Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Katowice: w dawnej Kryształowej będzie nowa restauracja. Wkrótce otwarcie

LOTA
W dawnej Kryształowej będzie restauracja Dzień i Noc
W dawnej Kryształowej będzie restauracja Dzień i Noc LOTA
W dawnej Kryształowej przy Warszawskiej w Katowicach powstaje nowa restauracja. To Dzień i Noc. Jej otwarcie planowane jest na przełomie listopada i grudnia. Ma być bez nadęcia, w industrialnym klimacie. Na kuchni szefować będą Marcin Czubak oraz Agnieszka Syguła.

Kryształowa była kultową nazwą w Katowicach i od kilku dekad przynależała do restauracji przy Warszawskiej 5. Pod tą nazwą lokal działał do 2009 roku. Trzy lata później przeszedł gruntowny remont, a otwierała go Magda Gessler.

Nowa "Kryształowa" składała się z trzech sal, największa była Śląska, w której ściany zdobiły haftowane czepce o fantazyjnych kształtach i kilimy. Po półtora roku zmieniło się jednak logo tego miejsca, a prowadząca Kuchenne Rewolucje przestała je sygnować swoim nazwiskiem. Wówczas z restauracją zaczęła współpracować Maria Ożga, uczestniczka programu Masterchef.

Niestety „Kryształowa” nie miała szczęścia. Restauracja została zamknięta w czerwcu ubiegłego roku i od tego czasu lokal przy Warszawskiej pozostawał pusty.

To niebawem się zmieni, a w dawnej Kryształowej otwarta zostanie restauracja „Dzień i noc”. Prace remontowe przy Warszawskiej trwają w najlepsze od kilku miesięcy. Metamorfoza będzie totalna.

- Wnętrze będzie bardzo industrialne, ale jednocześnie ciepłe. W restauracji dominować będzie kuchnia prosta, świeża i przystępna dla wszystkich – wyjaśnia menadżerka lokalu.

Karta dań ma się składać z wyselekcjonowanych prostych dań, opartych o składniki od polskich dostawców, ale będzie tez otwarta na kuchnię międzynarodową. Bogata w restauracji ma być karta win, w której znajdziemy także doskonałe wina polskie.

Nazwa restauracji – Dzień i noc – ma oddawać koncepcję jej funkcjonowania.

- Będziemy zaczynali dzień od serwowania smacznego śniadania, w południe będzie to lekki lunch, a wieczorem gości zaskoczy smak kolacji. Będziemy serwować dania od rana do godziny 24 – zapowiadają przedstawiciele lokalu.

Szefami tutejszej kuchni będą Agnieszka Syguła, która współpracowała już z licznymi znanymi restauracjami oraz Marcin Czubak, finalista jednej z edycji kulinarnego show – TopChef.

- Oboje będą starali się zaskakiwać gości prostą i dobrą kuchnią, a regularnie będą również prowadzili warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych – zapowiada menadżerka.

Ceny w Dzień i Noc mają być przystępne, śniadanie mają być serwowane w cenie kawy. Wszystkie wypieki i pieczywo podawane w restauracji będą wypiekane na miejscu. Atutem lokalu ma też być czeskie piwo lane z tanków, do których dostawy z Czech planowane są dwa razy w miesiącu.

Łącznie w Dzień i Noc jest 500 m kw. Po środku restauracji będzie bar, znajdzie się tu też niewielki parkiet. W piątki i w soboty w lokali planowane są wieczory z muzyką na żywo.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Zobaczcie niezwykłe stylizacje uczestników MAYDAY 2017 - ZDJĘCIA

Disco Attack 2017. Spodek szalał na Zenku Martyniuku, zespołach Boys i Weekend - ZDJĘCIA

Zapraszamy do fotoreportażu multimedialnego, który jest zwieńczeniem naszej podróży.

Czy dostałbyś się do policji? PRAWDZIWE PYTANIA TESTU MULTISELECT

Znasz język śląski? Przetłumacz te zdania QUIZ JĘZYKOWY II

Magazyn tyDZień Informacyjny program Dziennika Zachodniego

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera