Jarmark w Krakowie będzie czynny do 1 stycznia
W przygotowanej przez "The Times" liście najciekawszych jarmarków bożonarodzeniowych, wśród 23 targów świątecznych pojawił się m.in. Kraków (drugim z polskich miast był Gdańsk). Na tej samej liście znalazły się również takie miejsca jak m.in. Norymberga, Wiedeń, Berlin czy Praga.
Jarmark bożonarodzeniowy w Krakowie jest jednym z najchętniej odwiedzanych targów świątecznych w Polsce. Tegoroczna edycja rozpoczęła się 25 listopada, a zakończy 1 stycznia 2023 roku.
Jest parę nowości. Choć jarmark jak zwykle odbywa się na Rynku Głównym, to niech was nie zwiedzie przyzwyczajenie.
Do tej pory jarmark odbywał się na płycie Rynku Głównego od strony kościoła Mariackiego. W tym roku została tu tylko duża choinka, a wszystkie wydarzenia związane z jarmarkiem odbywają się z drugiej strony (gdzie jest wieża ratuszowa). Tam jest jest ustawiona scena, na której odbywają się kulturalne wydarzenia związane z jarmarkiem.
Jest nowa infrastruktura i stoiska (w tym roku przygotowano ich 85). Ma się wrażenie, że przestrzeń jest jeszcze bardziej uporządkowana. W ciągu dnia klimatu dodają świąteczne dekoracje, choinki, a gdy zapadnie zmrok,wszystko jest pięknie oświetlone.
Poza rodzimymi wystawcami, nie brakuje też zagranicznych gości.
W tym roku wśród nich są m.in. kupcy Litwy, Ukrainy, Słowacji i Węgier, którzy w swoim asortymencie mają m.in. wędliny, sery i kiełbasy, chleb, biżuterię z tkanin i drewna, rękodzieło z lnu i wełny, upominki, ceramikę itp.
Najtaniej nie jest
Ceny? Podobnie jak na innych jarmarkach bożonarodzeniowych, tanio nie jest.
Za kubek tradycyjnego grzańca galicyjskiego zapłacimy 15 zł.
Na jarmarku można kupić m.in. szopki z drewna. Koszt? Od 35 do 80 zł
Ręcznie malowane bombki kosztują od 35 do 60 zł. Za drewnianą łyżkę z krakowskim motywem zapłacimy 10 zł
Serek z grilla kosztuje 7 zł, z żurawiną: 8 zł, a wersja z z boczkiem: 9 zł. Zaś za duży zakopiański oscypek trzeba zapłacić 26 zł.
Są też zupy, m.in. barszcz czerwony (10 zł), grzybowa (25 zł). Za bigos zapłacimy 30 zł, zaś 12 sztuk pierogów (m.in. z mięsem) kosztuje 32 zł. Natomiast za kiełbasę (porcja 200 g) trzeba zapłacić 20 zł.
Za kilogram chleba litewskiego z bakaliami musimy wyciągnąć z portfela 50 zł.
Ktoś ma ochotę na coś słodkiego? Może zafundować sobie m.in. gofry. Te w zależności od dodatków kosztują od 10 do 35 zł.
Jak wygląda jarmark bożonarodzeniowy w Krakowie? Zerknijcie do galerii zdjęć.
Nie przeocz
- Najpiękniejsze Ślązaczki na Instagramie. One królują w mediach społecznościowych!
- Te choroby wykluczają powołanie do wojska i ćwiczeń wojskowych. Sprawdźcie
- W tych miastach na Śląsku umiera najwięcej osób. Jest tu Twoje? Zobacz raport GUS
- Katowice w PRL-u. Zobaczcie niezwykłe zdjęcia Katowic z lat 60., 70. i 80. XX wieku
Zobacz także
Musisz to wiedzieć
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?