Karp w śmietanie: Przepis na wigilię KWG Jankowice k. Pszczyny
Koło Gospodyń Wiejskich Jankowice powstało w 1960 r. Pierwszą przewodniczącą była Marta Morkisz, a od 16 lat jest nią Hlidegarda Wojtala. Od 1978 r. przy kole działa zespół śpiewaczy. KGW aktywnie uczestniczy w życiu nie tylko swojej wsi, ale i miasta. Nie ma bez niego żadnych dożynek. Panie biorą też m.in. udział w konkursach kulinarnych. W jednym z nich zdobyły I miejsce za karpia w śmietanie.
Wigilijny karp w śmietanie: Przepis wigilijny
Składniki na karpia w śmietanie
- 4 dzwonka karpia
- 4 łyżki masła
- 1,5 szklanki posiekanej cebuli
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- szklanka wody
- 0,5 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
Barszcz wigilijny Karola Okrasy PRZEPIS
Wykonanie:
Masło należy rozgrzać na głębokiej patelni (może być rondel), wsypać posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu na złoto. Następnie ułożyć na tej cebuli karpia, posolić, posypać pieprzem i papryką, wlać wodę i dusić po przykryciem na małym ogniu ok. 45 minut.
Do tak uduszonej ryby wlać śmietanę, ostrożnie wstrząsnąć rondelkiem, żeby śmietana połączyła się z sosem, doprawić do smaku.
Podawać na gorąco z kiszoną kapustą z grzybami albo surówką z kapusty.
Warto wiedzieć, że jest to bardzo stary przepis, który szefowej KWK w Jankowicach, Hildegardzie Wojtali przekazała teściowa, a ta miałaby teraz 120 lat. Przepis może mieć zatem nawet więcej lat.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Arnold Schwarzenegger w Katowicach
Uczestnicy COP24 w Katowicach próbują mówić po śląsku i polsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?