Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Katowice szykują się na otwarcie knajp i restauracji. Na Mariackiej już budują ogródki. Część lokali startuje 18 maja, ale nie wszystkie

Justyna Przybytek - Pawlik
Justyna Przybytek - Pawlik
Katowice szykują się na otwarcie knajp i restauracji. Na Mariackiej budują ogródki i pucują lokale.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Katowice szykują się na otwarcie knajp i restauracji. Na Mariackiej budują ogródki i pucują lokale.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE JPP
W Katowicach ruszyły przygotowania do otwarcia restauracji, knajp i barów. Od poniedziałku, 18 maja, lokale ponownie mogą przyjmować gości. Na Mariackiej trwają intensywne przygotowania: stawiane są ogródki, dezynfekowane wnętrza. Właściciele lokali cieszą się na ponowne otwarcie, ale obaw nie brakuje

Katowice szykują się na otwarcie knajp i restauracji od 18 maja

Od 18 maja rusza gastronomia. Od tego dnia po ponad dwumiesięcznej przerwie spowodowanej pandemią koronawirusa, mogą zostać otwarte restauracje, kawiarnie, bary i bistra.

Wszystkie mogą przyjmować klientów zarówno w środku, jak i w ogródkach, ale z zachowaniem specjalnych środków ostrożności. Najważniejsze to: ograniczona liczba klientów (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m kw.), dwa metry między stolikami oraz dystans między gośćmi.

Na luzowanie rządowych obostrzeń niecierpliwie czekali właściciele lokali z Katowic. W centrum miasta jest kilkaset restauracji, knajp i kawiarni. Część z nich przez ostatnie miesiące działała, ale w ograniczonym zakresie, serwując dania na wynos. Część nie miała takiej możliwości i całkowicie zawiesiła działalność. W tej drugiej grupie są knajpy, bary i kluby.

Gastronomia w czasie pandemii: pleksi, parawany, przyłbice, maseczki i ogromny zapas płynów dezynfekcyjnych

Teraz branża szykuje się do ponownego otwarcia. Poruszenie widać zwłaszcza na ulicy Mariackiej, gdzie zagęszczenie lokali jest największe. W poniedziałek, 18 maja, otwarte zostanie Kato, jeden z najdłużej działających na deptaku lokali. W piątek przed lokalem stawiany był ogródek, wewnątrz trwały porządki.

- Dostosowujemy się do wszystkich obostrzeń: będzie ograniczona liczba miejsc, odstępy między stolikami, płyn dezynfekcyjny, maseczki, rękawiczki – zapewnia Dominik Tokarski, szef Kato. Nie ukrywa jednak, że ma sporo obaw.

- Obostrzenia mogą skutkować tym, że cześć lokali znajdujących się przy droższych ulicach jak Mariacka (są tu jedne z najwyższych czynszów w Katowicach – przyp. red) będzie miało problemy w okresie jesień - zima. Wysokość czynszów jest tu jaka jest, a jeśli ograniczenia liczby klientów zostaną utrzymane, to ustalone wcześniej, w innych okolicznościach, stawki przestaną przystawać do nowych realiów. W zasadzie nie wiadomo co robić. Miasto też ma oczekiwania finansowe, ja to rozumiem, ale nie utrzymamy się zimą przy ograniczonej liczbie klientów i z obecnymi stawkami – zwraca uwagę.

Bary i restauracje 18 maja zostaną otwarte wraz z wdrożeniem przez rząd trzeciego etapu odmrażania gospodarki. Będą jednak funkcjonować na zupełnie nowych zasadach niż przed pandemią koronawirusa. Zasady bezpieczeństwa w barach i restauracjach są rygorystyczne, nie dziwi więc , że pojawia się szereg pytańSprawdź w galerii, oto 7 najczęściej pytań i wątpliwości o działanie barów i restauracji od 18 maja. Zobacz na kolejnych zdjęciach >>>

Bary i restauracje otwarte dla klientów. Ile osób przy stoli...

Do przyjęcia gości od poniedziałku przygotowuje się również Pijalnia Wódki i Piwa.

- Zakupiliśmy pleksi i parawany, aby zapewnić gościom bezpieczeństwo. Dezynfekujemy też cały lokal i sprzątamy – potwierdza Kamila Łasek, menedżerka Pijalni. Ten niewielki bar z Mariackiej przed pandemią zazwyczaj pękał w szwach.

- Wyliczyliśmy, że przy zasadzie 1 osoba na 4 metry kwadratowe do środka wejdzie maksymalnie 35 osób, ale będziemy mieli też ogródek. Mamy nadzieję, że obostrzenia z czasem zostaną zmniejszone i pomieścimy większą liczbę gości. Na ten moment lepszy rydz niż nic – dodaje menedżerka.

Obawy? Problemem może być upilnowanie gości po kilku piwach

Oczywiście obaw nie brakuje. - Problemem może być upilnowanie gości, ale mam nadzieję ze ludzie zachowają zdrowy rozsądek i będziemy się wspierać wzajemnie w tym ciężkim dla nas czasie – mówi Łasek.

Lokal otwiera również, tyle że z jednodniowym opóźnieniem, Roman Rzepka. To trzypoziomowa Amnezja z dość dużym ogródkiem, która będzie czynna od 19 maja. Na zewnątrz zazwyczaj było ponad 50 stolików, teraz będzie co najmniej o połowę mniej. Budowa ogródków trwa. Wewnątrz przemeblowanie.

Obejrzyj dokładnie

- Zaczynamy od wtorku, wcześniej nie zdążymy. Najpierw otwieramy ogródek przed Amnezją, kilka dni później drugi przez nową Śrubą – zapowiada właściciel. Jak mówi możliwe są dwa scenariusze:

- Albo nie będzie zainteresowania, albo będzie i wtedy może się zacząć wolna amerykanka, bo ludzi po kilku piwach trudno będzie upilnować. W środku jeszcze tak, na zewnątrz może być znacznie trudniej – ocenia. Mimo to jest dobrej myśli. - Mamy ogromny zapas płynów dezynfekcyjnych, nasza ekipa będzie w przyłbicach i rękawiczkach – dodaje.

Przygotowania do otwarcia gastronomii trwają jednak nie tylko na Mariackiej. Ogródek powstaje na dziedzińcu Upojonych przy ulicy św. Jana. Stoliki i krzesła rozstawiono już przed Teatrem Śląskim, Domem Handlowym Skarbek, a kolejny ogródek buduje Aioli przy pawilonie na rynku. Zarówno Aioli, jak i Upojeni, ale też popularny Kafej na Koszutce mają zacząć działać od 18 maja. Później, bo 20 maja, otwiera się Śląska Prohibicja w Nikiszowcu.

Branży mają pomóc obniżki czynszów i stawek za ogródki gastronomiczne

Dodajmy, że w związku z pandemią restauratorzy w Katowicach mogą liczyć na wsparcie miasta w ramach Katowickiego Pakietu Przedsiębiorcy.

Ci, którzy wynajmują lokale komunalne mogą skorzystać ze 100 proc. zwolnienia z czynszu, jeśli (na mocy rozporządzenia Ministra Zdrowia z 13 marca oraz wprowadzenia stanu epidemii) musieli zawiesić działalność, albo zamknęli ją ze względu na brak klientów. Następnie przez okres tzw. rozruchu mogą liczyć na zwolnienie z 50 proc. czynszu.

Dodatkowo wszyscy restauratorzy w Katowicach skorzystają z obniżek stawek za ogródki gastronomiczne. W okresie od 1 kwietnia do końca roku za metr kwadratowy letnich ogródków zapłacą dziennie 1 grosz.

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera