Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jolanta Kleser z MasterChefa piecze ciasteczka z przedszkolakami [ZDJĘCIA, WIDEO]

Monika Chruścińska-Dragan
Jolanta Kleser z MasterChefa piecze ciasteczka z przedszkolakami
Jolanta Kleser z MasterChefa piecze ciasteczka z przedszkolakami Arkadiusz Ławrywianiec
Jolanta Kleser, mysłowiczanka z MasterChefa, piekła w czwartek, 5 grudnia, ciasteczka z przedszkolakami. Przepis jest prosty, spróbujcie w domu zrobić je ze swoimi pociechami.

Maluchy mieszały, lepiły ciasto, wykrawały z niego gwiazdki i choinki, piekły, a na koniec pięknie dekorowały. - Ciasteczka weźmiemy do domu i zostawimy go dla Mikołaja. Na pewno będzie głodny - mówi 4-letnia Natalka z Akademii Przedszkolnej "Skrzat" w Mysłowicach. To właśnie tutaj znana z Masterchefa mysłowiczanka robiła z dziećmi ciasteczka.

Przypomnijmy: 37-letnia Jola Kleser urodziła się w Katowicach, a od kilku lat wraz z mężem i trójką dzieci mieszka w Mysłowicach. Dla MasterChefa rzuciła pracę w korporacji farmaceutycznej, gdzie zajmowała się promocją leków wśród lekarzy. Teraz prowadzi swoją działalność. Chce pracować z dziećmi i ich rodzicami. Prowadzić pokazy i warsztaty kulinarne, organizować maluchom imprezy połączone z gotowaniem. Zainteresowani mogą już się zgłaszać przez facebooka czy bloga - www.przewrotnapaella.pl

- Chciałabym wykorzystać swoją popularność i zarażać innych miłością do gotowania. Przemycać wiedzę edukacyjną o żywieniu. Na razie jestem zapraszana do współpracy głównie przez znajomych. W grudniu robię też urodziny swojej córki, na których będziemy wspólnie z jej przyjaciółmi robić pizzę i piec muffinki. To świetna zabawa dla dzieci - przekonuje pani Jola.

Przepis na ciasteczka które piekła Kleser z przedszkolakami jest prosty. - Wystarczą mąka, masło, cukier, ewentualnie trochę wody lub jajko - wymienia mysłowiczanka. Dla dużej ilości dzieci w proporcjach: 700 g. mąki, 400 g. cukry pudru i 320 g. masła. - Masło musi być zimne, kroimy je w małą kosteczkę. Cukier mieszamy z mąką, dla urozmaicenia smaku ciasteczek możemy dodać wanilii, cynamonu, albo kakao - radzi Kleser. Dalej wszystko razem miksujemy, do uzyskania kruszonki, na kształt owsianki. Formujemy z ciasta kulę, spłaszczamy i wkładamy na min. 15 minut do lodówki. - Schłodzone będzie lepiej się wałkować - radzi pani Jola. Ciasto obsypujemy z dwóch stron mąką, wałkujemy i wycinamy foremkami kształty ciasteczek, które potem układamy na blasze. - Mam nadzieję, że choć co piąte dziecko przyjdzie do domu i zrobi je ze swoimi rodzicami - mówi mysłowiczanka.

*Regionalna lista płac. Sprawdź, ile zarabiają [ZAROBKI OD 100 ZŁ DO 1 MLN ZŁ]
*Kuchenne Rewolucje w Tychach: Dom Bawarski Tychy Magdy Gessler [ZDJĘCIA + WIDEO]
*Najpiękniejsze polskie kolędy [POSŁUCHAJ i WYBIERZ]
*Najlepsze prezenty na święta Bożego Narodzenia [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!