Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jastrzębie: Michał Bałazy będzie gotował dla rajdowców w Dubaju

Bartosz Wojsa
Bartosz Wojsa
Michał Bałazy będzie gotował w Dubaju
Michał Bałazy będzie gotował w Dubaju Fot. Natalia Chmielowiec
Michał Bałazy, kucharz z Jastrzębia-Zdroju, zadba o podniebienia rajdowców z Polski w trakcie wyścigu Dubaj 24h. Jastrzębianin został członkiem zespołu Lukas MotorSport, który będzie walczył w jednym z najtrudniejszych na świecie wyścigów.

Już 12 stycznia 2017 roku Michał Bałazy, znany i popularny kucharz z Jastrzębia-Zdroju, będzie gotował w Dubaju. Został bowiem członkiem zespołu Lukas MotorSport, który będzie walczył w jednym z najtrudniejszych na świecie wyścigów – Dubaj 24h. To 24-godzinny wyścig wytrzymałościowy, podczas którego kierowcy zmagają się z czasem i ze sobą nawzajem, by pokonać całą trasę i dotrzeć do mety.

Nasz kraj reprezentować będzie zespół Lukas Motorsport na czele z Robertem Lukasem – siedmiokrotnym mistrzem Polski. Robert Lukas startuje w Porsche Mobil1 Supercup. Są to wyścigi odbywające się przy Formule 1 gwarantując ogromny prestiż. Poza startami w Porsche Mobil1 Supercup mistrz startuje również w Porsche Carrera Cup, stając w tym roku 3-krotnie na podium i zajmując 8 miejsce w Klasyfikacji Generalnej.

- Robert Lukas zaprosił mnie do współpracy, a ja tę propozycję przyjąłem. Moim zadaniem będzie przygotowywanie posiłków dla około 20 osób – kierowców, mechaników oraz pozostałych członków zespołu podczas wyścigu, ale także w czasie przygotowań. Wylatujemy 8 stycznia, przygotowania do wyścigu zajmą kilka dni. Sam wyścig rozpoczyna się dwunastego a kończy czternastego stycznia. Liczę na to, że moje propozycje kulinarne wpasują się w gusta zespołu tak dobrze, jak doskonale jeździ Robert - mówi Michał Bałazy.
Po raz pierwszy wyścig tego typu odbył się na autodromie Dubai Motorcity w 2006 roku i od tamtej pory organizowany jest co roku - będzie to już 12. edycja Dubai24Series. Kulinarne menu na to wydarzenie jest jeszcze w fazie przygotowań. Jak przyznaje Michał, musi poznać upodobania oraz wymagania zespołu, w tym uczulenia na alergeny i preferencje żywieniowe.
- Na podstawie tych danych oraz średniego zapotrzebowania kalorycznego każdego członka zespołu, przygotuję odpowiednią, indywidualną „dietę”. Oczywiście nie będę w stanie przygotowywać potraw dla każdego z osobna, jednak zawsze istnieje możliwość znalezienia „złotego środka” takiej bazy, pomniejszonej lub powiększonej o odpowiednią ilość białka, węglowodanów oraz witamin - wskazuje kucharz z Jastrzębia-Zdroju.

Już reprezentował Polskę
Bałazy na Wigilii Narodów

To nie pierwsze prestiżowe wydarzenie, w którym bierze udział jastrzębianin. Michał Bałazy gotował już dla gości przyjęcia z okazji Diamentowego Jubileuszu Jej Wysokości Królowej Elżbiety II, przygotowywał dania dla następcy tronu Bahrajnu Szejka Nassera bin Hamad al Khalifa, a jego specjalny tort przygotowany na cześć księżniczki Charlotty Elizabeth Diany spotkał się z wielkim uznaniem Pałacu Buckingham. Niebawem wszyscy mieszkańcy regionu będą mogli spróbować również kuchni Michała podczas kolacji degustacyjnych „kuchnia folwarku”.

Dzieci śpiewają kolędy. Kliknij i posłuchaj

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!