Kinga Paruzel: Konina? Próbowałam. Nie podchodzi mi

Kinga Paruzel
Kinga Paruzel
Kinga Paruzel TVN
Udostępnij:
Rozmowa z Kingą Paruzel, autorka bloga kulinarnego, laureatka II miejsca w konkursie Masterchief:

ZOBACZ TAKŻE:
Przepisy Kingi Paruzel z MasterChefa
Drugie miejsce w MasterChefie nie namieszało Kindze w głowie

Przyrządzała pani kiedyś koninę?
W życiu! Mam konie i kocham je. Aż trudno mi sobie wyobrazić je w roli mięsa.

Tak mówi większość z nas.
Bo tak jesteśmy uwarunkowani, wychowani. Kura, świnia, krowa - te zwierzęta traktujemy inaczej, choć zabijane cierpią przecież tak samo. Oswoiliśmy się z obecnością ich mięsa na naszych talerzach. Tak zawsze było. Koń to jednak coś innego. Szlachetne zwierzę, inteligentne. Ale muszę się przyznać, że raz w życiu ciekawość wzięła górę i spróbowałam koniny.

CZYTAJ WIĘCEJ:
Partia mięsa ze Śląska, w której mogła być konina, ważyła ponad 3 tony
Konina na śląsku: Na naszych oczach rodzi się mięsna mafia?
Fałszywa wołowina - trwa kontrola w zakładzie w Śląskiem

Konina w wołowinie: Kontrola zakończona. Wyniki badań - do tygodnia

Jak smakowała?
Zupełnie mi nie podchodzi. Kolega w restauracji w Nowym Sączu zamówił pizzę z szynką z koniny. Spróbowałam kawałeczek, bo górę wzięła moja kulinarna ciekawość. Kocham gotowanie, jestem ciekawa smaków, ale nigdy więcej. Przeraża mnie też to, że są w kraju rolnicy, którzy traktują konie jak trzodę chlewną.

WSZYSTKO NA TEMAT KONINY ZNAJDZIESZ W NASZYM SERWISIE SPECJALNYM

To znaczy?
Hodują je na mięso. To okropne. Ponadto rynek hodowli tych zwierząt jest u nas poza wszelką kontrolą. Z chęci zysku krzyżowane są ze sobą zwierzęta blisko spokrewnione. Potem mamy do czynienia z poważnymi wadami genetycznymi.

Rozmawiała: Aldona Minorczyk-Cichy


*Nowe egzaminy na prawo jazdy 2013 [RANKING SZKÓŁ JAZDY]
*Nowe egzaminy na prawo jazdy 2013 [ZOBACZ WIDEOTESTY]
*STUDNIÓWKA 2013: Zobacz najpiękniejsze dziewczyny [SUPERFOTKI]
*Sześć pomysłów na zmianę wizerunku Górnego Śląska [ZOBACZ I SKOMENTUJ]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Karina G.
Masz rację, konina jest okropna. Krowy, świnie, kury, owce zabijamy tak samo, ale uświadomić sobie tego, że cierpią podobnie jak konie zrozumieć nie umiemy. Też mam konia - i wyobraź sobie - mój wujek jak byłam mała hodował konie na mięso. Okropne. Traktował je jak martwe, tak jakby już były mięsem. Stare, rozchorowane konie sam zabijał, a młode do ubojni... nadal zadaję sobie to samo pytanie - dlaczego?

Pozdrawiam,
Karina G.
C
Cicha
Masz rację, konina jest okropna. Krowy, świnie, kury, owce zabijamy tak samo, ale uświadomić sobie tego, że cierpią podobnie jak konie zrozumieć nie umiemy. Też mam konia - i wyobraź sobie - mój wujek jak byłam mała hodował konie na mięso. Okropne. Traktował je jak martwe, tak jakby już były mięsem. Stare rozchorowane konie sam zabijał, a młode do ubojni... nadal nie umiem zrozumieć tego dla czego.

Pozdrawiam,
Karina G.
Dodaj ogłoszenie