18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kinga Paruzel poleca przepisy kulinarne na Wielkanoc [ZOBACZ]

Krzysztof Szendzielorz
Kurczak pieczony z warzywami według przepisu Kingi Paruzel
Kurczak pieczony z warzywami według przepisu Kingi Paruzel ARC Kinga
Finalistka kulinarnego show "Masterchef", Kinga Paruzel, poleca przepisy kulinarne na Wielkanoc. Wydała je w formie e-booka pt. "Ale Święta! Wielkanoc". Dzieli się także przepisamy z Czytelnikami i Internautami Dziennika Zachodniego.

Przepisy kulinarne:

ZOBACZ KONIECZNIE:
PRZEPISY NA CIASTO DROŻDŻOWE ADAM GESSLER ZDRADZA TAJEMNICĘ

Kinga Paruzel, po tym jak zajęła drugie miejsce w programie kulinarnym "Masterchef", nie rzuciła pracy w rodzinnej firmie fotograficznej w Tarnowskich Górach. Jednak nadal gotowanie ją pasjonuje i nieprzerwanie prowadzi swojego bloga "Ale babka!!! I robi to co lubi" To tam dzieli się swoimi przepisami i eksperymentami w kuchni.

ZOBACZ TAKŻE:
Wielkanoc na Śląsku, czyli Remigiusz Rączka gotuje. Zobacz, co [ZDJĘCIA]

Wielkanoc na Śląsku: Kryształowa w Katowicach, czyli baby, mazurki i jaja z kawiorem [MENU]

Teraz Kinga Paruzel poleca przepisy na Wielkanoc. Wydała je w formie e-booka pt. "Ale Święta! Wielkanoc" - Znalazły się w nim przepisy już dawno przeze mnie wypróbowane, jak i zupełnie nowe. Przykładem mogą być jajka z pastą wasabi - mówi tarnogórzanka. - Wybrałam też takie przepisy, do których składniki są ogólnodostępne w sklepach - dodaje.

Prezentujemy zatem kilka wybranych przepisów Kingi Paruzel na Wielkanoc. Z pewnością pozwolą Wam nieco urozmaicić świąteczne menu. Zatem zapraszamy do lektury i smacznego!

1. KURCZAK PIECZONY Z WARZYWAMI

Składniki: 1 kurczak w całości, 1 pomarańcza, 1 cytryna, 4 ziemniaki czerwone, 1/4 selera, 2 pietruszki, 2 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 1 por, 1 główka czosnku, 1 papryka chili, 1/2 cukinii, zielona pietruszka, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, 4 łyżki miodu, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka octu balsamiczngo, 1 szklanka białego wina, sól i pieprz

Przygotowanie: Kurczaka wymyj i osusz dokładnie, a następnie natrzyj solą i pieprzem z zewnątrz i w środku. Obierz wszystkie warzywa. Przygotuj marynatę mieszając ze sobą: olej, ocet, skórkę z pomarańczy i cytryny, 2 łyżki miodu oraz paprykę słodką i ostrą. Marynatą natrzyj kurczaka. Do środka włóż: 2 ćwiartki pomarańczy, przekrojoną na pół gałązkę selera naciowego, po 1/2 marchewki i pietruszki w korzeniu, plasterek selera, gałązkę zielonej pietruszki.

Chwyć kurczaka za dwie tylne nogi i zwiąż je bawełnianą nicią. Umieść tak przygotowaną tuszkę w brytfance. Dookoła mięsa wyłóż wszystkie pozostałe warzywa (czosnek w łupinie przekrojony na pół oraz chili również przekrojone na pół). Zalej białym winem. Wszystko skrop odrobiną oliwy, oprósz solą, pieprzem i słodką papryką.

Tak przygotowaną brytfankę z mięsem przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 C z funkcją grzania góra-dół i piecz ok 1 godziny. Po tym czasie usuń folię i piecz jeszcze ok 30 min aż kurczak się zezłoci od czasu do czasu smarując go powstałym z pieczenia sosem. Wyjmij z pieca i odłóż na 10 min przed podaniem, aby mięso dało się łatwo kroić.
Rady: Mięso najlepiej zamarynować wcześniej jednak przed pieczeniem wyjąc je z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Wtedy równo będzie się piekło. Po upieczeniu odłóż mięso na chwilę aby włókna się rozluźniły. Ułatwi to pokrojenie mięsa, a soki rozmieszczą się równomiernie i nie pozostaną na desce. Aby mięso miało ładna błyszczącą skórkę na sam koniec pieczenia posmaruj je miodem i włącz funkcję grill.

2. POLĘDWICZKI W KOLOROWYM PIEPRZU NA PURE Z BOBU I ZIELONEGO GROSZKU

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa, 1 opakowanie kolorowego pieprzu, sól i pieprz, olej, opakowanie bobu mrożonego, 10 łyżek zielonego groszku, 1 łyżka masła, gałka muszkatołowa, koperek, 2 liście pora

Przygotowanie: Mięso wyczyść z błon i osusz ręcznikiem papierowym. W moździerzu rozetrzyj całe opakowanie pieprzu. Polędwiczki pokrój na kawałki o wysokości ok 3-4 cm, posól. W rondlu zagotuj wodę, w której sparzysz pokrojone na 1 cm paski liście pora. Kawałki mięsa zawijaj w por mocno wiążąc końce.

Następnie skrop mięso olejem i natrzyj kolorowym, utartym w moździerzu pieprzem. Smaż na mocno rozgrzanej patelni aż zezłocą się z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok 15 min. Po tym czasie wyjmij je i odstaw na 10 min przykryte folią aluminiową, aby mięso odpoczęło.

Bób ugotuj w osolonej wodzie ok 20 min. Obierz ze skórek, dodaj do niego groszek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dużą łyżkę masła. Wszystko zblenduj niezbyt dokładnie tak, aby było widać gdzieniegdzie groszek.

3. ŚLEDZIK W OLEJU Z CZERWONĄ CEBULĄ I SUSZONYMI MORELAMI

Składniki: 3-5 śledzi śledzi w oleju, 100 g moreli suszonych, 1 czerwona cebula, olej rzepakowy, cytryna, listki melisy, sól, biały pieprz

Przygotowanie: Śledzie wyłożyć na talerz. Czerwoną cebulę pokroić na talarki. Morele suszone przekroić na pół. Cebulę i morele dodać do śledzi. Skropić obficie olejem rzepakowym. Doprawić solą i białym pieprzem, udekorować listkami melisy.
4. ŚLEDZIK Z SELEREM, JABŁKIEM i ORZECHAMI PRAŹONYMI

Składniki: 3-5 sztuk śledzi Matias, 300 g jogurtu naturalnego, 1 jabłko, 100 g orzechów włoskich, 3 łyżki selera konserwowego, skórka starta z pomarańczy, sól, biały pieprz, roszponka i rzeżucha do dekoracji

Przygotowanie: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez ok 2 godziny zmieniając wodę kilka razy w tym czasie.
Orzechy posiekaj i podpraż na patelni. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Seler odcedź na sitku. Śledzie pokrój, dodaj jabłko, jogurt, seler, skórkę startą z pomarańczy, orzechy - wszystko wymieszaj. Dopraw solą i białym pieprzem.

Rady: Najlepszy jest Matias czyli śledź przed tarłem nazywany również "śledziem dziewiczym". Jego mięso jest bardzo delikatne i bardziej tłuste. Śledzie moczone w roztworze solankowym należy przed użyciem "odsolić" tzn. zanurzyć w wodzie na kilka godzin często ją wymieniając. Aby śledzie miały ładny kolor i były jeszcze delikatniejsze mocz je w mleku.

5. MAZUREK Z KAJMAKIEM

Składniki: 1,5 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru pudru, szczypta soli, 125 g schłodzonego masła, 1 jajko, zimna woda

Przygotowanie: Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder i szczyptę soli. Do mąki dodaj pokrojone w kostkę masło. Wetrzyj je w mąkę unosząc dłonie palcami skierowanymi do góry po to, aby ją napowietrzyć. Ma przypominać bułkę tartą.
Do mieszaniny dodaj roztrzepane jajko i siekaj wszystko płaskim nożem do momentu w którym ciasto będzie zwarte. Jeżeli ciasto nadal jest sypkie dodaj łyżkę zimnej wody. Wyjmij ciasto z miski i szybko je zagnieć tak, aby było gładkie i nie klejące.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 min do lodówki. Po 30 min wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na placki grubości ok. 0,3 cm wycinając dowolne kształty. Po nakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Temperatura 180 C ok 20 min aż ciasto nabierze złotego koloru. Wyjmij i wystudź. Na schłodzone ciasto wyłóż masę kajmakową i udekoruj. Mozna to zrobić na kilka sposobów.

1 sposób:
puszka gotowej masy kajmakowej

2 sposób:
2 szklanki mleka
szklanka cukru
pół kostki masła
laska wanilii

Mleko wlać do garnuszka, dodać przekrojoną na pół laskę wanilii i cukier. Cały czas mieszać. Kiedy mleko zacznie się gotować usnąć laskę i gotować do chwili, aż powstanie gęsta, jasnobrązowa masa. Zdjąć z ognia i wystudzić. W osobnej misce utrzeć masło na puszysty krem następnie dodawać stale ucierając po łyżce schłodzonej masy.

3 sposób:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Puszkę umieścić w garnku z gotującą wodą tak aby była w pełni przykryta. Gotujemy puszkę 2,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Zawartość puszki wykładamy na ciasto.

Rady: Do ciasta kruchego używaj mąki krupczatki ponieważ daje doskonałą kruchość. Mąkę przesiewaj gdyż to ją spulchnia, dzięki czemu ciasto będzie lekkie i chrupiące. Wyrabiaj ciasto szybko tak, aby nie ogrzewać za bardzo ciepłem dłoni.
DROŻDŻOWA BABA WIELKANOCNA

Składniki: 4 niepełne szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 70 g świeżych drożdży, 3 jajka, żółtko, 2 łyżki koniaku lub rumu, 5 łyżek masła, 150 g sera mascarpone, 4 łyżki cukru pudru, 200-250 g mrożonych wiśni, 100 g migdałów w płatkach, szczypta soli

Przygotowanie: Przygotować rozczyn mieszając w misce świeże drożdże z ciepłym mlekiem, 3 łyżkami mąki i łyżką cukru. Odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszać ze sobą cukier, stopione masło, pozostałe mleko, 2 jajka i jedno żółtko, 150 g serka mascarpone, rum.

Do tak przygotowanej masy dodać mąkę i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrobić. Kiedy ciasto będzie gładkie, oprószyć je z góry mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 1 godzinę. Po godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uderzyć w nie kilka razy pięścią, aby uwolnił się gluten. Ciasto położyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na pół.

Każdą część rozwałkować na placki grubości ok 1 cm. Jeden placek posmarować żółtkiem, wysypać na niego wiśnie i posypać cukrem pudrem. Zawinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Z drugim plackiem postąpić tak samo jak z pierwszym ale posypując go migdałami i cukrem pudrem. Rolady posmarować resztką żółtka i wykładać je koliście jedna
na drugiej w natłuszczonej formie. Odstawić na 30 min. Piec w piekarniku z funkcja grzania góra-dół w temperaturze 180 C
około 60-70 min do momentu suchego patyczka.

Rady: Użyj mąki typu 500 która idealnie nadaje się do ciast drożdżowych. Jeżeli chcesz, aby ciasto było jeszcze bardziej delikatne przesiej ją i podgrzej. Składniki, których użyjesz niech maja temperaturę pokojową, a te które w przepisie opisane są jako mrożone lub podgrzane tak zastosuj. Ciasto wyrabiaj w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu i w takim też pozostaw je do wyrośnięcia.

Ciasta drożdżowe nie lubią pośpiechu więc zarezerwuj sobie na nie trochę czasu. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, do momentu kiedy będzie odchodzić od ręki. Nie dosypuj mąki ponieważ ciasto będzie twarde i suche. Ciasto drożdżowe to sztuka cierpliwości! Jeżeli zastosujesz te rady - sukces masz gwarantowany!


*Strajk generalny 26 marca w woj. śląskim
*Bandycki napad na sklep w Mysłowicach ZOBACZ WIDEO
*ZOBACZ luksusowe samochody prezydentów miast. Po co im to? ZOBACZ ZDJĘCIA
*Serial Anna German [STRESZCZENIA ODCINKÓW]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!