Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Katowice: w Nikiszowcu otwarto Śląską Prohibicję ZDJĘCIA

LOTA
Śląska Prohibicja w Nikiszowcu
Śląska Prohibicja w Nikiszowcu Lucyna Nenow
4 grudnia oficjalnie otwarto Śląską Prohibicję - nową restaurację w katowickim Nikiszowcu. Szefową kuchni jest tu Magda Nowaczewska, zwyciężczyni 5. edycji programu MasterChef. Wnętrza lokalu zachwycają, a co z menu?

Śląska Prohibicja powstała w ponad 100-letniej, zabytkowej kamienicy w Nikiszowcu, której pierwotnym przeznaczeniem był hotel robotniczy dla pracowników kopalni napływających spoza Katowic.

Natomiast przez ostatnie 20 lat w miejscu tym działała restauracja SITG. Lokal opustoszał jednak w maju ubiegłego roku, a właściciel - Śląsko-Dąbrowska Spółka Mieszkaniowej – wystawiła go na sprzedaż. Tej okazji nie przegapiły Śląskie Kamienice, katowicka firma która kupuje stare, często zniszczone, opuszczone kamienice i przeprowadza w nich generalne remonty.

Przedstawiciele firmy w lutym tego roku potwierdzili, że kupili lokal i od razu zapowiedzieli, że urządzą w nim nową restaurację, w nowym stylu, pod nazwą - Śląska Prohibicja. Dziś - 4 grudnia - lokal został oficjalnie otwarty.

- Choć restauracja jest nowoczesna i wypełniona najlepszej jakości sprzętem, panuje w niej naprawdę domowa atmosfera - na ścianach wiszą piękne grafiki, na parapetach leżą książki, a w gablocie na sali głównej na prawdziwych melomanów czekają płyty winylowe i adapter. Uwagę gości przykuwa nie tylko wykończenie ścian - fantazyjne kafelki i tapety, ale także designerskie smaczki m.in. łódka wypełniona butelkami wina – tak o Śląskiej Prohibicji opowiadała Ewa Kleczkowska, menadżer lokalu.

O tym, co znajdzie się w menu restauracji decydować będzie szefowa tutejszej kuchni - Magdalena Nowaczewska, zwyciężczyni 5. edycji programu MasterChef.

- Na każdy sezon proponować będziemy nowe menu, ponieważ ważne jest dla mnie wykorzystanie tego co w danym miesiącu jest najświeższe i najsmaczniejsze. Oczywiście, nigdy nie zabraknie u nas schabowego z kością podawanego z panczkrautem oraz rolady z kluskami i modrą kapustą. Sami wędzimy wędliny, kulamy kluski, robimy makarony i przygotowujemy domowe lody – zapewniała Nowaczewska.

Stałym elementem Śląskiej Prohibicji będzie scena, na której występować będą muzycy oraz lokalni artyści estradowi. W lokalu będzie można rezerwować sale – nawet dla 200 osób - na przyjęcia okolicznościowe, ale też kameralne pomieszczenia VIP.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty