Jarmark Produktów Tradycyjnych w Chorzowie: Spróbuj nalewek i kołoczy

Olga Krzyżyk
Olga Krzyżyk
Jarmark Produktów Tradycyjnych już 30 lipca
Jarmark Produktów Tradycyjnych już 30 lipca Mat. prasowe
Udostępnij:
Do chorzowskiego skansenu przyjedzie Kinga Paruzel oraz Michał Bałazy. Nie zabraknie także pokazów kulinarnych i degustacji śląskich specjałów. To wszystko już 30 lipca w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” podczas imprezy plenerowej - „Jarmark Produktów Tradycyjnych”.

W niedzielę 30 lipca w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” zaplanowano imprezę plenerową „Jarmark Produktów Tradycyjnych”. W tym roku podczas jarmarku odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.

Podczas imprezy będzie można spróbować dań i produktów, wpisanych na listę produktów tradycyjnych województwa śląskiego m.in. necówki, krupnioków, kołoczy czy nalewek. Michał Bałazy - kucharz i juror polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych - który opowie o tym, jak dobrze przyrządzić obiad i poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań.

W chorzowskim skansenie będzie można także dowiedzieć się jak przygotować domowy twaróg, co dawniej królowało na polskich stołach i skąd się bierze pasja gotowania. Na imprezę plenerową do Chorzowa przyjedzie także Kinga Paruzel - finalistka pierwszej edycji programu telewizyjnego „Master Chef” i pasjonatka zdrowej kuchni.

- Nie zabraknie również występów artystycznych. Na scenie wystąpią: zespół śpiewaczy „Czeremcha”, KGW Kobiernice, kapela biesiadna z Poraja oraz zespół „Krzikopa” - wymienia Angelika Nowicka z chorzowskiego skansenu.

Pokaz gotowania Michała Bałazego zaplanowano na godziny: 12.45-13.00, 14.15-14.30 i 15.30-15.45. Kinga Paruzel o swojej pasji gotowania opowie o godz. 15.45-16.00. Bilety są w cenie 9 zł i 7 (ulgowy) złotych.

Program imprezy:
12.15-12.45  konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
12.45-13.00 – pokaz gotowania – Michał Bałazy
13.00-13.15 – z kuchni naszych babć – domowy twaróg
13.15-13.30 – Necówka i żymlok – tradycja na talerzu
13.30-13.45 – Kuchnia św. Hildegardy, czy odkrywamy stare na nowo
13.45-14.00 – Zespół Śpiewaczy „Czeremcha” / degustacja
14.00-14.15 – KGW Kobiernice – przypowiastki o tradycjach
14.15-14.30 – pokaz gotowania – danie drugie
14.30-15.00 – koncert kapeli z Poraja
15.00-15.15 - produkty w kuchni, nie tylko tradycyjne – Jacek Wołoski
15.15-15.30 –Zespół Śpiewaczy „Czeremcha”/degustacja
15.30-15.45 – pokaz gotowania – deser
15.45-16.00 – Kinga Paruzel – o pasji gotowania/ degustacja
16.00-17.00 - wyniki konkursów
17.00-18.00 – koncert zespołu „Krzikopa”

Tour de Pologne 2017 ETAPY, TRASA, GDZIE KIBICOWAĆ

Uber helikopter w Katowicach remedium na korki INSTRUKCJA

Tarnowskie Góry. Zabytkowa Kopalnia Srebra wpisana na listę UNESCO [REPORTAŻ DZ]

Wielka woda 1997. Zobacz niezwykły dokument multimedialny, który przygotowaliśmy z okazji 20-rocznicy wydarzeń z lipca 1997 roku. Archiwalne filmy, zdjęcie i teksty. Zachęcamy, by oglądać w trybie pełnoekranowym komputera.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie