Wyróżniamy:
- 0 produkcja ekologiczna
- 1 chów wolno wybiegowy
- 2 chów ściółkowy
- 3 chów klatkowy
Czy jajka naprawdę podwyższają poziom cholesterolu? - sprawdź
Zazwyczaj spotkać możemy jaja od kur z klatek, kury te żyją w ciągłym stresie i okropnych warunkach higienicznych, karmione przetworzonymi paszami. Jajka o numerach 2, 1 lub 0, zdecydowanie droższe, ale dużo lepszej jakości. Raczej rzadkością na półkach sklepowych są jajka pochodzące z chowu wolno wybiegowego bądź też produkcji ekologicznej. Jest to bowiem mniej opłacalne dla producenta, a co za tym idzie - potencjalny klient musi zapłacić za takie jaja więcej, a więc raczej wybierze tańsze - gorsze.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Jaja w diecie - ile zniesie nasz organizm?
Każdy z nas spotkał się w życiu z oznaczeniami na opakowaniu jaj typu L, M, S, lecz co to tak naprawdę oznacza? Jest to nic innego jak sortowanie jaj względem ich wagi: L (z angielskiego large ) - 63-73 gramów, M (medium ) - 53-63 gramów, S (small ) - poniżej 53 gramów.
ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego warto jeść jajka? Oto 6 powodów, dla których nie może zabraknąć ich w diecie
(Źródło:Agencja TVN
Dostawca: x-news)
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?