Kluski śląskie na tani obiad. Tradycyjny przepis z ziemniaków. Jak zrobić kluski śląskie?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Kluski śląskie to pyszny dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii.
Kluski śląskie to pyszny dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii. Katarzyna Puczyńska
Kluski śląskie to pyszna i tania potrawa. Może to być dodatek do obiadu lub pełnoprawne danie. Ich przygotowanie jest łatwe i szybkie. Można użyć ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków. Takie kluseczki sprawdzą się zarówno do mięsnego gulaszu, sosu grzybowego, jak i okraszone skwarkami czy podsmażoną cebulą. Zobacz, jak zrobić kluski śląskie. Smacznego!

W skrócie

Kluski śląskie to bez wątpienia jedno z najbardziej lubianych dań w polskiej kuchni. Są bardzo łatwe do przygotowywania, a dodatkowo dość tanie. By je zrobić, potrzebujemy jedynie ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajek. Ugotowane w osolonej wodzie, polane masełkiem lub podsmażoną na oleju cebulką smakują wyśmienicie. Ich charakterystyczne wgłębienie nie tylko je zdobi, ale również pomaga je równomiernie ugotować. Dodatkowo, jeśli podamy kluski np. z gulaszem, „dziurka” zatrzyma sos.

Kluski śląskie – przepis na tradycyjny posiłek

Czas przygotowania: 30 minut.
Porcja dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy

Wypełnij mąką ziemniaczaną miejsce po odłożonej 1/4 porcji ziemniaków.
Wypełnij mąką ziemniaczaną miejsce po odłożonej 1/4 porcji ziemniaków. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • ok. 450 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • mąka ziemniaczana,
  • 1 łyżka masła,
  • sól.

Zobacz, jak zrobić kluski śląskie krok po kroku

  1. Nalej garnek wody, dodaj 1 łyżkę soli i nastaw, by się zagotowała.
  2. Ugotowane ziemniaki ubij dokładnie z masłem, przełóż do miski i dokładnie wyrównaj.
  3. Podziel ciasto na 4 części i wyjmij 1/4 ziemniaków na talerz.
  4. Miejsce po ziemniakach wypełnij mąką ziemniaczaną.
  5. Następnie dodaj wyjęte wcześniej ziemniaki, wsyp szczyptę soli i wbij 1 jajko.
  6. Wyrób całość rękami na gładkie ciasto.
  7. Formuj rękami kulki wielkości orzecha włoskiego.
  8. Palcem lub końcówką drewnianej łyżki zrób w każdej kulce dziurkę.
  9. Wrzucaj kluski porcjami do wrzącej wody, zmniejsz nieco gaz i gotuj około 2 minuty. Gotowe!

Z czym podawać kluski?

Domowe kluski śląskie świetnie smakują podane go strogonowa lub gulaszu węgierskiego. Kluski śląskie to także wyśmienity dodatek do surówki z czerwonej kapusty i pieczonej gęsi. Tradycyjnie kluski śląskie razem z modrą kapustą podawane są do rolady wołowej.

Kluski śląskie to pyszny dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii.

Kluski śląskie na tani obiad. Tradycyjny przepis z ziemniakó...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Kluski śląskie na tani obiad. Tradycyjny przepis z ziemniaków. Jak zrobić kluski śląskie? - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie