Tradycyjnie listopadowe spotkanie miało na celu dzielenie się przepisami na wina i nalewki własnej roboty. Przy okazji panie spróbowały i podzieliły się przepisami na potrawy z ziemniaków - m.in. zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniaczane ciasta. - Spotykamy się już czwarty raz, aby kosztować nasze nalewki. Oczywiście nie chodzi o to, aby się upijać, a degustować - sączyć trunek dla zdrowia. Takie swojskie nalewki są bardzo dobre, by rozgrzać się w chłodne zimowe wieczory oraz poprawić naszą odporność - tłumaczy Urszula Kasparek, przewodnicząca KGW nr 1 w Jankowicach. Podczas ostatniego spotkania gospodynie spróbowały m.in. nalewek z truskawek, czarnego bzu i pigwy. Aby przygotować nalewkę, owoce należy zasypać cukrem, by puściły sok. Można je też przecisnąć np. przez sitko. Następnie owoce należy zalać alkoholem i pozostawić co najmniej na kilkanaście dni.
Źródło: dziennikzachodni.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?