Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Katowice: Veganmania czyli festiwal wegańskich inicjatyw. Sprawdź program imprezy

Dominik Nguyen Van
Veganmania ma m. in. promować wegańskie potrawy
Veganmania ma m. in. promować wegańskie potrawy Paweł Relikowski / Polska Press Grupa
Pierwsza katowicka edycja festiwalu wegańskich inicjatyw Veganmania organizowana przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki ma na celu promocję weganizmu nie tylko jako sposobu odżywiania, ale także jako stylu życia. Wśród wystawców znajdą się najlepsze wegańskie restauracje, sklepy i drogerię z wegańskimi kosmetykami.

Veganmania to odbywające się regularnie wydarzenie organizowane przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki od przeszło 2 lat.
Jego celem jest zapobieganie cierpieniu zwierząt poprzez wprowadzanie systemowych zmian społecznych, dokumentowanie warunków chowu przemysłowego oraz edukację promującą pozytywne postawy wobec zwierząt poprzez promocje diety roślinnej i wegańskiego stylu życia, które z każdym rokiem zyskują coraz większe zainteresowanie także w Polsce.
Poprzednie edycje festiwalu odbyły się już w wielu miastach Polski, m.in. w Warszawie, Wrocławiu, Gdańsku, Lublinie, Poznaniu i Krakowie. Kolejna edycja Veganmani odbędzie się w Katowicach, 3 października 2015 r. w Oku Miasta.

W programie festiwalu znalazły się warsztaty kulinarne, wykłady i pokazy filmowe. Najważniejszym punktem imprezy będzie jednak możliwość spróbowania przysmaków kuchni roślinnej: od klasycznych pierogów, poprzez lody na bazie mleka roślinnego, a kończąc na wegańskich hamburgerach. Na miejscu będzie także możliwość dokonania wegańskich zakupów i porozmawiania z aktywistami i aktywistkami Otwartych Klatek

Program wykładów i warsztatów przedstawia się następująco:

12.15 – 13.00 – Nicole Janikowska (studentka drugiego roku filozofii na
Uniwersytecie Śląskim, aktywistka Stowarzyszenia Otwarte Klatki), wykład
"Wegetarianizm to nie nowość - mała wycieczka po wegetarianizmie i
weganizmie w historii ludzkości”.

13.15 – 14.15 – Katarzyna Fizia (dietetyk TCM, diet coach, wykładowca,
doktorantka ŚUM w Katowicach), prezentacja „Obalamy mity na temat diety
wegetariańskiej i wegańskiej” oraz „Naturalne produkty specjalnego
przeznaczenia dla wegan i wegetarian – zioła lecznicze, kulinarne, super
foods i wzmacniacze”.

14.30 – 16.30 – Agata Noszczyk (Nono) (szefowa kuchni we wrocławskiej
Zdrowej Krowie i w Nono), pokaz roślinnego gotowania i poczęstunek.

16.45 – 17.30 – Emil Stanisławski (twórca największego polskiego portalu
poświęconego diecie wegańskiej w sporcie, szkoleniowiec i trener personalny
kettlebells metodą hardstyle Strong First, trenuje capoeirę), prezentacja
„Najczęściej zadawane pytania o weganizm i sport”.

17.45 – 18.30 – Monika Kuźniewska (doktorantka w Katedrze Ekonomii Akademia
im. L. Koźmińskiego, wolontariuszka Fundacji Viva! Międzynarodowy Ruch na
Rzecz Zwierząt), prezentacja "Mięsna Planeta – jak mięso wpływa na Ziemię”.

18.30 – 19.00 – projekcja filmu „Making The Connection”.

Wśród wystawców znajdą się zarówno katowickie restauracje, bistra i kawiarnie, takie jak: Bo Tak Wege Przestrzeń, Bellmer Cafe, Bistro Montina, Zielony Most Vege Bistro i Johnny Halembix, jak i gastronomiczne inicjatywy z innych miast, m.in. Zielony Talerz, Smak Obfitości, Ottomańska Pokusa, Pierogi z Jasienicy, Krowarzywa i Nono.

Nie zabraknie też stoisk z wegańskimi produktami, naturalnymi kosmetykami, środkami czystości, oryginalnymi ciuchami, ekologicznymi warzywami i owocami czy też naturalnymi suplementami. Zadbają o to Urban Vegan, Ruda Zołza, Veganka, Sweet Piggy, Zielone Trendy i Gospodarstwo Ekologiczne Sokół.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!