Jarmark Produktów Tradycyjnych w Chorzowie: Spróbuj nalewek i kołoczy

Olga Krzyżyk
Olga Krzyżyk
Jarmark Produktów Tradycyjnych już 30 lipca Mat. prasowe
Do chorzowskiego skansenu przyjedzie Kinga Paruzel oraz Michał Bałazy. Nie zabraknie także pokazów kulinarnych i degustacji śląskich specjałów. To wszystko już 30 lipca w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” podczas imprezy plenerowej - „Jarmark Produktów Tradycyjnych”.

W niedzielę 30 lipca w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” zaplanowano imprezę plenerową „Jarmark Produktów Tradycyjnych”. W tym roku podczas jarmarku odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.

Podczas imprezy będzie można spróbować dań i produktów, wpisanych na listę produktów tradycyjnych województwa śląskiego m.in. necówki, krupnioków, kołoczy czy nalewek. Michał Bałazy - kucharz i juror polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych - który opowie o tym, jak dobrze przyrządzić obiad i poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań.

W chorzowskim skansenie będzie można także dowiedzieć się jak przygotować domowy twaróg, co dawniej królowało na polskich stołach i skąd się bierze pasja gotowania. Na imprezę plenerową do Chorzowa przyjedzie także Kinga Paruzel - finalistka pierwszej edycji programu telewizyjnego „Master Chef” i pasjonatka zdrowej kuchni.

- Nie zabraknie również występów artystycznych. Na scenie wystąpią: zespół śpiewaczy „Czeremcha”, KGW Kobiernice, kapela biesiadna z Poraja oraz zespół „Krzikopa” - wymienia Angelika Nowicka z chorzowskiego skansenu.

Pokaz gotowania Michała Bałazego zaplanowano na godziny: 12.45-13.00, 14.15-14.30 i 15.30-15.45. Kinga Paruzel o swojej pasji gotowania opowie o godz. 15.45-16.00. Bilety są w cenie 9 zł i 7 (ulgowy) złotych.

Program imprezy:
12.15-12.45  konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
12.45-13.00 – pokaz gotowania – Michał Bałazy
13.00-13.15 – z kuchni naszych babć – domowy twaróg
13.15-13.30 – Necówka i żymlok – tradycja na talerzu
13.30-13.45 – Kuchnia św. Hildegardy, czy odkrywamy stare na nowo
13.45-14.00 – Zespół Śpiewaczy „Czeremcha” / degustacja
14.00-14.15 – KGW Kobiernice – przypowiastki o tradycjach
14.15-14.30 – pokaz gotowania – danie drugie
14.30-15.00 – koncert kapeli z Poraja
15.00-15.15 - produkty w kuchni, nie tylko tradycyjne – Jacek Wołoski
15.15-15.30 –Zespół Śpiewaczy „Czeremcha”/degustacja
15.30-15.45 – pokaz gotowania – deser
15.45-16.00 – Kinga Paruzel – o pasji gotowania/ degustacja
16.00-17.00 - wyniki konkursów
17.00-18.00 – koncert zespołu „Krzikopa”

Tour de Pologne 2017 ETAPY, TRASA, GDZIE KIBICOWAĆ

Uber helikopter w Katowicach remedium na korki INSTRUKCJA

Tarnowskie Góry. Zabytkowa Kopalnia Srebra wpisana na listę UNESCO [REPORTAŻ DZ]

Wielka woda 1997. Zobacz niezwykły dokument multimedialny, który przygotowaliśmy z okazji 20-rocznicy wydarzeń z lipca 1997 roku. Archiwalne filmy, zdjęcie i teksty. Zachęcamy, by oglądać w trybie pełnoekranowym komputera.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie