MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jakie warzywa uprawiać na słabych glebach? Co zrobić, żeby lepiej rosły? Sposoby ogrodników i działkowców

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Marchewka na słabszej glebie nie będzie tak dorodna, jak ze straganu, ale własna!
Marchewka na słabszej glebie nie będzie tak dorodna, jak ze straganu, ale własna! pixabay.com/David Holifield
Uprawa warzyw na słabych glebach jest możliwa, ale wymaga trochę więcej wysiłku niż uprawa na tych zasobnych w składniki mineralne i o lepszej pojemności wodnej. Stosując się do tych wskazówek, możesz stworzyć zdrowy i produktywny ogród nawet na najsłabszych glebach. Poznaj sprawdzone rozwiązania działkowców i ogrodników oraz naucz się na moich błędach.

Spis treści

Mam to szczęście, że wychowałam się w rodzinie z zamiłowaniem do przydomowej uprawy warzyw, które przejęłam naturalnie od babci. Kiedy jednak zyskałam możliwość samodzielnej uprawy, okazało się, nie zawsze uważałam, jak należy. Inna była też gleba i możliwa częstotliwość doglądania grządek.

W pierwszym roku uprawy warzyw na działce popełniłam kilka błędów, na których ty możesz się nauczyć i ich uniknąć. Gleba i jej z zasobność, struktura są kluczową składową, ale niejedyną ostatecznego sukcesu.

Jakie warzywa uprawiać na słabej glebie?

Na słabych glebach można uprawiać wiele warzyw, o ile dobierzemy odpowiednie gatunki i zastosujemy odpowiednie praktyki uprawy. Wśród warzyw, na które możesz postawić, znajdą się np.:

  • rośliny bobowate: groch, fasola i inne rośliny bobowate wiążą azot z powietrza, co może wzbogacić glebę i poprawić jej żyzność. Dodatkowo ich system korzeniowy rozluźnia glebę i ułatwia wchłanianie wody.

  • warzywa liściaste: sałata, szpinak, jarmuż i inne warzywa liściaste dobrze rosną na słabych glebach, o ile są regularnie podlewane.

  • korzenie: marchew, buraki i rzodkiewka to warzywa korzeniowe, które dobrze radzą sobie na słabych glebach. Należy jednak wybrać odmiany o krótkich korzeniach, które nie będą miały problemów z rozrastaniem się w twardej glebie.

  • czosnek i cebula: to warzywa, które tolerują słabe gleby i suszę.

Pierwszy rok własnych upraw dużo uczy. Ważne, by wyciągać wnioski.
Pierwszy rok własnych upraw dużo uczy. Ważne, by wyciągać wnioski. pixabay.com/ulleo

Przed posadzeniem warzyw wykonaj badanie gleby, aby określić jej pH i poziom składników odżywczych. Pomoże Ci to dobrać odpowiednie gatunki warzyw i zastosować odpowiednie nawozy. Większość warzyw preferuje glebę o lekko kwaśnym odczynie pH, czyli od 6,0 do 6,8. Możesz sprawdzić odczyn pH swojej gleby za pomocą zestawu testowego.

Jak poprawić żyzność gleby w warzywniku?

Na mojej działce ziemia jest słaba, piaszczysta, łatwo przesycha. Już wcześniej były tu uprawy warzywne, które pobrały z ziemi potrzebne jej składniki. Te można uzupełnić nawozami naturalnymi.

Popularną praktyką ogrodników i działkowców jest dodawanie kompostu lub obornika do gleby przed posadzeniem warzyw. Wykonaj takie naturalne nawożenie jesienią, a pomoże poprawić strukturę i żyzność gleby przed siewem warzyw kolejnej wiosny. Zarówno kompost, jak i obornik możesz kupić w wygodnej granulowanej formie albo przygotować własny kompost na działce.

Wyściełanie gleby słomą, liśćmi lub innym materiałem organicznym pomoże utrzymać wilgoć w glebie i tłumić chwasty.

Nawożenie warzyw np. naturalnymi gnojówkami z pokrzywy czy podagrycznika co kilka tygodni pomoże im zapewnić składniki odżywcze, których potrzebują do wzrostu.

Dbaj o regularne odchwaszczenia grządek. Chwasty będą podbierały tak potrzebną warzywom wodę i składniki odżywcze.
Dbaj o regularne odchwaszczenia grządek. Chwasty będą podbierały tak potrzebną warzywom wodę i składniki odżywcze. pixabay.com/villemononen

Moim błędem na początku użytkowania działki był brak nawożenia i bliższego przyjrzenia się glebie. W drugim roku dokupiłam lepszej ziemi pod uprawę warzyw. Możesz umieścić ją w skrzynkach i uprawiać warzywa w podniesionych rabatach albo wymieszać z glebą, którą masz na działce.

Regularne podlewanie - bez tego ani rusz na słabej ziemi

Słaba ziemia z dużą zawartością piasku bardzo szybko traci wilgoć z wierzchniej warstwy, a to nie sprzyja kiełkowaniu, a potem wzrostowi młodych roślin. Zapewnienie wody warzywom jest ważne nie tylko na początku, ale i potem, w fazie intensywnego wzrostu i pobierania wody z gleby.

Parowanie może ograniczyć wspomniane już ściółkowanie, np. słomą. Poza tym regularnie odchwaszczaj ogród, aby chwasty nie konkurowały z warzywami o wodę i składniki odżywcze.

Możesz także zastosować sposoby nawadniania z użyciem gotowych systemów lub domowych rozwiązań, np. butelki z dziurkami napełnionej wodą, którą stopniowo będzie uwalniała do gleby.

Jaka powinna być ziemia do uprawy warzyw?

Dobra gleba do uprawy warzyw powinna mieć zrównoważoną teksturę, czyli zawierać mieszankę piasku, gliny i mułu. Piasek zapewnia drenaż, glina zatrzymuje wodę i składniki odżywcze, a muł poprawia strukturę gleby.

Dobra struktura gleby to taka, która jest krucha i łatwo się kruszy. Taka struktura gleby zapewnia korzeniom warzyw dostęp do powietrza i wody.

Kolejny element to zawartość materii organicznej. Taka jak kompost lub obornik, poprawia strukturę gleby, zatrzymuje wodę i składniki odżywcze oraz zapewnia pożywienie dla mikroorganizmów glebowych.

Dobra gleba do uprawy warzyw powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, których potrzebują rośliny do wzrostu. Możesz sprawdzić poziom składników odżywczych w swojej glebie za pomocą badania gleby.

Podlewanie to nie wszystko, istotny jest drenaż. Dobra gleba do uprawy warzyw powinna dobrze odprowadzać wodę, aby korzenie warzyw nie gniły. Unikaj gleb, które są podmokłe lub źle drenują.

Podsumujmy: Przed posadzeniem warzyw ważne jest, aby ocenić swoją glebę i dokonać niezbędnych poprawek. Możesz poprawić jakość gleby, dodając kompost lub obornik, wapnując glebę w celu zwiększenia jej pH lub instalując system drenażowy.

Pamiętaj, że nawet słabej gleby można poprawić tak, aby nadawała się do uprawy warzyw. Stosując się do tych wskazówek, możesz stworzyć zdrowy i produktywny ogród.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jakie warzywa uprawiać na słabych glebach? Co zrobić, żeby lepiej rosły? Sposoby ogrodników i działkowców - Strefa Agro

Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni