Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jedz karpia częściej niż raz w roku. Karp to ryba nie tylko na wigilijny stół! Dlaczego warto spożywać mięso tej ryby nie tylko w Wigilię

Agata Pustułka
Agata Pustułka
Dania z ryb warto podawać przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu świadomie wybierając gatunki, które mają najkorzystniejszy wpływ na rozwój dziecka. Jednym z najlepszych wyborów spośród ryb słodkowodnych jest karp. Polscy hodowcy zaoferują konsumentom w 2019 r. ok. 19 tys. ton karpi.
Dania z ryb warto podawać przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu świadomie wybierając gatunki, które mają najkorzystniejszy wpływ na rozwój dziecka. Jednym z najlepszych wyborów spośród ryb słodkowodnych jest karp. Polscy hodowcy zaoferują konsumentom w 2019 r. ok. 19 tys. ton karpi. arc
Karp to ryba bogata w białko i zdrowe tłuszcze, oraz witaminy i minerały (np. cynk, żelazo, witamina D, wapń, kwasy Omega 3), które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Warto go wprowadzić także do diety dziecka, w szczególności w pierwszych latach jego życia, gdy organizm intensywnie się rozwija i pracuje nad nabywaniem odporności.

Karp w Polsce kojarzony jest głównie ze świętami Bożego Narodzenia.

A powinien być raczej łączony z prozdrowotnymi właściwościami. Ta ryba o średnio tłustym mięsie jest bogata w białko i zdrowe tłuszcze, a zawarte w niej witaminy i minerały pozytywnie wpływają na organizm człowieka.

Mięso karpia zawiera dużo żelaza i cynku.

- Żelazo to bardzo ważny składnik w diecie dziecka, niezbędny do prawidłowej pracy organizmu, szczególnie w okresie intensywnego wzrostu. Prawidłowa podaż cynku w diecie dzieci sprzyja natomiast ewolucji funkcji psychiczno-intelektualnych i poznawczych. Ryby wspierają też układ immunologiczny i pomagają w walce z infekcjami, niwelują stany zapalne. Dlatego szczególnie zalecane są dzieciom, których organizm intensywnie pracuje nad nabywaniem odporności -zemsta tłumaczy dr inż. Joanna Tkaczewska z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Zobaczcie koniecznie

Włączenie ryb do diety dziecka może wydawać się trudne. Jednak wszystko zależy od naszej kreatywności i wytrwałości.

Udowodniono, że dziecko musi spróbować potrawę około dziesięć razy, aby ją polubić. Dlatego warto konsekwentnie proponować dzieciom różnorodne dania, których z karpia można przyrządzić naprawdę wiele. Na początek najbezpieczniejsze będzie zmielenie filetów karpia (w tym małych ości) i ugotowanie delikatnych klopsików. Drugi pomysł to ugotowanie rosołu rybnego, w którym drób zastępujemy rybami – np. karpiem. Starszym dzieciom można podać karpia pieczonego w folii lub na grillu z ulubionymi ziołami i przyprawami. Tak przyrządzony nie straci cennego tłuszczu. – Warto pamiętać, że dzieci powinny unikać jedzenia ryb w zalewach solnych i marynat rybnych, a ryby wędzone spożywać sporadycznie. Podawanie ryb smażonych w panierce, na głębokim tłuszczu również nie będzie polecane – stwierdza dr Tkaczewska. Dobrym sposobem podania karpia, gdy dziecko nie przepada za rybami, jest też przygotowanie domowych, grillowanych burgerów z mielonego karpia.

Nie przegapcie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera