Veganmania to odbywające się regularnie wydarzenie organizowane przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki od przeszło 2 lat.
Jego celem jest zapobieganie cierpieniu zwierząt poprzez wprowadzanie systemowych zmian społecznych, dokumentowanie warunków chowu przemysłowego oraz edukację promującą pozytywne postawy wobec zwierząt poprzez promocje diety roślinnej i wegańskiego stylu życia, które z każdym rokiem zyskują coraz większe zainteresowanie także w Polsce.
Poprzednie edycje festiwalu odbyły się już w wielu miastach Polski, m.in. w Warszawie, Wrocławiu, Gdańsku, Lublinie, Poznaniu i Krakowie. Kolejna edycja Veganmani odbędzie się w Katowicach, 3 października 2015 r. w Oku Miasta.
W programie festiwalu znalazły się warsztaty kulinarne, wykłady i pokazy filmowe. Najważniejszym punktem imprezy będzie jednak możliwość spróbowania przysmaków kuchni roślinnej: od klasycznych pierogów, poprzez lody na bazie mleka roślinnego, a kończąc na wegańskich hamburgerach. Na miejscu będzie także możliwość dokonania wegańskich zakupów i porozmawiania z aktywistami i aktywistkami Otwartych Klatek
Program wykładów i warsztatów przedstawia się następująco:
12.15 – 13.00 – Nicole Janikowska (studentka drugiego roku filozofii na
Uniwersytecie Śląskim, aktywistka Stowarzyszenia Otwarte Klatki), wykład
"Wegetarianizm to nie nowość - mała wycieczka po wegetarianizmie i
weganizmie w historii ludzkości”.
13.15 – 14.15 – Katarzyna Fizia (dietetyk TCM, diet coach, wykładowca,
doktorantka ŚUM w Katowicach), prezentacja „Obalamy mity na temat diety
wegetariańskiej i wegańskiej” oraz „Naturalne produkty specjalnego
przeznaczenia dla wegan i wegetarian – zioła lecznicze, kulinarne, super
foods i wzmacniacze”.
14.30 – 16.30 – Agata Noszczyk (Nono) (szefowa kuchni we wrocławskiej
Zdrowej Krowie i w Nono), pokaz roślinnego gotowania i poczęstunek.
16.45 – 17.30 – Emil Stanisławski (twórca największego polskiego portalu
poświęconego diecie wegańskiej w sporcie, szkoleniowiec i trener personalny
kettlebells metodą hardstyle Strong First, trenuje capoeirę), prezentacja
„Najczęściej zadawane pytania o weganizm i sport”.
17.45 – 18.30 – Monika Kuźniewska (doktorantka w Katedrze Ekonomii Akademia
im. L. Koźmińskiego, wolontariuszka Fundacji Viva! Międzynarodowy Ruch na
Rzecz Zwierząt), prezentacja "Mięsna Planeta – jak mięso wpływa na Ziemię”.
18.30 – 19.00 – projekcja filmu „Making The Connection”.
Wśród wystawców znajdą się zarówno katowickie restauracje, bistra i kawiarnie, takie jak: Bo Tak Wege Przestrzeń, Bellmer Cafe, Bistro Montina, Zielony Most Vege Bistro i Johnny Halembix, jak i gastronomiczne inicjatywy z innych miast, m.in. Zielony Talerz, Smak Obfitości, Ottomańska Pokusa, Pierogi z Jasienicy, Krowarzywa i Nono.
Nie zabraknie też stoisk z wegańskimi produktami, naturalnymi kosmetykami, środkami czystości, oryginalnymi ciuchami, ekologicznymi warzywami i owocami czy też naturalnymi suplementami. Zadbają o to Urban Vegan, Ruda Zołza, Veganka, Sweet Piggy, Zielone Trendy i Gospodarstwo Ekologiczne Sokół.
Wydarzenie zorganizowane zostanie 3 października 2015 r. na terenie Oka Miasta w Katowicach. Wstęp wolny (?)
*Oto Rysio! Największe dziecko w Polsce urodzone do wody przyszło na świat w Zabrzu ZDJĘCIA
*Rolnik szuka żony w TVP: Łzy i rozpacz były prawdziwe
*Tragiczny wypadek w Katowicach: Samochód zmiażdżony ZDJĘCIA
*Ustroń: Ewakuacja supermarketu po ataku pająka
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?