że jedzenie samego miodu może podrażnić śluzówkę, więc bezpieczniej takiego sposobu nie stosować.

Herbatka z lipy. Jest znanym środkiem rozgrzewającym i napotnym. Łyżkę suszonego kwiatu lipy (lub torebkę herbatki lipowej ekspresowej) zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem przez 15 minut. Możesz dodać do niej łyżeczkę miodu lub soku z czarnej porzeczki, dzikiej róży albo malinowego.

Herbatka z imbiru. Pięć plastrów obranego ze skórki świeżego imbiru zalej dwoma szklankami wody i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Tak przyrządzony odwar możesz posłodzić miodem, dodać do niego gruby plaster cytryny lub łyżeczkę soku malinowego.

Herbatka z suszonych malin. Łatwa do przyrządzenia w domu i chyba najbardziej skuteczna w walce z grypą. Dwie łyżki suszonych owoców maliny zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem przez 15 minut. Herbatkę malinową można również przygotować z torebek ekspresowych lub do zwykłej herbaty dodać dwie łyżki soku malinowego. Pić małymi łykami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!